有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
想問問你係做任務攞cb嚟pu hungary定係用其他方法
呢次係任務,有時幸運就可以1450年直接PU仗都唔洗打tim。
1.3 burgundy玩家係咪有機會俾人瓜分
話晒係靠下體征服既國家

後尾HEA左陣,太遲搞奧斯曼
差D拎到重建羅馬
共和與獨裁
法國大革命係1715年年尾已經將政府推番,成立法蘭西第一共和國
但由於面對住財赤同政局不穩問題
共和國政府只在4年後已經由新皇帝把持,成為左法蘭西革命帝國
歐洲多國都受到革命思潮影響,內亂不斷,只有德國無受影響
英國則倒行逆施,民主政府竟被獨裁政府所取代

1735年,德國主動宣戰法國等國形成既包圍網
係呢二十年間,德國大力加強海軍實力,假想敵為英國皇家海軍
終於係呢一戰一雪前恥

1735年,第一場黑爾戈蘭灣戰役,德軍主力艦大勝英軍
1737年,北海戰役令英軍主力已經無力係英倫海峽中封鎖德軍任何行動
德國陸軍閃擊戰將歐洲各國佔領
1738年,德法和議,德國邊界接觸西班牙

德國並無取消革命帝國,令戰敗各國繼續食DEBUFF

1748年,德軍宣戰法國及布列塔尼亞

呢一戰令布國同法國正式離開歐洲本土
西班牙損失左阿拉貢一半領土

1756年,德國為左英倫海既貿易生易,展開英德戰爭
並在海戰上擊敗英國,成功登陸英倫島

1760年,德國領土

其後既德西戰爭,意大利係1774年由德國全面控制

德國之對奧斯曼,英國,西班牙,葡萄牙,突尼斯,俄羅斯既6場戰爭令領土去到整個歐洲同亞美非洲,差小小就成立到羅馬帝國,太遲對奧斯曼出手(因為西班牙歐美兩邊開拖CHUR到痴線,打到唔想打仗)
宜家Austria根本唔洗理堆細國家打仗,你只要不停將國家打入hre就可以瘋狂加authority
austria太可怕了
1.3法國個新border真係好撚核突
同埋hre亂到好似睇人玩緊Voltaire’s nightmare
古老版本果個仲好啲
個個都傾HOI
好少有人傾CK2 or EU4
利申無玩HOI
認真呢
不過爛船都有三斤釘
eu4都有人出戰記 ck2得我單機
ck2試過同friend玩
個節奏同佢唔太match
而且佢機品唔太好
btw 你玩ck2玩成點
我最近都有玩ck2 byzantium
過千小時 解淨一個achievement
咁多個post唯一一篇ck2就係我打嘅 希望出左ck3會多啲人玩
系統而言HOI4簡單d容易上手
我有玩ck2㗎
ck2重要係我唯一一隻玩過千個鐘嘅game
幾時一齊玩
要重新學習玩EU4 同 CK2 , 邊個易上手d?
近排比較忙,遲啲七月應該有多少少時間
見人話hre buff得好緊要
reform pass得好快
簡直變態
3改踢人入會
奧地利聯統王=易擴張放地入神羅加分
影子帝國可以唔使打就留到
國家愈多,皇帝軍力愈勁
我玩條仔好辛苦
有冇咩好玩的人推介?
唔知開咩好
屌呀,等我仲開左法國

本身已經玩得唔勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞