有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
Send 咗

CLS就黎禁HRE內戰
如無意外 神羅改革係宗改時代應該卡到閪咁
要睇奧地利掃唔掃教
HOI4玩緊中共
推走左日本之後, united front 點解散?
好爽呀

poland+Lithuania 都係我的
國策開民國波
會唔會變左挑哂成個united front
我屌,austria有個任務要我吞croatia先可以攞union naples 的cb但係我唔想吞hungary,即係任務卡住。
我都係重開算
玩咗一陣1.30已經厭
state 轉governing capacity 同埋tc nerf
俄羅斯依家無限領地

都係返去玩埋鋪meiou Castile 算
反而想問meiou 我依家castile pu咗 Portugal Aragon 食左aquatine 仲係大約tech9 咁我有乜嘢好做
最大問題係法國太多vassal我唔夠打

同埋 我開波鏟咗aristocratic idea pick咗 bureaucracy + culture 第3個pick乜野好
Hoi4
有冇巴打識玩carlist西班牙內戰 玩三次得一次贏到
挑戰模式冇計啦
贏到一次已經好好
我屌,宜家1.30.2 milan無Restoration of union cb .
有冇人知咩事?
1.30.1開局同milan結婚會免費送cb
最後係要單挑成個united front
重諗住寫篇Expert AI mod最難難度既德國,先至發現佢改左冇得36年打西班牙內戰
原版AI又太廢,暫時冇動力玩
開局打左晉系馬家新疆先會冇咁大壓力
打日本咪出力,等民國同日本耗
李宗仁得兵力多冇戰力,出到40寬好易打
Hoi4完美演繹老毛係背後捅自己友
試過打右邊打左勁耐 未食哂日本都打過黎
未宣馬家都入哂united
唔係要Milan轉rupublic先會trigger㗎咩?
之前個版本無論有無轉,喺1444年12月都會送cb
之前我玩好似係145x先送cb
玩緊CK2, 用愛爾蘭米斯伯爵用左兩百年時間打左成個英國同埋法國意大利落黎,成立埋神聖羅馬帝國。我發覺最難係平衡封臣實力,同埋駕馭唔到神羅選帝既繼承法,啲投票人都唔簡我個侯選人,皇帝已經70歲好快GG,啲投票人又唔簡我個侯選人喎,玩緊鐵人檔唔知點算好...

有冇咩方法可以令到啲人簡我個繼承人呢?同埋點可以最快破包圍網,下下等十幾年打一次仗都唔係辦法.....
Buy favour->Call in succession support
可以試下揀個其他同dynasty但係高stats同埋有好traits嘅heir。Elective類嘅succession law嘅ck2有佢嘅優缺點,優點係可以揀個能力高嘅heir,缺點係王位唔穩,有可能直接失去咗成個帝國。原本你可以用Celtic特有,被譽為最好嘅succession law嘅tanistry,但係你form咗HRE之後(好似係)鎖死咗喺個相比tanistry嚟講完全係廢嘅Princely Elective,就唯有慢慢努力賄賂下其他人。

如果想擴張可以喺邊境grant啲viceroyalty畀啲vassals去打人,每次個vassal擴張到咁上下就差唔多死,死咗之後又可以重新grant過個viceroyalty畀下一個,唔使點擔心個vassal太勁。再唔係你可以直接無視個包圍網,你有英法意嘅話應該唔會唔夠打嘅
有晒英法意全盛時期都係得3萬兵到...如果打得太盡又會有派系反我。同埋玩鐵人檔唔敢亂開戰...依家次次打完一場仗就望好耐海。 viceroyalty係咩黎?轉左封建冇得打刧啲錢加得慢到嘔。
同埋有冇咩成就好趁依家解左佢?新手第一次玩到咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞