有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
巴哈玩民國因為人地就係中華民國
史唔史實睇你自己喜好,你鍾意的話反德國拎蘇台德區提早開戰又得,玩到美國參戰先至打D-day又得,再唔係一開戰就衝入比荷盧守河擋德軍都得

單純可以話39年既英國係可以守住廢柴德國AI
玩ck2用769年大波蘭打左成個星期終於成立到羅馬帝國,好滾動
ck2新手報到
見free to play咪玩下
開頭唔知做乜 不過睇住youtube慢慢學
而家晚晚玩到三點唔願瞓
屌佢老母而家仲要steam特價
搞到想買大量dlc
有冇師兄有推介

PS 而家save係936用愛爾蘭小國100年後統一咗愛爾蘭 目標大英帝國
CK3都就出,真係要買CK2?
雖則Paradox新出既game全部都要過1~2年補DLC先至玩得落手
真 不過太好玩加steam特價
諗住買Legacy of Rome
$19.5真係好平
Charlemange同Sons of Abraham諗緊
就算三個買哂加埋都係一百多啲
美國德國
你去crusaderkings.com攞個免費Old Gods算啦,而家先嚟買真係唔係咪化算喎。
再唔係就好似我咁用332蚊pre-order ck3
德國正 玩坦克好爽
美國冇玩過 係咪要1941先出山
美國跟歷史線focus, 39,40年到工業力已經恢復,咁通常41年日本會同你宣戰
CK3話左一開始出嗰陣唔會有horse lord
預左佢dlc大法 幾個dlc之後先會patch晒啲on9野
講真我玩ck2都係種田多,有冇nomadic government對我嚟講冇乜影響。
而且就算佢繼續玩dlc大法都係take my money and shut up㗎啦
續集竟然冇上集已經有嘅野有啲過份
佢玩法上已經好齊全 真係寧願佢dlc出flavour同event
睇下以後paradox會唔會諗到點先有得玩theocracy同holy order
其實續集冇上集嘅features都唔一定係壞事嚟嘅,畢竟有時有啲features真係唔太啱隻game嘅style/direction,又或者嗰啲features有缺陷,而佢哋又諗唔到點改。
極端啲嚟講,你都唔會想喺ck3見到sunset invation啦。

不過講起holy order
你可以打play (id)個command嚟玩
可惜ironman都係玩唔到
我知可以console轉 但控制唔到succession 無任何特別野玩 只係一個generic character

我之前玩console試過啲野 holy order 係上用唔到emperor級 反而theocracy同republic都可以
有冇人可以畀啲意見ck2應該玩咩好 最近玩完查理曼form HRE 好多event
millennium dawn
攞左空優就推到
Nomadic 屈機 merchant republic 無限滅門本身都係拎走個 feature 嘅理由嚟嘅(不過就要問點解當初要設計到噉樣)。至少睇佢 dev diary 望落幾好。
話說ck2係唔可以grant king以上嘅title畀祭司(政體係theocracy嘅角色) 我之前就試左啲新野

當你依家嘅角色死嗰陣 頭幾個順位嘅子女會攞到啲claim
咁我將一座temple封畀個細佬 佢就會變左theocracy

佢有tibetan empire同兩個kingdom嘅strong claim

我封個ducal title畀佢 然後不斷transfer vassal畀佢

咁樣成個西夏王國都係佢嘅direct vassal

我將西夏個kingdom封左畀一個得一個county嘅廢角色

咁佢就會多兵過個國王好多 而佢又有strong claim 佢就會press佢個claim

咁你就有一個theocracy嘅king

重覆之前transfer vassal嘅步驟 令到唔單止佢多兵過你 仲要你自己只係得返幾個count以上嘅vassal

由佢做faction leader press 佢自己個claim

I will not be blackmailed!

之後再投降 你就會有一個emperor級嘅神權政體

雖然你可以直接用console整出黎 唔洗搞到咁複
撚唔掂個專制度 已經降左幾十個地自治 唔加都算 仲要變負數
estate set 左太多野?
跟巴打之前個意大利戰記玩都幾好
海陸空樣樣都掂到啲
琴晚早戰法國 37年收左成個法國番黎做契弟 幾撚過癮
仆街係喎 係咪要拎走晒關於專制既privilege 同埋點先拎得走見佢一時灰色一時又拎得走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞