有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
我想問玩hoi4 時用instantconstruction, ai都會受益?
要啦
快啲embrace =冇tech cost increase, 快過隔離嘅國家拎tech
打仗已經好著數
Dev果陣可以睇情況留番admin同mil points
冇試過,有懷疑自己tag另一個國家試下
你勁可以日本搶殖民
搶思潮起源係好撚難的
不如種田種思潮種番起個科技
絕對有
特別Renaissance 同 printing press 一定要咁滯
用ternate/ming/菲律賓搶啦
玩左局德國,將自己同意粉以外既國家較晒做拎極高buff,照樣40年初海獅英國、41年以半年時間平推滅蘇聯
講難度都係HOI 2好玩D
EU4有個好撚ON9既位

玩緊IRON MODE個將軍進攻果陣無喇喇死左 變相0星打人地2星 多多兵都死仲要過海打成支軍隊冇晒 真係屌你老味 又要重開一局
佢呢啲random位有時玩到好撚躁
真係衰唔好彩
其實畫條前線/進攻線時要點樣畫好

成日話極都做唔到包餃子果個效果
淨係可以平推
有時嬲嬲地情願自己人手控算
一次我都算 果場我玩日本過海清馬六甲判軍 點知個三星將軍死左 冇晒半隊兵 清左我一半人力

之後召多次將軍過幾年打泡菜 點知臨打前又死左 成支軍隊大傷仲要因為過海比人追擊死晒

玩左半日突然玩完真係興過火屎
一係畫箭頭,一係餃子皮整大D,或者手動
無論點都要畫進攻線,儲計劃值可以加強進攻時既數值比你過山過河etc
生產力問題
工廠數量決定一切
依個真,打完法國基本上用100個工廠整坦克,41年用24個裝甲師毀天滅地

不過同HOI2唔同既係就算都係打AI,HOI 2明顯要識得手控,而唔係依家HOI4咁平推就得
JJ插沙磨爛地跪求畫線教學

玩慣左eu4 一格一格咁行舞極都舞唔掂呢隻
唔明要點樣先畫到個餃子皮出黎
淨係做到 24個師直接平推
但有時禁完又唔行 有啲打緊 有啲又企左係到
再唔係就佔唔哂啲地

撚左幾晚 投鬼哂降
你唔一定要畫一條前線一個進攻線,可以同一個軍團畫3條前線,再加3條進攻線一齊執行
例如你拆做每條前線8個師,分3個方向推,甚至用布袋戰術都冇問題

電腦唔打可能係自動判定打唔過/組織度太低,你喜歡可以再加手控,或者進攻態度改做激進都得
要包餃子,德國剷入法國係好既練習地,而德蘇戰場永遠係練包餃子既好地方

我自己就覺得要體會點包餃子,玩HOI 2就最好,因為你唔包餃子,你連波蘭都打唔贏,點似得HOI 4只要用40寬平推就得
畫線+手控啦, hoi4個濕鳩 front line 由1.0版已經係咁爛
佢計到你進攻會超補給上限就唔會幫你推, 除非你battle plan開aggressive mode
不過你開aggressive 佢又會好聰明咁幫你鳩推, 令到你堆division太過深入結果被ai逐個分割包圍消滅
感謝樓上教學
收工再試

近排轉左玩支共
貪佢附近有幾個小勢力可以練下手
再後入蔣介石
但啲軍閥玩唔熟搞左我好耐時間
遲哂開戰時機

可以拖蘇聯落黎幫拖
但會好鬼無癮睇ai平推
要練手唔係用東亞國家,而係正正經經用德國打
近排發現新手玩民國一流
學玩陸軍同個系統先
其他乜都唔洗理
今日玩ck2最新個monarch's journey 畀rng同ai係咁troll鳩我玩到燥

男家族成員係咁死 同家族ai嫁女唔matrilineal

但遠房親戚繼承人係個duke 生得一個仔 死老婆之後 matrilineal娶一個countess 之後個仔死左
10/20/40寬
5步/10步/7步2炮/14步4炮/12步5炮1重防空
恭喜你學完編成喇

其他果d乜TD乜自走炮非必須
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞