有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
pip嘅話我諗遊戲中期 (15xx)
但係嗰時如果你state咗北京杭州啲地應該就唔會太大影響 因為人力上會佔優 同埋如果只係平地唔係山地打嘅話 你隊軍隊都仲會比絕大部份國家強
講返中國個問題,通常你都會想full state領土,因為你本身嗰啲大草原都係啲3 development 嘅垃圾 China proper 相比之下發達好多,而你嘅經濟就係靠佢哋撐起

至於你好多時候都唔會攞個mandate,因為你唔夠朝貢國(狗)就無咩好處,仲好易中啲disaster,所以你通常都係消滅Chinese empire為主

順帶一提,大元個idea強過蒙古好多,無論軍事定經濟都係好啲,不過就無咗horde個goverment type,咁blob起上嚟就無咁好玩同埋冇得raze 就無咁多mp

horde通常都係死喺mil tech13-16 呢啲位,特別當你啲經濟太垃圾玩唔起砲兵嗰時會俾人喺後排炸死(尤其ai開quality或者offensive)

咁就要你自己經濟搞得掂,用返足夠嘅砲兵抗衡
有冇諗form Mongol empire 同埋做 great khan? 如果無就幾好㗎喇
只要你 fully annex 仲有mandate嘅嗰個國家 咁成個mandate系統就會消失左 然後你再form大元就可以keep住horde
就好似佢張圖裏面仲keep到個horde
你開咩idea group同埋開個trade system同收支平衡表嚟睇吓
望下你盤數有冇得搞
Sunni 唔啱大元,轉儒教好好多
做咩好地地要cultural convert

同埋你開humanist 就唔會開religious, 因為religious 係幫你改教避開異教嘅negative tolerance去令你unrest降低

我係你就開admin 減 core cost不過開咗就算啦

同埋印度對你個trade唔係太大幫助我都係想睇吓你個trade map
有 coalition 仲打到你就擺明你無好好計AE啦

admin淨係core cost -25%,admin tech -10%,仲有守尾門嘅 25% governing cap 都夠慳一大筆 admin啦
coalition war 可免則免
循環打打到全部都有truce
其實你知唔知horde有個專屬disaster俾中國,叫unguarded nomad frontier

開始之後會搞到大明天命歸零,啲兵變晒豆腐渣,truce break 五六次又有啲chur,要減AE又keep住expand嘅話可以食唔同宗教嘅國家,因為佢哋啲ae係分開計嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞