有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
打英文喇最正確唔使煩
其實奧斯曼先係正確音譯

不過我地跟英國佬讀左咁多年鄂圖曼,加埋共匪咁鐘意破舊立新改名

我都唔想用奧斯曼呢個名
講開呢個名
土耳其文係Osman
譯咗過去拉丁文之後用't'代's'
香港再跟譯咗做英文嘅拉丁文譯

所以奧斯曼同原文比較接近
但係如果用香港譯名就係鄂圖曼
定係打土耳其文好啲
唔同
打機都知點只土耳奇呀佢
一係叫英文一係叫簡稱 eg火雞 中文正譯太多版本 好難分係咪支譯
Ottomans既統治階層就係叫ottoman Turks
P社dlc係咪第一季減價都唔會減
今次真係要正名
Paradox嘅官方簡稱係pdx
P社係某國幫Paradox改嘅別稱
我玩開啲有特別event角色 特別機制嘅國家
拜占庭867個皇帝 867嘅拜火教係裏海南岸 867好多北歐角色 1066義大利Matilda di Canossa
https://ck2.paradoxwikis.com/Interesting_characters_guide
真係幾唔錯, 條mission tree 都幾強

利申 開咗 Landshut -> Bavaria, 準備隊冧Emperor Austria
玩Austria等到1494年都重未有Burgundian Inheritance
搞到mission tree卡住咗做唔到
點算好
新手玩EU4 玩左幾個禮拜又要學過個新estate system
舊版都仲係有好多野唔明
上網睇D playthrough 又未必齊佢地D DLC
好難上手
而家有租dlc, $28/ month 咪試下

其實幾抵
dlc都有得租EA都要甘拜下風
subscription 制未來都應該係主流
食水太深 睇人gameplay先決定買唔買斷好過
真心 租game其實咪即係好似以前online game 月費一樣 我覺得係好好嘅做法
除非你買到幾個月前humble bundle 出嗰個eu4 bundle

否則而家呢個月費計劃真係最抵
玩到60年ai Austria已經pass咗3個reform
後期點賺帝國權威,胡斯波希米亞做左神羅皇帝。然後因為異教,附庸選帝,長期扣。
啲國家又太大好難強制轉教。

而且成個義大利已經俾上任皇帝併哂入神羅了
建議一開始玩d大國先 熟悉個系統先
比如法國,奥斯曼個d 起碼有多d容錯空間

跟著就係玩d經典貿易強國
基本上識玩貿易 明白利益最大化 就好易屈機

利申 無玩最新dlc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞