有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
前一輪打覺得佢而家個manpower計法好撚誇張
德國行historical打到成個蘇聯咁
1943年死左成十幾M人仲有七百幾隊o係地圖上面,而且有一大堆manpower剩(blitzkrieg左線),佢仲要未推爆徵兵法案
屌歷史佢咁死法都冧啦
我問題,佢係我想交易嘅對象,有commercial pact 同 federation,幅相係呢個作用
Oic
CK3好期待
冇留意到係diplomacy screen
真係要去驗驗眼
咁我就唔太清楚了,未玩過console版
正常簽左約之後就可以篤入人地粒星球起分公司
其實有冇巴打分享下CK2點入門 又話娶自己個女殺錯人又乜又乜好過癮
但一開GAME就停晒手

BTW齊DLC
想問下點樣睇每一架ship嘅航海距離? 有時叫艦隊去巡邏,跟住右click個海域嘅時候唔work, 有個聲音,唔知點形容,點解會咁?

同埋美帝打日整通常派咩編制部隊去打同派幾多就夠?
ck2 個人覺得最難入門

而家無update, YouTube 睇最新個guide 就夠

https://youtu.be/sMtkcXS3QJM
航距係配備度有得睇 成支艦隊航距以所有船之中最低航距為準
打架仔砌2隊航母群同帶大量海轟係島上面機場就夠
想問下你係點樣兼顧歐洲同亞洲戰線? 跟史實先歐後亞?同埋我想問打德國係咪直接諾曼第登陸? 我想宜維希法國但宜唔到,因為佢仲未搞事 1941 宜家
同埋海軍陸戰隊係咪對登陸先有大作為?即係亞洲戰場?
同埋美帝個d national focus tree 係咪對某國家戰鬥有加成? 日、英、德、意、法、中、蘇,我見咩都有
想問下點樣睇每一架ship嘅航海距離? 有時叫艦隊去巡邏,跟住右click個海域嘅時候唔work, 有個聲音,唔知點形容,點解會咁?

同埋美帝打日整通常派咩編制部隊去打同派幾多就夠?
航距係配備度有得睇 成支艦隊航距以所有船之中最低航距為準
打架仔砌2隊航母群同帶大量海轟係島上面機場就夠
想問下你係點樣兼顧歐洲同亞洲戰線? 跟史實先歐後亞?同埋我想問打德國係咪直接諾曼第登陸? 我想宜維希法國但宜唔到,因為佢仲未搞事 1941 宜家

2邊一齊打 日本戰線多海軍少陸軍慢慢登陸D島 歐洲就多陸軍去搶灘

搶灘選擇D高LV碼頭 冇記錯諾曼第唔係最高 依個唔太記得

維希就唔清楚 新版係唔會參戰 可能打贏德國自動比返法國
咩特種部隊比起普通步兵都係勁好多 海陸係勁在登陸有好高加成

不過我會寧願整空降/山地 登錄你包2邊夾已經好夠打 唔使特登整

有冇特定國家有加成就肯定有 但係咪進攻加成就唔記得 不過你美國勁在民主兵工廠唔差在依D BUFF都夠壓死軸心
唔知點解呢個version嘅空降師bug左,搞整都空降唔到
我好似響achievement度揾到答案,佢megacorp有個成就係開分公司,不過全部灰字,似係未開放
多謝奈何巴同天滅巴
ck最緊要就係有繼承人 所以第一件事一定係幫自己同所有男性家族成員娶老婆

第二步就係睇下個spymaster忠唔忠心 能力高唔高 唔係就要換個又忠心又有能力嘅 記得禁F7 然後係known plots嗰到揀auto stop plots
你個spymaster就會自動制止國內嘅陰謀

跟住你就要睇下有冇好強大嘅臣屬會對自己造成威脅 你就要諗方法做低佢地

穩定國內之後就可以擴張 擴張要有cb 可以叫chancellor去你想打嘅地方偽造claim

ck2唔係填色遊戲 我亦唔建議玩填色 role play 下仲好玩 所以唔洗一味淨係諗住擴張

我呢個post大概講左唔同嘅遊戲介面係做啲咩 可以參考下
https://lihkg.com/thread/1393664/page/1
而家先睇到有呢條thread
好有心寫
美打日一開戰就登陸千島群島,再登陸埋北海道之後直攻本州
玩美國直接由波爾多登到漢堡全部都係裝甲師都得,唔洗限定自己要由法國上岸
其實都係視乎自己想打得快定慢慢打
Btw維希係北京話譯名,請支持港譯維琪法國
Ok,因為我見個翻譯係咁,同埋我之前本身唔熟呢個傀儡國,宜家知道係譯做維琪法國
新手岩岩玩,想問下關於ck2
1.而家我手上有1個Kingdom,2個Duchy,幾個County
但係呢幾個County都分散係其他分封左出去既Duchy入面,
而我既Duchy下面既County又係其他Duke手上
我要點做先可以將佢地重新按de jure分配

2.如果我而家有幾個Duchy(包括下面所有County)
我想分封一個Duchy,我應唔應該揀include lower titles?
同埋我應該優先分封比咩人?

3.點解我將一個County分封出去,會受到通知我可以Imprison呢個人

唔該晒
今日打完,1943年8月打殘日本仔,結束太平洋戰爭。發覺佢本土防線空虛,派36個師登陸北海道就好快搞掂,多謝巴打提點。

想問下我係北海道登陸發覺一開始補級完全唔夠,係咪要邊起港口升級同基礎設施? 仲有冇其他方法?定下次唔需要咁多師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞