有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
終於搞掂收左日本皮
和約果到將佢同埋東南亞果到轉哂做puppet

如果唔係要解成就 puppet係咪好過直接食哂敵人啲地
都玩咗一排EU4,最近先留意到呢個post,小弟想寫個戰記分享下啱啱玩緊嘅Navarra Campaign, 小弟第一次寫呢類野, 而中間啲cap圖主要都係同朋友分享居多, 所以未必cap到所有重點, 如有不足請見諒

Navarra 有個幾難嘅achievement叫Basque in Glory, 目標是係Age of Absolutism 之前將Iberia 32個省改做Basque culture, 而Iberia本身50幾個省裡面只有兩個省有Basque culture

之前睇人好多人都係玩1.28, 重開咗好多次之後我覺得1.30比1.28嘅Navarra難玩啲,原因有兩個
1. Aragon 宜家有個event會直接放棄Naples個PU, 搞到 Aragon 嘅 liberty desire 好難降低
2. 法國宜家會有一堆vassals, 好容易過diplomatic relations limit, 基本上會有一段長時間 neutral 你,令你唔可以好快攞到法國嘅Alliance

我一開頭冇點cap screen, 但基本上我一開始都係跟之前啲人咁同Castile結盟同係百年戰爭enforce peace,避免法國一下子就割走波爾多, 但之後二十幾年法國都唔同我結盟,搞到我好頭痕

好快有一條by event 出嘅restoration of union cb, 因為冇辦法同法國結盟, 我叫咗Castile幫我打, 我係呢度被逼重開咗一次,原因係Aragon有時會同啲大國結盟,憑 AI Castile 嘅白痴程度好難打得贏, 重開之後Aragon只係同Genoa 結盟, 打得

打完之後如果唔俾地Castile就會同你斷盟
因為冇法國盟約, 我唔敢搞到自己外交孤立, 所以逼住要俾兩塊地Castile, 自己只可以食一塊地, 因此搞到Aragon嘅liberty desire 極高
但與此同時, 我有個666神君, 幫咗唔少

一直等到1462年法國開打英國我先可以同法國結盟
見法國打英國一定會食波爾多兩塊地, 所以我決定冒險自己一個走去宣英國, 偷到我對上塊地嘅控制權,之後好彩法國啱啱annex vassal,失去咗波爾多嘅控制權,我趁機再偷多塊地, 最後係法國 peace out 之前, 俾我拎到37% warscore 先 peace out 英國. 留意下呢段時間Aragon嘅liberty desire 係318%

呢個係我係1471年嘅地圖, Naples rival 我, Naples supported Aragon independence, 但有Castile同法國總算壓得住 Aragon
支持

Navarra 條mission tree 其實好強, 只要有Aragon條PU就可以有成個Iberia 嘅claim
1479年Portugal有Castile 同England兩個ally, 但Castile啱啱打完Morocco,唔會 join Portugal 嘅 defensive call, 同時England被法國開戰, 於是我就決定冒險用14k對砍Portugal同England , 因為法國當England係敵人,所以法國兵會刻意走到Portugal到追擊英國兵,於是借力打力peace out England. Portugal 走咗去圍Aragon, 令Aragon就算disloyal都要出迎Portugal, 我再用merc 總算大勝

之後我唔知搞乜Naples居然冇仔生, 而Castile 有Portugal過繼, 所以變到只有我同Naples 同姓, 之後勁好彩個tool tip 寫我可以同Naples form personal union

就係咁我之前嘅rival居然變做一個忠心嘅PU, 好彩到呢 如是者, 係Naples 同我form personal union之後, Aragon 即刻變成 loyal
但與此同時, 法國同Castile結盟, 打到呢個位其實我好驚係1600年之前cultural convert 唔切啲地
但我由於有兩個PU嘅關係,趕得切係age of reformation開始之前開Golden Age, all power cost reduction 非常有用

我之後再趁Castile 忙於打仗嘅時候 (呢次Castile仲痴線,居然夠膽走去打Mamluks, 所以係張圖度見到有Cyprus嘅軍隊係Castile領土上遊走 ), 係1498年再開Portugal, 打完之後就連 Morocco 都趁火打劫,打敗Portugal上岸

法國居然去咗打神羅, 我斷咗 Castile 條盟約, 等法國內耗到咁上下係1507年同Castille 開戰 我同我果兩個PU軍隊嘅數量多過Castile,但我一開戰就俾Castille 霸住我係Portugal 果邊啲地, 搞到自己好高war exhaustion,最後圍完Castile首都, 錢都唔要,直接割走所有連去波圖嘅地,好彩西班牙北部嘅地development較低, 50%warscore 就可以割到

跟住, 1520年開始annex Aragon, 同時再開Castile
呢張圖可以見到我領土比之前擴大咗唔少
與此同時, 啲省份嘅separatism一完我就convert culture, 我同時開religious idea group 去減 cultural conversion cost.

之後被我見到啲咁嘅野...

Denmark同Bohemia嘅君主年屆60

Austria同Bohemia係rival,唔會幫拖, 而Denmark仲要係一拖三, claim丹麥一個throne就有三個PU.
兩個國家嘅君主死嘅時間只差一年,搞到我係一年內連claim 兩次 throne, 我幫Denmark打走啲pretenders之後就break alliance, 而我一直冇ally到Bohemia, 方便claim throne
可惜嘅係 Norway係我打Denmark嘅中途俾pretender break country, 搞到我冇左Norway個PU

好事仲要成三, Austria 冇仔生, 會有succession war!! 我承認呢度save scum咗起碼兩次 (Austria條PU太吸引了), 但終於唔夠三年連Austria都變埋我PU.

如果你唔知Navarra個mission tree 有幾op, Navarra會有一個mission俾你用restoration of union條cb去PU法國. 之後form Spain 就會俾Portugal, United Kingdom 同Austria 嘅PU cb (但其實到呢個時候我已經ko左Portugal同Austria ), 唔使和親就可以聯統歐洲

所以我拿到Austria PU 後就同法國斷盟, 完約就開打法國割咗 Gascony region 完成任務, truce完之後再用條restoration of union cb 將法國都變埋我隻狗 (呢個位順到唔記得cap screen )
到呢刻, 半個歐洲係我話事

Cultural conversion 係 1567年已經完成, 原來之前係過份憂慮, convert 32個省其實只係半個Iberia 多少少, Full religious 同 Dominican holy order 可以令你毫不廢吹灰之力咁convert culture

做完Basque in Glory呢個achievement, 我宜家呢刻用緊呢個存檔玩Spain, 目標係攞 Forever Golden個achievement, 做完個achievement 睇下會唔會再分享
唔該樓上唔好quote文
支持新戰記
HOI4 既Millennium Dawn: Modern Day Mod 其實好唔好玩
我見佢係steam workshop排名係第一,但上網睇comment又話呢個唔好玩

利申:用緊香港唔識玩
好期待ck3
要dlc
sad btw 玩呢啲game就一定要買齊主要既dlc了

冇錢
你hoi4差幾多個dlc啊 我嗰陣係等佢特價一set買
only base game
年幾之前減價買嘅
但係之前唔識玩 所以而家先開始玩返
puppet可以保留佢隊海軍。同埋可以問佢借藍圖,直接超前起船

我之前係留北海道比幕府,然後拎佢本州 滿基建,拎佢啲船廠起船。之後你想吞佢拎哂佢隊海軍,可以用佢啲廠生運輸船送返比佢,配合國策降低殖民地自治度,吞併埋日本海軍。
長知識了
我禁鳩左佢成個日本都係契弟tim屌
你比返日本全部領土佢管都無問題,唔使煩佔領拎唔足資源同比反抗軍炸基建炸廠炸基地

同埋日本拎返核心領土啲資源利用率高好多,佢係傀儡國嘅時候,你一間廠可以換佢80資源,你自己佔領就會得好少資源拎到。

你玩民國仲要鎖死自由貿易,自己佔領拎個少少都要賣八成比外國。
想問下上面巴打,eu4可以點樣增加成立pu既機率
次次想呃個王位返黎個陣,都被對方臨尾截糊生左個繼承人出黎
有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)
https://lih.kg/2182474

開定
推完依個post先好去(6)留言,thanks
面對住臨尾必粒仔出黎嘅情況, 其實就冇辦法
PU係一個好睇彩數嘅mechanism, 我啱啱果鋪都試過royal marriage左個HRE prince (好似係Munster) 但就70歲必粒仔出黎 (因為最後冇PU到所以戰記冇講), 又試過之前有鋪好random咁法國皇帝20歲就英年早逝, 變做我PU
如果真係一個好重要嘅PU而臨尾必粒仔出黎, save scum吧
但增加PU機率唔係冇辦法嘅
1. 高 prestige - 只有prestige 高過你對手先可以claim throne, 但僅此而已
2. 高development同低autonomy - tool tip 上邊個 noble 過繼/succession war defender 係睇邊個合資格嘅contestant有最高development (autonomy considered), 所以整大自己個國家最實際
3. 開diplomatic idea - 正如頭先所講, PU係一個好睇彩數嘅mechanism 但離婚會有stab hit 所以最好嘅方法就係開盡diplomatic idea (離婚就會冇stab hit) 然後見邊個五六十歲冇仔就royal marriage左先, 佢一有仔生就可以break royal ties
4. 同大國聯婚 - 400年流流長, 通常總有一兩個大國係會冇仔生嘅, 同佢長期結盟, 好大機會會有一次變你個姓俾你claim throne
我之後戰記應該會寫到Commonwealth, 基本上Commonwealth唔rival你, 你就八成會攞到佢個 throne, 詳情就我之後戰記再寫
如果一個國家絕嗣, 有royal marriage係一定會合併落royal marriage國既dynasty, 定係會同普通一樣random抽人繼承? (唔計burgundy inheritance之類event)
有冇巴打預購左CK3? 兩個version 邊個抵d? 想入坑CK系列,特別係宜家畫面靚左同有中文版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞