有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
1.
a) 搵藉口 imprison,失敗嘅話打贏佢就可以 revoke:https://ck2.paradoxwikis.com/Imprisonment
b) 用 chancellor fabricate claims (要錢+時間+prestige)
c) 硬食 tyranny revoke(唔建議,要做嘅話順便 revoke 晒全世界)
2. 驚佢做大嘅話畀晒其他 county 其他人先(每人一個),vassal levy 只睇佢個 subrealm(包括佢嘅 holding,佢 vassal 嘅 holding 一路落)。另外就算你冇 lower titles 都可以揀,加多啲 opinion。
分畀自己家族係一個唔錯嘅選擇,只要你唔驚佢哋近親通婚嘅話。例如自己啲仔女唔掂嘅話可以轉 elective 揀個掂嘅(要係 de jure vassal)
Content 嘅 vassal +25 opinion,揀咗嘅話呢一代唔使驚。
如果你幫有 claim 嘅 vassal press claim 而 claim 嘅 title 低過你嘅話佢就會繼續係你 vassal,所以可以 invite claimant 再封。
3. 佢做過/做緊衰嘢,唔想理嘅話可以學律政司撤控
由於CK3就出 ck2就出左個monarch's journey畀大家做下任 可以解CK3嘅cosmetics (屌你paradox 好心你賣cosmetics就唔好出dlc屈錢啦)
今次要玩嘅就係CK3 base game唔包 嘅nomad

Monarch's Journey 耶律洪基 遼道宗 短篇 (1)
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%81%BC%E9%81%93%E5%AE%97
由於monarch's journey好易就做完 而且ck2 nomad 打理好麻煩 目標達成左就完 唔係好想玩落去 所以係短篇 會同大家講下nomad有咩要留意

目標有三個:
1. 12座佛教temple
2. 控制200個counties
3. 4個clan嘅clan sentiment 高過60

遊戲開局

nomad 無論國土幾細都好 只係得可汗emperor同汗king兩級
遊戲入面嘅耶律洪基同真實嘅耶律洪基一樣咁廢 啲stat低到

呢個係clan嘅介面 35.39K係總人口 5/8係現在clan數目over最高clan數目 紅色嘅7係你要交畀其他clan嘅county數目 自己攞太多地其他clan會不滿

我同ketuyu clan有條綠色線 代表我地之間有blood oath 一定要出兵幫對方 而ketuyu 同wanyan之間有紅線 代表佢地係世仇 可以raid對方

用subjugation cb食左和田王國
nomad嘅兵力唔係好係封建咁raise levy 而係有類似eu4常規軍嘅nomad retinue
nomad嘅manpower受人口限制 而人口就受empty holding嘅數目限制 越多空地放牧你人口就越多
某啲county一個holding slot都無 呢啲你就封畀啲khan holding slot多嘅county就留返畀自己

當你征服左非nomad嘅土地 你就要將嗰啲holding嘅城堡 城市 寺廟燒晒佢 咁你先可以用啲地黎放牧 但你燒人啲地 自然就會有大量叛亂

以上就係冇留意叛亂 畀人攻爆個camp 冚家剷嘅例子 個大仔因為我逼佢入warrior lodge訓練 一早離家出走 所以逃過一劫

我左deadly 所以咁早出black death

本來nomad係唔需要擔心黑死病嘅 燒晒啲野 啲地無人住傳染唔到(同真正歷史完全相反 nomad係歷史上係負責歐亞傳染嘅)
之前離家出走逃過叛亂嘅大仔去左其他地方中左黑死病 瓜左

結果得返未成年嘅11歲細路繼承 由於nomad嘅可汗係唔可以由細路做 所以可汗個位畀其他clan攞左 降級變左汗
唔撚係下話,做ck2 任解ck3 costume

無時間打
Monarch's Journey 耶律洪基 遼道宗 短篇 (2)

成年之後就搶返可汗個位

第一個目標 你只要留返12座廟唔好燒 畀12個佛教vassal就得
第二個目標 4個clan sentiment 60+

呢到可以見到有咩會影響clan sentiment最大影響就係prestige 只要不斷燒地就會有prestige 同埋攻城之後唔好破壞可以+50prestige 你自己帶兵就會成日見呢個+50prestige嘅event
其次你可以將啲女 姐妹嫁畀其他clan 同一個宗教會+10 最後就可以用chancellor improve clan sentiment

最後要200個counties 只要不斷打人就得 nomad咁屈機可以瘋狂擴張

invasion cb可以食埋target以外嘅地

最後用subjugation cb食左成個seljuk

玩得快 我諗幾個鐘就做完
蓬佩奧聲明全文
https://lih.kg/2038645

打少陣機,要開戰了
心情有D複雜, 打機見得多, 係無諗過喺現實親眼見證到game d event點觸法
好唔好將D港紙換晒做台幣
以為人生會好平淡咁過

點知會遇到咁既世界級event
一係你確保唔到條補給線 一係你36個師食太多補給
試吓快d佔領東京 會好好多
邊會真係打常規戰 隨時惡化成核戰
美國網絡戰爆網絡長城開放言禁 等人可以組織示威遊行 係內部直接收共產黨皮

依家好明顯未搲爛塊面要行呢一步 香港人都係要靠自己 萬一拜登上台又唔知咩環境 情況不容樂觀
36個師太多啦,起大d機場有空優,幾個40寬師已經夠打
現代大國戰爭已經唔會直接用兵
我發覺呢邊講時事嘢嘅質素好過時事台嗰邊好多
識玩了,唔該晒
原來係當自己玩緊eu4神羅,明晒
你玩緊咩國?
新手島愛爾蘭
兒登啲小朋友 你expect乜嘢質素
以前以為有中學程度
點知連小學都唔知到唔到
尤其係成日情緒主導
加上大部分都唔識戰略
成日講埋啲匪而所思嘅道理
真係好難搞
有冇例子?
例如港獨已經不設實際
我相當唔同意你講法

唔好隨便話人幼稚,唔見得呢場運動有邊個係成熟又正確

不過,要講政治都係唔好係呢度講啦

太易傷感情
咁我哋討論下點樣喺一個強過自己好多嘅hostile power旁邊生存

相信打paradox games一定要面對,不妨分享下對策
唔好啦,我地又唔係開緊上帝視覺mode 打緊機

我地係入面suffering 緊.
我地係有感性同尊嚴,好多應該採用理性生存戰略我地現實中都做唔出.
對手都唔係一個程式,一個game engine.

如果真係要講既,只能講對手一年黎每步皆錯,炒到咁既樣

真係game 入面同小說創作都無可能出現
只可以係現實發生,因為現實係唔駛追求合理性.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞