有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
on9ug咗呀,我D PU無加入戰爭
Milan同behemia掛機變咗我要自己單挑poland+Lithuania
絕不投降,打到破產都要white peace
我屌窮途末路之際,burgundy event觸發,burgundy加入戰爭
神聖羅馬帝國皇帝、歐洲大陸的王者,Habsburg,上呀!!!!!!!!!!!!!!!
我屌
呢個時候France背刺
仲打算喺poland身上割一忽肉,睇來真係要white peace了
你要曬成個勃艮第,佢一定開你波的
連續打咗三仗,有D傷,28 loans
1.30版勃蘭登堡開局
一開始會有事件+1% 皇家地 扣行政點
然後就岩岩好30%
將果30%用去階層+1行政,外交,軍事點
會扣到去0,然後再扣皇家地禁錢會變-0
之後好快就出事件叫你最高地果個階層裝+25自治一堆DEBUFF同埋送接近30皇家地比你,點左佢
然後即刻取消
出AGENDA 比貴族(如果易達成)
即刻禁收地
皇家地會OVER 30%
外交先同盟神羅皇帝,波蘭
極限打法可以聯姻波希出聯統戰爭(呢個獨立度會好高,要急速擴張)
而家你手頭上基本上就過2舊水,一出事件就買得騎士團地
1450年波蘭唔等坦澤事件,直接宣條頓
同斯丁德結盟既條頓面對丹麥既利沃爾戰爭同埋波蘭戰爭
咁我當然趁機宣斯丁德(打緊波蘭)
斯丁德都比波蘭直接霸城同秒兵
佢2個盟國比我半年內直接KO,要錢同轉移貿易力量
然後等波蘭放斯丁德
一放直接霸3級城(因為比波蘭攻完城,防守力量未回復,所以有著數)
3個月內完成攻佔
WOLGAST結盟勃艮第,第1次SAVE直接聯統,唔使打
勃艮第宣戰Savoy(入左神羅)
變左一場大戰
皇帝拉左我入場,Wolgast都參戰
結果又順利拎左堆地
完戰宣條頓(因為利沃爾內亂,唔入戰)

大概順利破局
見到咁多巴打討論Eu4, 有冇興趣玩multiplayer
有啊
一直都想開但係唔夠人
有,宜家sem break好撚得閒,想聯機
宜家danzig事件要等到1460波蘭慘遭一波削弱
弱鬼
波蘭其實無咩大變化
條仔而家基本上係避唔到坦澤事件(個條件1460前做唔到)
波蘭仲可以分兩波食條仔
1450年搶一次
坦澤入戰唔關停戰事
唔驚之前拎唔曬堆地,仲可以食埋利沃爾
一係就硬打條頓,要面對條頓盟友,唔係就要遲過上個版本10年時間先可以吞d地。
遲吞十年仲唔夠傷咩
條仔堆廢閪盟友驚咩野
條仔有機會ally bohemia嫁
坦澤仲要必搶到柯尼斯堡,坦澤
波蘭輕鬆玩
波美唔會夠波立+兩附庸打
波美你意思係pomerania?我講波希米亞wor,very hard mode下加埋vessal有40k兵,加條頓15k都好難打
波閪牙,波蘭而家人力咁多好易打wo
一開始仲有得屈錢同點
就算你去到1460年先跳坦澤,佢一開波都食左兩個發展度大既城,個score要求唔會爆拎唔足,一下就食曬成個條頓
坦澤而家一跳就食3-4個城
基本上一下就食曬條仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞