玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
顧師兄同埋各位師兄
我想問有關期權問題,
如果我long put 一隻股,股價向上升、咁我最大損失就係我個premium
問題黎啦、咁有無方法唔會損失晒我成個premium 呢?
Option係未到期前點都會有extrinsic value
唔一定要輸晒 可以平倉嘅
有冇例子可以參考一下?

A 股 現價$200
我買期權 long put (看淡)
Premium $100
到期日 十日後

咁一日後股價升至$210
我平倉就係 210-200=$10
最後蝕左$10?

期權簡單分三種

價外期權 otm
股價$100 Long call $120 呢個叫otm 現價低過行使價
股價$100 long put $80 呢個都係otm 現價高過行使價

等價期權 atm
現價=行使價

價內期權itm
股價$100 Long call $80呢個叫itm 現價高過行使價
股價$100 long put $120 呢個都係itm 現價低過行使價

做long 付出期權金=價內值+價外值
例如itm call 行使價$80 現價$100 咁期權金=$20+價外值
Atm Otm只得價外值

你溫下書先 唔好亂買
嘩 唔該晒
學野先
奇怪,你喺其他po唔係都傾緊期權?好似重頭又問過咁?
反而樓主啲片講如何止蝕會啟發到你。止蝕有幾種方法,點樣定邊個方法都有學問。
止蝕又係共通法,期貨期權股票都啱用,你咁問好過啦
我只不過在學習中
加入其他post 討論純粹都係想學野
我係一個好新既新手
交易係一個好大嘅topic
你呢度學d個度學下未必好事
你以為自己識多咗野
但係我怕係樣樣識d但係無樣精
你首先搵一個合適你嘅交易風格 再搵一個合適你嘅交易工具 咁會比較好
搵合適自己嘅風格同交易工具老實可能搵幾十年

樓主有冇建議點快啲搵出邊樣適合自己?
師兄都係用開期權?咁你獲利既方式每次都會有唔同風格?
係咪樓主所講周身刀無把利? (都有可能把把利既)
期權價包含時間值,以out-of-money 期權計越近到期日時間值損耗越大而內在值intrinsic value 接近0。你早沽,你咪不會損失all premium....你當我投機股票易明D
你重未計波幅,升上210,200 exercise price, 升百分之五,9 日到期,應該期權價值近0.x around.....

你了解下options pricing 先
睇trading timeframe
時間短 大錢捉細trend
時間長 細錢捉大trend

金融工具其實唔多
窩輪即係期權
牛熊即係期貨
正股
債券

睇你識乜熟乜
冇把利,樓主嘅做法如果全職我諗係做定一種,例如期貨。或者其他po嘅師兄期權short side.

如果有一日我全職,睇怕係期權short side加股票trend following, 用期權做。
但建唔建議人立志做全職?
如果普通人後生想學,邊種可以兼職做?
我自己有正職 交易只係我副業
所以我唔會好貼市 唔會跟到短線波幅
合適我嘅交易時間框架算係中長期 幾星期至幾個月 甚至更長

我建議初入門都應該做中長期
因為短線對一個人嘅壓力管理 情緒控制 要求好高
我身邊有人全職炒 叻到開firm請人炒
佢持倉時間短到可以用秒數計 不過呢個玩法太tense唔太合適我
Off topic 有冇人put dow buy yen?
傾下個市
今個星期,follow 咗樓主。開始睇緊史瓦格期貨分析。
星期一買咗三張墨西哥和沽咗一張美債。昨天見美債唔係好升就蝕少少平咗。小麥昨天$620買咗一張,但今早見跌穿咗上次$616 高位,想緊止唔止蝕好?你會唔會定上次高位做止蝕,還是等埋今個星期先決定。
試炒過天然氣,波幅真係好大。
小麥勢有d弱
10月14至20有個小升浪
計50%回調應該係守到607
如果今日穿605我會走
想睇yen破96企穩
早幾次都係假突破
大豆都一齊gg 自動止蝕左
唔緊要呀巴打 有冇跟我買yen沽dow呀?
新手小問題
如果我short put左張期權
唔到行使價,咁我洗唔洗禁多次買回定係等佢到期我就袋晒d期權金?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞