有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
你咁講小心比人批鬥

咁你都小心啲
打機當現實
如果我地係遊戲世界入面只係Peasant rebels炸
當對手以利益行先,自己仍然考慮感性方面嘅問題,我哋就注定失敗。

個人觀點:

ck2 加入對方,喺對方嘅臣民之中爭取,同時喺敵人對付其他勢力期間保存實力,等時機成熟再推翻對方。嘗試獨立冇用,只會將自己置於長期嘅威脅之下。

eu4 搵啲有共同敵人嘅勢力做盟友,再慢慢蠶食對方

hoi4 有兩個方法。第一係同流合污,不過你變強嘅同時嗰個勢力都會變強。第二係搵其他人一齊打低對家再分贓。

其他games都大同小異。

總結:喺列強之間苟且偷生係最愚蠢嘅選擇。
唔係要打機當現實,而係要學以致用
strategy games學到嘅就係理性分析嚟最大化自己嘅得益
現實都係一樣,感情用事嘅效率低下,要成功只可以選擇理性行事,進一步嘅甚至利用敵人嘅情感嚟打擊敵人。
我屌曬你哋老母呀全部同我入嚟係咪當手足係condom
唔完全係,亦唔完全無道理
講真係要視乎個情況係點
當年一樣無人估到一窮二白嘅新加坡可以成為亞洲四小龍明明當初只係一個被馬來亞拋棄嘅城市
hoi 4教曉我地唔夠打就唔好打住,慢慢等到對方被其他人打個陣再加入一齊幫佢收皮
所以港獨唔係無可能,只係係依家呢種現實中成功嘅可能性好微
他日嘅野,鬼知咩,時代巨輪輪唔到我地操控嘅
除咗最後嗰句我有啲保留之外其他都講得幾好
有核彈同我推爆佢
乜乜乜咁大件事都冇人講
話說打意粉個陣,佢爆成60幾70個師,加埋德法,差唔多成80-90,想問下有咩方法打?

爆多d 10步填線師先打?

我用緊40寛步炮同坦克師打,但數目得30左右,同埋10幾個10步師。

另外點處理補級問題?非洲補給嚴重不足,hold唔到咁多部隊,但要預時間登陸。
利申 美帝
玩得美國又唔係打東亞洗乜步炮,你又唔係玩space marines
補給問題都答左七七四十九次起港口、推多D地、整基建、減兵力
但係係非洲變左自由法國領土,起唔到基建.....,但減部隊又會唔夠意粉/德國打,同埋要預備登陸又會聚曬係某幾個港口.....

姐係將步兵轉使山地/海陸軍? 但唔用炮兵咪會拖低攻擊力? 但用坦克師會唔夠補級同打山地無着數....
卡左好耐

Space marines 係咩部搭嘅部隊?
係咩原因令你一定要去非洲打人? 係愛定責任
想模擬一下西西里島登陸》意大利本土〉 諾曼底
我知我好煩如果冇方法就算

同埋想引開d大西洋防線主力,想易d諾曼底登陸,因為我試過真係好多部隊,盟軍又冇人back up 我,同盟有冇方法可以同盟軍夾好一齊登陸?有冇話佢咩年就會發起一次登陸?唔係次次同盟軍都夾唔到時間
習慣無視AI allies ,佢地唔存在
登陸打唔贏只有兩個可能性,一個係你打唔夠快,一個係你登得唔夠多
全空優+CAS+40寬裝甲/海陸師+成條海岸線登係冇可能打唔贏的
就算史實D day都唔係剩登諾曼第啦下嘛,寶劍呢?猶他呢?
其他都有登陸,趁佢地人少,派左40個師登陸,已經就嚟光復左法國,但蘇聯好似就投降......
蘇聯要死就由得佢死,你上左岸打得贏就得
一直唔敢開, 同civ一樣一局打幾日
各位,又有ck2既分封問題想問下
1.而家我每個Vassal都有一個County
但我Vassal size滿左,仲有幾個Demesne未分封,
我應該將佢地各自分封成每個Vassal兩個County
定係將一個Duchy分封出去,將佢地變成Vassal's Vassal?

2.如果已經我有太多Duchy,我應該點樣將Duchy分封出去?
將下面既County分封埋出去,令佢地變成Vassal's Vassal?
定係留住County比自己,硬食Desire County扣好感

3.同埋想問下點解有d人唔可以Grant landed title
想用佢地既Claims去打仗然後食地
攔腰由羅馬登陸
eu4有無辦法早期打神羅?打親都爆ae, 想慢慢蠶食都會被人包
要打係咪要等三十年戰爭先打得
1. 兩個方法都可以嘅,不過我會揀後者。

2. 最好分埋啲counties出去,自己淨係留capital duchy或最多多一個duchy嘅counties。

3. 通常女性唔grant得landed titles,重有冇生育能力等都唔得。詳情:https://ck2.paradoxwikis.com/Diplomatic_actions#Grant_landed_title
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞