【歐洲exchange四圍去】夏遊東南歐篇:希臘 克羅地亞等 (遊記+你問我答) 3

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
我都諗住黎緊去ams 應該4日full day
Search過下市中心d住宿 真係好貴

其實我唔記得巴打你係邊頭exchange緊
不過真心ams 市中心真係好撚貴(唔加粗口對唔住自己)
你應該搵下周邊
我住風車村附近airbnb shared room,希望無伏

之前住過wow amsterdam都唔錯
平得黎質素都唔差
近住amsterdam sloterdijk
遠少少但交通都算方便
絲打 如果
羅馬-佛羅倫斯-五漁村-米蘭-威尼斯

咁樣5日去哂既話 有無咩交通pass or 鐵路飛應該要買定先

無可能5日去晒
晚晚訓火車+米蘭半日即走都趕唔切

手信 有1,2件無入鏡
後面紅色you其實係條大冷氣被 迪迪尼買15歐 抵到爛
dark vader I'm your father 好鍾意既一份 不過唔係最尾一日都唔會買條被返去
收工可以再補張圖 無錯我第二日就返工

巴打好chur無得抖返日就返工
睇黎巴打買手信都用左唔少錢

我覺得買手信好重要

我買磁石就夠 仲有風景畫

po張磁石先

姆明

好得意 呢度我應該會買姆明同個bikini女人
btw點解佢會賣左下方果個推車 果度出名果個pose?

moomin應該芬蘭會仲多
推車你唔講我都見唔到 應該唔興
克羅地亞有無食過咩美食?

係zadar同dubrovnik都食過好好味既野 遲d詳細講
絲打 如果

咁樣5日去哂既話 有無咩交通pass or 鐵路飛應該要買定先

同tiga巴打意見一樣,太chur,每個地方都玩唔曬
最起碼要cut milan
roma應該都要2-3日
venice 2日
florence 1-1日半
cinque terre 一全日
仲未計要時間搭車

交通pass無要買定既
城市同城市之間既transit買定好d
威尼斯 五漁村有當地交通pass 到時counter買到
好掛住克羅地亞, 真心覺得好正
絲打 如果

同tiga巴打意見一樣,太chur,每個地方都玩唔曬
最起碼要cut milan
roma應該都要2-3日
venice 2日
florence 1-1日半
cinque terre 一全日
仲未計要時間搭車

交通pass無要買定既
城市同城市之間既transit買定好d
威尼斯 五漁村有當地交通pass 到時counter買到

我諗起個時米蘭有個尼泊爾roomate
佛羅倫斯夜晚走 係pisa火車站訓 朝早玩pisa趕下午4,5點前到米蘭 袋都唔dom直去duomo, duomo收左就行埋街 11點先到hostel訓 訓醒早train去威尼斯
我問佢唔辛苦咩 佢話尼泊爾仲辛苦

我自己就奶過兩次野 真係夠機警就無事
一次係比利時自己exchange緊既國家
俾人前後包抄
但最尾佢地聲東擊西失敗左
我無俾人拎走左我部手機
另一次係漢堡紅燈區個頭
有羅馬利亞人同我握手示好
我無為意之下俾佢一野撞心口拎我心口個銀包
好彩我一時間醒起無左銀包
同埋有德國佬幫手追
唔係架話損失都幾慘重
講到尾要時常警醒就得
因為亞洲人樣好易成為目標(聽講

街頭造賊都上演埋

我自己就奶過兩次野 真係夠機警就無事
一次係比利時自己exchange緊既國家
俾人前後包抄
但最尾佢地聲東擊西失敗左
我無俾人拎走左我部手機
另一次係漢堡紅燈區個頭
有羅馬利亞人同我握手示好
我無為意之下俾佢一野撞心口拎我心口個銀包
好彩我一時間醒起無左銀包
同埋有德國佬幫手追
唔係架話損失都幾慘重
講到尾要時常警醒就得
因為亞洲人樣好易成為目標(聽講

街頭追賊都上演埋
話說我又去玩了
今次去荷蘭 玩3日(因為要急住番黎present )
樓主你覺得我住zaandijk個頭
咁玩好唔好?
Day 0 夜晚到zaandijk住一晚 (有時間就落紅燈區)
Day 1 去鬱金香園
Day 2 風車村
Day 3 amsterdam 玩足全日 十一點半搭車落番比利時
咁樣可唔可以 原本想跟學校去睇king's day但無哂飛 咁樣可唔可行?

我覺得只要近火車站巴士站的話 都ok
風車村玩唔到全日,你早d去既可能一兩點都完,可以去多d地方,例如市內行街睇多幾個館之類
北歐exchange緊又貴悶到hihi
你覺得東南歐邊度最正最多野玩?

意大利 克羅地亞
意大利就比較多元化,個個出名城市都會有d唔同,各有特色,又多好野食 克羅地亞我覺得黑馬黎,亦因為無咁出名,會帶到驚喜
好掛住克羅地亞, 真心覺得好正

無錯 好懷念係果度既日子

佛羅倫斯夜晚走 係pisa火車站訓 朝早玩pisa趕下午4,5點前到米蘭 袋都唔dom直去duomo, duomo收左就行埋街 11點先到hostel訓 訓醒早train去威尼斯

比香港人更爭分奪秒既旅人出現了 剩係係意大利火車站訓已經服左佢,聽過有人半夜係火車站出沒,全場得佢同一個賊,於是被賊搶曬所有野
我都諗住黎緊去ams 應該4日full day
Search過下市中心d住宿 真係好貴

其實我唔記得巴打你係邊頭exchange緊
不過真心ams 市中心真係好撚貴(唔加粗口對唔住自己)
你應該搵下周邊
我住風車村附近airbnb shared room,希望無伏

個陣完左啦 會係德國去ams
我search一人個d 因爲一條友去 暫時係我search過最貴既一個地方 但應該點都唔會住hostel
你幾多人shared room 其實我search到airbnb有400hkd一個既
我feel到係呢個post既人其實每一個留言都自爆緊

你地德國咁早完sem既
但你唔住hostel好似幾貴?book樓主間ibis啦幾平其實
我好似同一家人share...見4月都有人俾正評佢我諗無伏掛 咁都中伏我會買六合彩
其實好似未有識既人係到同我相認...但之前英國睇波post我有個朋友原來回覆左我但我期後先知個個佢黎

我唔係德國呀 不過完左sem會過德國
我search過ibis 一個人絕對唔平
大家如果認得我唔好搵我 扮唔知 致我的朋友
搭單問
我完荷蘭會落十日英國
有無咩suggested planning
我會睇場波+睇志明救春嬌+romeo and julia
跟住未諗到

我個次去左high tea
行左好多market

比香港人更爭分奪秒既旅人出現了 剩係係意大利火車站訓已經服左佢,聽過有人半夜係火車站出沒,全場得佢同一個賊,於是被賊搶曬所有野

我係米蘭比旅遊巴放飛機個晚12點都有警車停係度
我就坐係警車隔離等 周圍好多黑人/難民行黎行去, 雖然個樣唔似賊 但真心驚 (佢地係賣垃圾 儲錢買車飛整假証 博上巴士去德國/其他國家 想知詳細我可以再講)
到即pay比錢上另一架車既時候仲驚 因為半副身家+passport係度 一比人搶就無得走...

Lampugnano站 eurolines 呢2個名呢世都記得
搭單問
我完荷蘭會落十日英國
有無咩suggested planning
我會睇場波+睇志明救春嬌+romeo and julia
跟住未諗到

我個次去左high tea
行左好多market

倫敦睇musical
雖然幾貴
如果由Prague>Budapest>Zagreb>Hallstatt>Salzburg會唔會好怪/唔順路?
上網又未有得check 7月既火車timetable, 諗住Budapest>Zagreb & Zagreb>Hallstatt果2程都坐通宵火車慳住宿同爭取時間

我就坐係警車隔離等 周圍好多黑人/難民行黎行去, 雖然個樣唔似賊 但真心驚 (佢地係賣垃圾 儲錢買車飛整假証 博上巴士去德國/其他國家 想知詳細我可以再講)
到即pay比錢上另一架車既時候仲驚 因為半副身家+passport係度 一比人搶就無得走...

Lampugnano站 eurolines 呢2個名呢世都記得

你講到好恐怖
遲下去rome venice 威尼斯應該好d?

你講到好恐怖

真係幾恐怖 個晚又得5度到 結果真係冷親
d黑人/難民 賣完垃圾搵到既錢應該就係想去德國/北歐
(p.s. 我希臘去意大利 直頭海關都無... 所以難民去意大利應該無問題)
架米蘭去慕尼黑巴士一到站就成堆難民想迫上車 好在個司機關左門 一定要有passport先比上車 結果一堆難民就無得上 應該係度等直到撞到個無咁嚴既司機.
亦有幾個人得張行街紙之類既想上車 同司機嘈但司機一樣唔比佢上車
去到德國邊境時 德國海關check到超嚴 所有行李攞晒出黎check, 又全部人都問問題(不過我無 可能因為似學生...)
結果真係捉左個呃埋司機既用唔知假passport定過期passport落車
絲打Slovenia鐘乳石洞係去Skocjan caves定係Postojna Caves?
定係2個都去晒
住Ljubljana即日來回去晒2個會唔會太chur

你講到好恐怖

真係幾恐怖 個晚又得5度到 結果真係冷親
d黑人/難民 賣完垃圾搵到既錢應該就係想去德國/北歐
(p.s. 我希臘去意大利 直頭海關都無... 所以難民去意大利應該無問題)
架米蘭去慕尼黑巴士一到站就成堆難民想迫上車 好在個司機關左門 一定要有passport先比上車 結果一堆難民就無得上 應該係度等直到撞到個無咁嚴既司機.
亦有幾個人得張行街紙之類既想上車 同司機嘈但司機一樣唔比佢上車
去到德國邊境時 德國海關check到超嚴 所有行李攞晒出黎check, 又全部人都問問題(不過我無 可能因為似學生...)
結果真係捉左個呃埋司機既用唔知假passport定過期passport落車

我都試過 德國邊境真係好嚴
我個次都係落munich,德國警方上黎抽查
點知一拉拉左四五個青年落車
最尾坐我前面個個人上唔番車
聽聞好似話因為有大麻所以俾人塔左

我唔係德國呀 不過完左sem會過德國
我search過ibis 一個人絕對唔平
大家如果認得我唔好搵我 扮唔知 致我的朋友

我已經被fd發現左我
絲打Slovenia鐘乳石洞係去Skocjan caves定係Postojna Caves?
定係2個都去晒
住Ljubljana即日來回去晒2個會唔會太chur

我去前者 我諗有d,不過好早出發既可能得既,我果日睇最尾果一兩場咁濟 但我睇呢個如果最尾一兩場會無車走,要行山路公路行好耐先去到火車站,所以最好研究定d交通方案work唔work先
如果由Prague>Budapest>Zagreb>Hallstatt>Salzburg會唔會好怪/唔順路?
上網又未有得check 7月既火車timetable, 諗住Budapest>Zagreb & Zagreb>Hallstatt果2程都坐通宵火車慳住宿同爭取時間

絲打點解要去zagreb既
我係果度晚上到,住左晚日頭早上就走,都無睇過個城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞