玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
又或者咁講 當年既amazon 應該未qualified 可以成為長揸既target

但如果用今日情況計 700 3690 baba Amazon Google Microsoft 呢D 已經有晒堅固營利模式 盈利基礎同埋可見增長前景

對一般人而言揸呢堆野會唔會比起炒賣期貨更易掌握?

其實我無意兩者做比較 因為你有你擅長既工具

只係覺得 對呢D 質素既股票而言 出出入入未必係最好既長線玩法 所以對於你提出止蝕係任何投資工具任何情況下必需要做 有D 保留 特別係眼前成個巿波動 而呢堆股票基本面根本無變 止蝕後 散戶幾時再入場永遠係非常困難
如果真係無set 止蝕,跌得太快,一野就穿左8%
好似tesla 咁輸緊16%
宜家仲斬唔斬好
期貨止蝕好正常

但啲唔識玩時傻散
買正股,跌少少又止蝕
高位又j返

所以支持唔識玩就strong hold
1點usd50
每格0.25 =usd12.5
你點定義技術面?
我只睇價格走勢
止蝕睇兩樣
一係要反映走勢轉向
二黎要保護本金
如果你呢次交易損失已經輸多過你本金2%
你已經係gg
出場容易入場難
止左蝕用咩標準入返
會唔會原價再入返
我會市況無咁波動先入返
睇閣下交易風格係點
我會原價入

好似呢排日元咁 我睇0.0095做買入位
最近兩次都買入升唔穿96位之後離場
ching可唔可以分享下個原理
假突破有咩特徵? 點樣避免中招
師兄,你係每次確定突破咗先trade?
係,好多人以為長渣好股就唔洗理一定賺
但忽略風險管理既重要,同埋過份高估自己簡股既眼光
跌返落黎個時就知佢係假突破
到你真係確定係真突破 個價格都飛走咗
唯一有效嘅方法 萬試萬靈
一突破就買 止蝕防下檔風險
多謝分享!
樓主用開咩indicator?
indicator只用價格
其他已公開嘅indicator 例如rsi macd 呢d
一概不用
點決定真/假突破?
突破你係睇52 week high定其他?
突破後回調幾多先決定斬倉?
會根據咩準則將止賺/止蝕set緊o的?
真假突破係事後先會知 所以冇得「分析」
有人話睇價量分享 有人話睇乜乜指標
呢d都唔係100%準 咁倒不如唔好分析
只要定好止蝕 就唔怕佢假突破

突破3月高低我就會出手買賣

起手止蝕係本金1% 之後隨走勢推進上移離場點
我唯一用嘅technical indicator就係ATR
用黎計價格平均波幅再擬定離場位

止蝕唔止賺
成日話騰訊長揸必勝
呢個根本係馬後炮
你睇下匯豐,何來長揸必勝
海龜係我接觸期貨交易嘅啟蒙老師
不過我用嘅ATR數值唔同佢地
加注方法都唔同 自己摸咗自己嘅風格出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞