有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
Ai下下幫我throw game
唔明點解有人鐘意hoi4
岩岩玩左陣
屌佢老母前線有7成時間都redeploy緊
又唔識自動分配兵力厚薄
突出部(例如比敵方5塊地包圍)可以同其他地分一樣兵
整左進攻師同防守師比佢又亂鳩咁放
我手動調完兵又亂撚咁抽走
包圍完又同我抽走條前線幫敵人解圍順手反包圍我
個撚屌ai真係前線都唔好set
我手動真實時間都快過佢ai
Ai真係玩家最大敵人黎
當你打德蘇大戰時冇前線會手操到傻
AI弱智冇咩解決方法,我只諗到一係前線set短D減少redeploy既數量
一係只set一條防守師前線唔理將軍指揮上限,然後塞幾百個5步師由得佢
btw 打ai好簡單… 我自己用12步5炮1重防空 基本上贏晒成個世界。(主要大國)除法國外
其實HOI 4係簡單到40寬+有空優基本可以平推全世界,只差在要用幾多manpower
1重防空好處係有最低成本地拎金盾蝦下人地穿唔到甲既師,比人穿都冇咩所謂咁解
smart guy, old player?
玩過下HOI2啫
我都係HOI2玩起
HOI2先係戰略遊戲黎
想問eu4玩征服世界有冇咩注意地方
例如點樣快速食地同時避到包圍網到減少叛軍壓力
巴打諗住用乜野國家征服世界?
我會話等到 age of absolutism 先大量食地,之前啲 age 嘅目標應該係鞏固自己嘅收入來源同埋可能嘅話削弱地區強權或者阻止佢地發展
包圍網就係向唔同宗教地區擴展而唔好一味打同一個國家 ,因為ae係相同宗教相同區域食得最深
叛軍就開humanist或者religious啦
P社唔會開發Victoria 3
明明vic2 勁好玩
HOI4 COLD WAR 有無人玩過?????
唔好咁快同ming break tributary打多啲先break都未遲 正常horde unity你keep住有province raze唔會太低
你keep住向西打就唔會得返ming
同埋唔好亂truce break淨係為錢 Oirat嗰邊係唔似大明吓吓幾千幾千蚊進帳,但易打好多同埋冇stab hit,況且其實Oirat都唔細,都有幾百蚊入袋
向西整條border gore 直插chagatai 啦

跟住盡量維持高1LV mil tech 或者趁大明reform 一嘢打佢老母記住揀塊平地咁就應該好易stackwipe

盡快割走北京咁就可以搞到佢永不翻身。唔好怕用banner 或者多騎兵,反正你要記得大明可以幫你咭數一筆清

同埋你truce break 就淨係搞一舊過未分裂嘅大明好啦。要記住coalition 最少都要三個人join先form到而且仲會分宗教計AE,而1444開始地圖上面就只有兩個儒教國家
HOI4 空降傘兵要點玩
自己 滿州草左廿個傘兵師
應該直接跳落日本同一格既海軍基地到好
定係人手控跳相連既唔同省份
定還是唔應該跳太多兵落同一格
因為搶補給?

同埋啲傘兵一落地洗唔洗即刻轉番主力師 40寬編制?
空降日本正常係即搶N個港口再成班人衝上岸
你就算轉編成佢都要重新補給,點都要有港口維持補給線
但飛落港口果下搞唔掂
咁岩有兵 搶唔到果格地
依家AI好似會放兵企港口,唔係咁易的
一係SL多幾次,一係試下其他地方空降左落去之後引走D兵再空降
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞