玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
我有系統同rule既 不過仲係有時會有多左既貪念想食盡/多餘既希望想打和平手走
咁我再仔細d list埋d情況出來 減低即時決定既機會先
搭單問 我做開reversal既話 係咪就唔好做breakout會好d? 係咪會腦交戰
對倉位抱有希望係新手嘅致命傷
你寫個workflow出黎 類似咁
牛熊即係期指拆細啫
有打靶機制係唔公平啦
正如窩輪一樣 行使價到期都係佢定
加埋個死人引伸波幅 一樣唔公平

唔洗研究
我自己接觸期貨很耐,好明白你的交易分析。speculation at futures market 好多人都忽略,講乜都假,係會有輸無限的風險,油是一例,所以,唔識真係唔好開倉。期貨出現既原因,很大程度出於對沖現貨,單邊賭要嚴守止蝕
我有睇你既片 記得吖!
好 試下寫
係咪愈簡單有效愈好?
寫呢個flowchart嘅過程其實係俾我地諗返每個決定背後嘅原因 當成個交易系統嘅思維都通晒 咁就係我地想要嘅效果

當你成個concept通晒 個system一定會簡潔 因為已經冇晒d無謂嘅多餘嘅雜質
岩岩都睇左呢一集
有一科叫behaviour finance, 市場有不同人組成,每個人不同的action 形成市場,所以,你要賺錢,第一件事,理解不同人behaviour 很重要
抵死屌米都買
走左啦
巴巴賺返
牛熊根本係期指,玩牛熊不如玩細期,公平很多,
牛熊就係大期咁解?$50 1點果種?
期指拆細? 姐係細期?
牛熊即係期指而並非講大細期。

我指你用買牛熊既錢開張細期玩好過,2xxxx, 公平開價,重有可以在夜期時間部署,買牛熊,只有0930-1600買賣,重要打靶後根本無仇報。重有,如果買牛熊,太多行駛價及發行商,很難選擇,很容易選錯。
要有一定經驗先至明師兄嘅說法,我理解為獵人,認為打野鹿機會大,就會準備合適工具,去多鹿嘅地方,好彩遇到兩隻嘅話,如果搬到先至打兩隻,否則唔會浪費時間做無謂嘢。亦唔會行過河流變咗捉魚。更唔會變咗打黑熊。
樓主youtube channel係咩,
嗱,現5號又到阻力位,非常難破,之前2 6 7 月試過上破失敗
當然唔排除可能性
38元係長線頂
儘量唔好同發行商對賭,要賭都喺市場同其他人賭。俾少少手續費broker好合理。
有咗牛熊,就有咗機會俾大戶殺牛殺熊,又多一重蝕底。
如果因為本少而玩對自己不利嘅遊戲,你最後都唔會賺錢。
有問題問樓主,有冇經歷四月負油價?記得期油唔係樓主嘅項目。
點解唔炒油?
又呢啲極端情況有利定有害?(如果做trend follow相信係有利)
4月冇炒油呀
當時油價裂口跌到落$3x
每張合約保證金都扯到上好似$15k美金

計過條數 鎖住咁大舊錢 唔沽好過啦

早一年前油嘅保證金講緊~$4k咋

我本金都唔算大 所以揀市場 都會留意個保證金會唔會太大舊 令到我成個用錢嘅彈性低咗
ic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞