有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
hoi4 係咪有bug
人口增長係-%會直接變0人口
manpower in reserve太少?
[荷蘭戰記]
既然中國人名聲越來越接近同恐怖份子齊名,咁我開始打HOI 4荷蘭world conquest 慶祝。

前言
荷蘭以往係一個強大嘅航海同貿易帝國,不過時移勢易,1936年嘅荷蘭問題多多,同附近國家比較只是魚腩。

女皇陛下令國家穩定

荷蘭中立國

弱勢政府

大蕭條,荷蘭經濟衰退

一戰後遺症,令荷蘭人唔想當兵同打仗
[HOI4荷蘭戰記]

分析
聲明: 呢篇攻略唔係新手friendly,新手應該用加拿大摸清啲功能同隻game點玩,所有野都好吃緊,無論生產力,兵役人口,可以話係極限挑戰。呢隻game同現實一樣,最重要係生產力。有足夠生產力咩Template,Doctrine都係其次

Focus Tree

荷蘭雖然有好多debuff,不過佢都有中型國家嘅工廠數量同埋最重要嘅殖民地----荷屬東印度同西印度。最左邊係殖民地經濟,右一個係本土經濟(用嚟remove大蕭條 debuff),右邊係防守同國家作戰動員(War on Pacifism用嚟 remove 一戰後遺症debuff),向右數係陸軍垃圾樹,空軍,海軍,外交樹。

思路分析 1936.01-1939.01
由於debuff太多,De Crisisjaren同War on Pacifism解決需時,所以我地會去搶工廠掩蓋De Crisisjaren嘅問題,一如八十年戰爭荷蘭班先賢咁,劫掠西班牙人。咁呢段時間不斷起軍工廠生產足夠嘅槍同炮。

工廠同海軍分配

防空炮好重要下,之後就知點解。同埋荷蘭作為貿易帝國當然要起潛艇,佢潛艇係最先進同火力最強。
[HOI4荷蘭戰記]
大致參考呢個: https://youtu.be/gWh-pMOuwkc

Stage 1.1 荷蘭建軍 (1936.01 - 1937.12)
同埋大家見到荷蘭人口太少,少到連潛艇都deploy唔到,可以解散兩個師比海軍,跟住操練陸軍拎XP。

個政府咁弱勢就需要砍掉重組

和平時期可以唔代表準備打仗可以
去到1936年3月,新執政黨係CHU,換左個失敗主義者做總理,比佢做落去荷蘭可以全國食草。

無辦法,係時候搵最大貿易伙伴—英國同德國傾下計
去到5月20日可以準備摸下底,英國個內閣同宜家荷蘭個個一樣咁廢,我地都係拉近同德國關係

大家睇見啲PP唔好亂用,因為真係好吃緊.....
Placate the Germans 5次,每次十日,係70日內完成

呢70日空檔就改革貨幣,帶領荷蘭走出De Crisisjaren
De Crisisjaren要6個Focus先完全消除,有一個重要210日先完,所以我地去打人搶工廠好過,自己起起到打完二戰都唔夠。

同德國貿易談判完會出現呢句野,要去到25點

軍工廠擺位,我地去打交除左搶工廠之外仲會搶啲槍

過左70日應該可以去外交樹呢個focus

荷蘭人開始覺得呢個政府太廢,富國強兵先係出路

完左上面個Focus即刻請Fascist Demagogue

準備開拖當然要加軍費

記住唔好用PP,除左上面講個啲之外

支持荷蘭戰記
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 1.2 荷蘭建軍 (1936.01 - 1937.12)

可以玩水攻咁刺激
沿住條Focus Tree向下直踩,呢年我地要開始廢除Pacifism。水攻呢種野其實我地唔需要,咁美嘅風景都係留比中國人

呢三樣要大約1937年頭研究,無制空權基本上好難推進,所以整左防空炮幫手。陸軍Doctrine 1937年頭要開始搞,打二戰前可以搞到頭三個,我會用火力壓制。整Engineer挖地可以有助防守。
Btw Fascists有10%以上支持度記得Open Political Discourse同Discredit Government。

1937年3月31日,英法宣佈軍事同盟

呢個時候繼續公共建設
搞掂呢個之前記得研究Construction II/Dispersed Industry II食左個100% buff佢去研究1939嘅Industry。

最後一次選舉
1937年4月有大選會令Fascist加10%。

Fascist過50%就全國大會換政府。

恐嚇下巴西
大約1937年6月成為Fascist就搵個國家宣戰,令World Tension升到大約12-14%,方便整之後兩個Focus。

呢個要10% World Tension
呢個事旦選一個,等35日之後等多陣。

遙遠的東方準備開大片

中國日本垃圾爭霸戰,打完都係管理一埋生蕃
日中開戰World Tension過15%

打敗綏靖主義
過15%可以War on Pacifism。
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 1.3 荷蘭建軍 (1936.01 - 1937.12)

民間心理備戰
過左70日會出現呢個,選35PP個個 (Anti-Pacifist Propaganda),因為debuff最低。做5次等300日就可以消除debuff搶工廠 呢到會消耗175PP,同埋啱啱好升去Partial Mobilization

之後有Focus幫你升做War Economy

300日時間可以做4個Focus,咁有時間去發展下海軍工業。

Dockyard當然係造潛艇

下個點Strength Over Blood
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 2.1 Leo Belgicus (1938.01 - 1938.10)

荷蘭優先
跟住選荷蘭優先,同埋見人口多番要開始出軍隊,工廠有多按比例比榴彈炮,槍先,之後比Support Equipment。

呢個計劃包羅萬有,會升動員法律經濟法律各一級。

步驟正確應該差唔多呢啲時間完成
等多20日做United Netherlands,要係1938年下半年攻打比利時,如果唔係唔夠力打之後嘅戰爭,1939年先打World Tension升過30%英國法國會介入。

準備開拖
呢個Focus要無Shell shocked Spectator of the Great War先可以做,而呢個debuff要300日先可以remove,所以時間好趕急。

有PP就升做Extensive Conscription (5%)

差唔多時間就搬上去邊境
因為軍備有限,所以我就整左9個普通師用嚟企,11個師集合做主攻一點突破,反正打比利時要攻下Antwerpen,Brussels同埋一至兩個小城市就得。
之前不斷訓練嘅陸軍應該夠XP整呢兩個Template,無就唔上Support Equipment住。

出色嘅低成本罰企師
呢種師用嚟填補空缺一流,同埋阻止敵軍移動支援。

主力攻擊師,裝滿支援連
呢種師有炮兵,夠Soft Attack係呢啲Stage突破防線

繼續抽走海水造城

準備好就同時宣戰

比利時軍隊係擋唔到一點突破嘅攻勢
1938年9月16日正式開戰,一日後係荷蘭軍隊火炮攻擊下,比利時西面防線崩潰,荷軍攻下Antwerpen

呢場唔難打,快啲完9衝去盧森堡,佢地0軍隊
9月25日,荷蘭主力軍隊開進布魯塞爾,同埋對衛星城市Kortrijk,Charleroi發動攻勢,比利時投降。

打完就簽和約,收埋比屬剛果,不過重點照顧都係南洋

終於合併了
10月10日,比利時和盧森堡正式和荷蘭合併,成立"低地聯合國",推翻1815年倫敦條約,國力一躍而上,各國刮目相看。我地有荷比盧三國嘅工業能力可以挑戰其他大國
Stage 1,2 完
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 2.1 Leo Belgicus (1938.01 - 1938.10)

荷蘭優先
跟住選荷蘭優先,同埋見人口多番要開始出軍隊,工廠有多按比例比榴彈炮,槍先,之後比Support Equipment。

呢個計劃包羅萬有,會升動員法律經濟法律各一級。

步驟正確應該差唔多呢啲時間完成
等多20日做United Netherlands,要係1938年下半年攻打比利時,如果唔係唔夠力打之後嘅戰爭,1939年先打World Tension升過30%英國法國會介入。

準備開拖
呢個Focus要無Shell shocked Spectator of the Great War先可以做,而呢個debuff要300日先可以remove,所以時間好趕急。

有PP就升做Extensive Conscription (5%)

差唔多時間就搬上去邊境
因為軍備有限,所以我就整左9個普通師用嚟企,11個師集合做主攻一點突破,反正打比利時要攻下Antwerpen,Brussels同埋一至兩個小城市就得。
之前不斷訓練嘅陸軍應該夠XP整呢兩個Template,無就唔上Support Equipment住。

出色嘅低成本罰企師
呢種師用嚟填補空缺一流,同埋阻止敵軍移動支援。

主力攻擊師,裝滿支援連
呢種師有炮兵,夠Soft Attack係呢啲Stage突破防線

繼續抽走海水造城

準備好就同時宣戰

比利時軍隊係擋唔到一點突破嘅攻勢
1938年9月16日正式開戰,一日後係荷蘭軍隊火炮攻擊下,比利時西面防線崩潰,荷軍攻下Antwerpen

呢場唔難打,快啲完9衝去盧森堡,佢地0軍隊
9月25日,荷蘭主力軍隊開進布魯塞爾,同埋對衛星城市Kortrijk,Charleroi發動攻勢,比利時投降。

打完就簽和約,收埋比屬剛果,不過重點照顧都係南洋

終於合併了
10月10日,比利時和盧森堡正式和荷蘭合併,成立"低地聯合國",推翻1815年倫敦條約,國力一躍而上,各國刮目相看。我地有荷比盧三國嘅工業能力可以挑戰其他大國
Stage 1,2 完
殖民地無限人力大法呢
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 3.1 進軍倫敦 (1938.11 - 1940.10)
跟住都係建軍

有時間起下隧道先

向大國之路邁進就需要間諜
終於有空間整情報機構,整完有一個spy,之後再用PP請多個Spy,搞掂之後放係法國,夠情報網絡可以睇法國軍事報署

蘇台德危機
雖然唔洗打仗,但是World Tension會升過30%,各國都準備打仗。

多左好多軍工廠
1939年嘅軍工廠擺法。主力攻擊輸出都係火炮

繼續起軍工廠

夠150PP就出多個間諜,放去法國

準備一堆Claim同Wargoal

宜家PP比較鬆,請返個輕兵器設計師
宜家PP可以隨便用
未出場住, 唔夠PP同Convoy
300架convoy唔夠吞印尼
[HOI4荷蘭戰記]

思路分析 1939.01-1940.10
下一步對手係英法聯軍。英國有一千架飛機同強大嘅海軍,法國有數量最大嘅陸軍。不過法國出名舉白旗,而英國突破到佢嘅海軍就有能力同佢決一死戰。

Stage 3.2 進軍倫敦 (1938.11 - 1940.10)

1938年打完比利時記得整貨車

係時侯投資菲利浦
記得呢個Focus完之前開始研究1940 Computation Machine,咁可以特快研究1942 Computation Machine 同埋好消息係De Crisisjaren 只係減10% Construction Speed。  

開戰前最後一位顧問
正常應該大概呢個時候開戰 (~23 Aug 1939),不過德國遲一個Focus先Danzig or War,玩法都係一樣。Concealment/Infantry Expert是旦選一個。

開發R&D設施

開戰前應該要有嘅Research,Up to date嘅槍,火炮,工廠同Computing Machine,頭三個Superior Firepower Doctrine,同量產中嘅Fokker D.XXI。

罰企填線師加多個鑊剷
打比利時個陣搶左啲貨車,同埋研究貨車送左個Template,個到夠整幾個師用嚟賽跑。

軍事部署

啱啱加鑊剷比填線師,所以黃bar呢日唔滿
應該要出24個填線師企荷法邊境24個師企海岸線30個主力攻擊師做一點突破,同埋幾個賽跑師用嚟突破防線後周圍搗亂。徵用晒南洋啲殖民地軍隊分開一半半企新幾內亞同沙巴
一點突破個位選最少法國軍隊同埋無坦克師,放左間諜幾個月可以見到。
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 3.3 進軍倫敦 (1938.11 - 1940.10)

WWII 爆發

德國開始行動咁荷蘭都行動,正式開戰。
如果間諜網絡過70%,可以用Coordinate Strike選Northern France Airspace偷襲。不過我個間諜4月比人捉左,要救返佢所以整唔夠70%。

問德國意大利同匈牙利攞左軍事通行權同簽Non-Aggression先入Axis

正式入軸

我發現法國調走啲軍隊去意大利,同埋加萊港係平地容易啲推進。所以我調一調啲主力軍隊去加萊港。

正式開片
1939年11月14日,荷蘭軍隊正式向法國發動攻勢,30個配備火炮同支援營支援嘅師集中向Dunkerque,Lille一線發動進攻。在數量優勢下Dunkerque嘅守軍被沖散。

偷襲成功
11月23日,荷蘭軍隊開進Calais,摩托化步兵師發現Calais以南無守軍,於是沿海岸線推進

捉拿英國間諜

荷蘭沿法國海岸線推進至迪耶普

有空優真好
300架戰機有的是空優,空軍掩護比陸軍重整下。

英國空軍3000架飛機投入戰場
英國咁多戰機同CAS,唔裝防空炮頂一頂推進唔到。

縮短主力攻擊部隊嘅戰線,再用數量優勢一點突破直衝巴黎
荷軍於12月尾打響巴黎攻城戰,戰事橫跨聖誕。面對荷蘭數量優勢,法國於巴黎西北的守軍被迫後撤入巴黎市區。

成功在望
撤入巴黎的法國守軍未能重組,荷軍即時湧入巴黎,附近軍隊亦對巴黎市郊的法軍發動攻勢阻止法軍支援巴黎。法國只能使用最擅長技能—白旗

蘇聯佔領波蘭東部

荷軍搜索法國軍火庫擭得大批軍火
12月30日, 法國投降,低地聯合國國旗於巴黎鐵塔升起。開戰57日後同盟國於西歐地區全線收皮。

總結:打法國最緊要快,用一點突破加貨車/騎兵突破法國防線。 唔好比時間英國遠征軍同法軍有時間挖地。英法應該用緊全步兵,7步2炮+防空炮支援營+火炮支援營應該可以突破防線。法國有陸軍Doctrine debuff同Surrender Limit - 50%,打到入巴黎同附近兩三個大城 (Calais, Dunkerque, Dieppe, etc) 法國就會發動國粹—舉白旗
同埋打個陣避開啲法國輕坦,得1936 AA 無CAS唔夠輕坦旅打
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 3.4 進軍倫敦 (1938.11 - 1940.10)

下一步要對付英國,不過英國啲兵比較多,登陸本土有啲難度。一係要經英倫海峽,一係就由基建,資源比較差嘅英格蘭北部或者蘇格蘭上岸。兩者都唔係好嘅登陸方案,我S/L左好多次都比英國推返落海,呢個時候,總參謀部有人提出一個好好嘅方案......

總參謀部建議對西班牙發動奇襲

佢一時時會借兵比你,不過你對西班牙宣戰佢都會放兵係法國南部邊境
德國陸軍借左52個師比荷蘭。

有PP就請多個步兵專家,反正之後幾年都係步兵師係主

原本陸軍元帥對奇襲有異議,我地決定炒Q左佢

升級登陸艇先可以登陸50個師

開戰
1940年2月13日,荷蘭對西班牙宣戰。德國啲支援師42個放係庇利牛斯山脈引開西班牙軍隊,10個比較差嘅就放法國海岸守護港口。以便抽出荷蘭兵力支援奇襲。在荷蘭海空軍配合下荷蘭5個貨車師偷襲加利西亞

放得邊境就唔夠人守港口
2月20日,荷蘭的貨車師在加利西亞亂跑,西班牙軍隊捽不及防,荷蘭軍隊佔領左兩個港口

留意返軍隊擺法同打法國一樣,唔夠資源全部裝火炮係咁玩
20日後,荷蘭軍隊在加利西亞站穩陣腳,Plan A係打西班牙搶Galicia,因為歐洲大西洋沿岸只有La Coruna出發登陸英國南部唔洗經英倫海峽 (打葡萄牙我驚補給有問題),同時引開啲英軍。不過見西班牙軍隊咁廢,我決定推落去直布羅陀

有貨車師就可以快速偷襲
5日後荷蘭軍隊佔領馬德里。西班牙,英國軍隊開始急調援軍。

成個攻勢都係用貨車快過人地回防搶地
8日後,荷蘭貨車師衝入直布羅陀,佔領了這個重要軍港。

荷蘭徵兵廣告

經重整後荷軍重新推進,4月荷軍佔據華倫西亞。

由La Coruna出發登陸Wales可以避開英倫海峽。起到~40架潛艇會令你可以登陸。

請返個海軍搜索,速度buff designer

繼續填海造地,史實要1982年呢個工程先完
呢個Focus最煩嘅地方係個Focus途中荷蘭海岸唔可以失守任何一個城,所以我Benelux海岸線同Calais企左24個罰企師守海岸線,英國係會不斷登陸,所以呢度唔可以慳,24個5步師+支援火炮+Engineer企海岸線夠擋住英國。本來我諗住打完英國先做,不過我見英國比我係西班牙撚狗咁撚,同埋我就快反登陸英國,佢無咩意欲繼續登陸。加上Foreign Colonial Investment要Peace with UK先做到,所以我就做呢個Focus。

最後德國登陸巴塞隆納,西班牙投降
荷軍把英西聯軍包圍困在亞拉岡,加泰羅尼亞一帶。荷軍決定派德國支援師包圍他們,主力登陸英國。

諗緊點樣收局piety有啲唔夠用,細國家又愈黎愈少,少左機會用holy war黎增加piety,用Invasion又要洗1000 piety,啲nomad又太大,唔知點樣拆散佢地,有無師兄可以教下路
可惜冇中文

英文白痴
HOI4 有中文mod,對遊戲核心無改動,唔會影響做成就
STEAM買都有?
去 HOI4 個steam workshop 到search “Chinese Tradional”

除咗呢個仲有好多mod,官方認可比玩家整mod的,唔使驚話正版無mod,無得多人連機咁。
可惜冇中文

英文白痴
HOI4 有中文mod,對遊戲核心無改動,唔會影響做成就
STEAM買都有?
去 HOI4 個steam workshop 到search ”Chinese Traditional”

除咗呢個仲有好多mod,官方認可比玩家整mod的,唔使驚話正版無mod,無得多人連機咁。

打錯字369
THANK巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞