有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
咩意思
玩西歐國家(trade node: English Channel, Sevilla, Genoa, Bordeaux)殖民晒成條trade route發到乜咁
阿拉丁#2

李玄中個仔係繼位之後 做左于闐國嘅女婿 生左三個仔 但40歲就瓜左

因為未有primogeniture 領土一分為三 我用左個好狗嘅方法統一 就係revoke一個唔肯接受嘅vassal 跟住投降abdicate

之後細佬要求我claim佢個claim 幫佢攞左于闐公國嘅title

後來有遊牧民族黎打劫 我俾佢地捉左 客死異鄉 土地就由已經成為左于闐公嘅細佬李光復繼承

於是打都唔洗打就由western protectorate獨立左出黎

吐蕃呢個時候已經攻佔左大部分塔里木盆地 為左繼續擴張 我就效忠左吐蕃

經過多年嘅努力 我成為左刺客組織嘅首領

assassin嘅grand master可以召集刺客兵團 我利用追隨者嘅兵力係塔里木盆地征伐 建立左于闐王國

我又威逼利誘 逼河中之王將個妹嫁左畀個仔
阿拉丁
正啊
呢位巴打可以去開台,宣傳隻game
俾你搞到好想掃晒啲dlc玩完整版
依家summer sale買有買滿$150送$25呀

我計過數,royal edition比base game多$100,但多3個flavour pack同1個expansion,其實幾扺

所有嘢加埋如果遲三年之後,所有嘢都50% Off再買先慳得大概$100,所以你係打算入ck3,就睇你覺得用多$100換三年時間抵唔抵

想講當初hoi4豪華版真係好扺,一開始淨係話2個dlc,結果佢一開始出together for victory、death or dishonor 比人屌,到最尾好似送埋walking the tiger、man the guns同埋La Resistance,加埋送左5個dlc,可惜我冇買到豪華版
當初睇imperator都覺得好好㗎,點知...
同被食地國家同文化組加ae會加多倍 神羅再加多倍咁。接壤同近距離又會加多啲
所以方法係每次向唔同文化圈/距離遠咁食地,好似輪耕咁。
或者直接打哂一個文化圈內所有國家。
而ai 又唔會破停戰,停戰完左之後都要一個月左右先入包圍網,所以可以不斷宣戰阻止包圍網形成。

戰狂方法可以試下印度 戰國日本 或者神羅
一地小國可以試下1550左右統一印度 1500統一日本
阿拉丁#4

李元方幼年繼位 幾經辛苦才擊退左阿拉伯嘅波斯總督

但唔夠幾年 阿拔斯哈里發決定親征西域王國

面對阿拉伯帝國強大嘅兵力 李元方自知難以匹敵 別無選擇下決定改信伊斯蘭教 換取和平

又過左幾年 歐洲各國係教宗嘅號召下發動十字軍 要由穆斯林手中奪取聖地耶路撒冷

幾乎整個歐洲都參與左呢場聖戰

李元方本以為基督教勢力可以削弱到阿拔斯王朝嘅實力 歐洲聯軍竟然被全數擊敗

若想正面挑戰阿拔斯只係以卵擊石 所以佢決定歸附阿拔斯 另作圖謀
阿拉丁#5

歸附阿拉伯帝國不久 李元方又生左個仔 改名叫李褚君

李元方一抱起佢啱啱出世嘅仔 便大感詫異 佢睇見佢個仔嘅雙眼 感覺佢個仔一啲都唔似啱啱誕生嘅嬰兒 而係似一個充滿雄心壯志嘅戰士 佢睇見一個異象 仿佛世上所有偉大嘅帝王都要向自己個仔俯首稱臣

有一日 有個女僕好緊張喊左出黎 佢話李褚君飲左成支毒藥 李元方即刻走去睇佢個仔 發現佢一啲事都冇 仲係到笑

又有一日 李元方係李褚君懷中發現左條已經死左嘅蛇 佢懷疑有人想殺自己個仔 但條蛇無理由會自己死左架 又無理由係李褚君殺 李元方覺得好奇怪

後來李褚君甚至係無學過嘅情況下識得背誦可蘭經同睇拉丁文

阿拉丁#6

986年 什葉派穆斯林終於揾到第四代哈里法阿里嘅後人 大量什葉派信徒結集係呢位三歲孩童之下 要建立什葉派哈利法國

先前派左個宮相去尋寶 結果佢竟然揾到先知穆罕默德著過嘅披風

996年 已經長大成人嘅李褚君 放棄左李元方賜畀佢嘅爵位同土地 集合左一支大軍 去左征服法國

997年 臣服於阿拔斯王朝嘅第22年 李元方係哈里法國內終於爭取到足夠嘅支持 聯同各地嘅蘇丹同埃米爾共同向哈里法提出獨立嘅要求

哈里法唔肯答應 叛黨決定宣戰 幾乎整個哈里法國所有嘅地方勢力都加入左獨立陣營

唔夠一年 阿拔斯哈里法就被逼答應左獨立嘅要求 阿拔斯帝國正式解體 呢個時候哈里法嘅實力甚至不如一個弱小嘅埃米爾

既然遜尼派嘅阿拉伯帝國已經唔再係威脅 李元方就揭開左自己係什葉派嘅真面目 開始討伐鄰近嘅遜尼派穆斯林國家

直至佢係1008年去世
https://lih.kg/pweCyCX #660
竟然係Child of Destiny
啱啱買咗CK2 royal edition
應該都唔算太罕見 我最近都試過兩次 其實我中左child of destiny應該即刻指定佢做繼承人然後自殺
咁個細佬依家仲係繼承人?

你現實時間用左幾耐玩到玩到呢到?
就係無做到 我先用應該呢個字
polygamy同可以有concubine嘅人物會易有好多 子女越多機會越大
而legitimized bastards都唔會出現child of destiny
我對上一次有係玩苯教

我諗12-15個鐘到 無統計過 因為我係玩下又做下其他野 好少keep住一下玩咁多 玩開3 4倍速 無野要留意開5倍
我ck2剩係無dlc玩過新手島
入左ck3想玩第二啲領主,但ck3得返兩個劇本,我又唔熟果段時間嘅歷史
阿拉丁#7

自阿拉伯帝國解體後 李氏王朝帶領嘅西域帝國繼續向兩河 黎凡特地區擴張 對外所向披靡 但內部嘅政治矛盾就變得十分嚴重 幾代都因宮廷鬥爭發生兇殺案

1041年 正妻所生嘅皇子 幾乎就畀皇帝一位則妻毒殺

1057年 皇帝李專剛被封為正宮嘅妻子 係已被軟禁嘅前正妻嘅指示之下被毒殺 前妻立即遭處死

1081年皇帝李辰出遊嘅時候 就幾乎連人帶馬車跌落崖 皇帝及近衞及時跳出車外 拾回性命
事敗被擒嘅車夫承認係被人買收要害死皇帝 但又不知主謀之人 車夫被吊死

此事之後 李辰加強左防範 一直小心翼翼 再無發生過意外 直到20年之後

李辰嘅車駕行至城郊 大木阻道 車夫擇小徑而行 不久劫匪攔路
李辰欲以身上財物換平安 但劫匪明言係受人委託殺人 不為劫財
李辰結果都係難逃一劫
去到埃及
阿拉丁#8

1111年1月11日嘅世界

盎格魯撒克遜人統一英倫三島後建立嘅不列顛尼亞帝國此時已完全吞併東西法蘭克王國
東羅馬帝國雖然東進受阻 但係西邊就收復左大部分義大利及北非阿非利加行省嘅故土
西域帝國新征服左埃及 擁有由埃及到中國邊境嘅全部領土
係印度 就由來自南部嘅德干帝國稱雄 甚至納吐蕃為附庸

1131年3月 教宗再度發動十字軍 要搶奪西域帝國上代皇帝先征服嘅埃及

埃及因尼羅河汛期穩定 土地肥沃 物產豐富 自古就係地中海嘅糧倉 李氏王朝征服此地後亦遷都於此 此戰絕不容有失 皇帝李節決定御駕親征

同年11月1日 西域軍與不列顛軍在比勒拜斯沙漠大戰 期間皇帝遇到不列顛皇子赫洛斯赫爾 兩人在亂軍中殊死搏鬥

激戰持續整日 李節身受重傷 終於支持不住倒下 躺身向天 只見飛鳥過而驚唳 人馬廝殺之聲貫耳 自知命數已盡
此時 不列顛王子亦負傷 但他忍痛揮刀向已倒地的李節使出最後一擊

此戰西域軍雖因援軍及時趕至而得勝 但皇帝戰死嘅消息傳出後 舉國震驚

皇長子李本勵臨危接位 雖然佢先前都係戰事中受傷 但佢亦立即趕赴戰場 要解決呢場危機 並為父報仇

西域軍最終係九年後將十字軍趕出埃及
阿拉丁#9

1146年 正值黑死病席捲世界之時 皇帝李景晨由臣下嘅報告中得知有個貴族出身嘅人自稱係真主阿拉轉世 佢稱號白騎士 有大批嘅追隨者 謠言話佢身高七尺 佢嘅聲音可以撼動大地 皇帝就派人調查

不久 士兵就擒獲左呢個到處作亂 自稱係先知嘅女人

皇帝立即就命人燒死呢個瘋女人

當火焰快要燒死呢個偽先知嘅時候 突然一批使匕首嘅蒙面人出現 救走左佢

後來 當疫症退去之後 呢個女人亦不知所蹤

李景晨在位時招攬左東羅馬帝國許多得唔到封土嘅貴族 又賜爵位同土地畀佢地 意圖藉佢地嘅家世 影響拜占庭

有唔少拜占庭嘅封臣因為年老或者意外去世 呢啲土地就由西域帝國內嘅拜占庭封臣繼承 漸漸咁西域帝國就控制左大量原本屬於東羅馬帝國嘅領土

有時候呢啲家族絕嗣 唔少封土就被收歸王室所有

1173年 西域帝國已經控制左地中海沿岸絕大部分嘅土地 包括整個北非馬格里布

同年1月20日西域皇帝李景晨 又重拾先祖嘅道教信仰 並公布天下 仿傚中原王朝改革 定國號為魏

原來忍辱負重左幾百年
咁最尾定都係邊度,我見過國徽又用返一開頭嗰個
coat of arms會根據你嘅信仰而變化 穆斯林會有特別嘅花樣 轉返其他宗教就會用返原本嗰個
首都係開羅 啲首都通常都係定係啲holdings多嘅地方 多數都係啲歷史名城

無dlc可以試下1066 matilda of tuscany 義大利北部嘅女公爵
eu4: communist china
are u sure to annex vassal Hong Kong?
Warning!: current diplomatic reparation: -10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞