有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
Base Game

作為pre-order bonus,唔買豪華版都送:
+Fashion of the Abbasid Court

豪華版內包:
+1st Flavor Pack
+1st Major Expansion
+2nd Flavor Pack

呢3個咪DLC囉,Flavor pack係小型dlc,針對個別地區加啲flavor(服裝、事件之類);major expansion係大型dlc,通常係增加一啲遊戲嘅機制
eu4 個voltaire's nightmare更新咗地圖
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 4.2 決戰歐陸 (1940.11 - 1945.05)

巴巴羅薩行動開始後4個月,荷蘭對德國宣戰

跟著叫英國幫手

一開波就登陸漢堡

登陸後輕坦跟上,我出左54個7步2炮師,24個主力加強師,8個輕坦師。

德軍不斷衝擊防線
德國主要係9步3炮師,不過有5級堡壘防線加足夠嘅7步2炮師我地會守得住。

9月3日,輕坦部隊以速度消滅在Denmark嘅德軍

1940年9月歐洲情勢
荷蘭參戰後蘇聯防線係里加-明斯克-基輔-敖德薩阻止德國推進。

荷蘭開始開發下一代戰機

開發鐵礦

1940年11月情勢,德國被分兵後東線無法推進
德國仍然鍥而不捨咁撞牆,基本上等德國自己衝到無晒裝備,無咩好做。

另一邊,我軍嘗試推進

政府資金支持Fokker

德國累了,我軍準備反擊
幫法國補滿啲地,法國會比啲志願軍你,可以用嚟填線。例如上面法國送左10個師。
打咩難度?
點解9步3炮咁勁?3個師81寬要食懲罰,都好用過4個7步2師?補給?炮比例?我諗極都唔明食個懲罰去打嘅好處
AI弱智冇計
係得player或者改過AI既mod先至識出10/20/40寬師唔食debuff
上網google, 啲chi na仔 唔係玩人海學說嘅國家,都用9步3炮,想用低成本砌隊高組織同軟攻嘅步炮師?但係食住懲罰破到防咩?

定係想用3隊93 拎夾攻加成去打啲2個40寬部隊?

人地講緊AI德國用9步3炮,自己用荷蘭7步2炮守得住
Normal
純粹唔明 chi na 仔諗咩,點解要學ai用9 3。
我自己玩都係7 2
阿媽我得咗啦
下次記得alt+print screen
想問下巴打啲輕坦師點樣編制

同埋如果玩一點突破
係咪主力師一路沖
啲填師線就要跟住補位?
eu4鍾意HRE一定要玩voltaire’s nightmare個mod個地圖好仔細,仲係1054年開局
但佢跟唔跟到啲dlc同update
Btw
磨牙
想搵好玩mod
就係跟得好貼更新內容快過paradox添。
最近一次更新多咗中東地區,同一系列的imperial incident。
我宜家玩緊未發跡的von habsburg 家族。
之後幾百年會稱霸歐洲的家族喺1054年只係瑞士北部的一個小領主
用佢一步步擴大勢力,重掌奧地利,做神羅皇帝感覺好傳奇

夠support equipment加戰地醫院

打德國用唔到突破 因為佢9步3炮 1打1比你強, 加佢有制空權 (我已經出左900架1940 Fighter),要等1944 Fighter先有制空權
所以我起左堆牆等佢自己跌裝, 佢唔夠裝就手動慢慢反擊

如果實力平均 一點突破要搵個位係你啲軍隊要肯定可以突破防線同後面部隊要跟上, 如果唔係會被反包圍
你強過對手好多佢會崩潰然後撤退
hoi4個great war redux mod仲好過最多人訂閱個個
[HOI4荷蘭戰記]

(個存檔唔見左, 不過我cap圖存左底)
Stage 4.3 決戰歐陸 (1940.11 - 1945.05)

我軍逐步向萊茵河反攻
德國係呢4個月不斷9衝令佢軍隊唔夠裝備,令我地有空間逐個城反擊。

1942年1月8日,荷蘭軍隊向威廉港推進,慢慢向漢堡方向的友軍會合。

1942年2月,德國向波羅的海和白羅斯方向發動攻勢

發展荷屬南洋,荷屬西印度石油產業

魚雷機近岸防禦有效阻止敵方艦隊。

發展本地產業同Fokker

友軍會師

1942年4月,荷軍登陸Dover
趁德國無暇他顧,可以登陸英國幫英國滿血復活。

有瑞典間諜投誠

德國條Equipment Bar去到得返三分一,可以慢慢推進佔領德國西部工業區,唔好用AI Plan,用手動進攻。得330K reserve manpower比AI控制會死晒。

發展荷屬西印度基建

德國軍隊無裝索性用輕坦師進攻
有冇d 架空歷史mod 介紹
覺得KR D EVENT 太多
想要d 簡單d

集思廣益
而加拉鋸緊 又推唔到日本落海
應該點做好
跟手佢又間唔中上黎登下陸 幾鳩麻煩下

利申 24隊主力師 14步4炮 支援防空+工兵
防守果堆基本上都係10步+防空支援
Update
已推鳩哂啲日本仔落海
下一步應該點樣登陸好
如果唔嫌棄嘅話可以參考下我之前寫落嘅戰記
https://lih.kg/oHHzjbX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞