有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
又好似係喎 不過我係唔明點解佢食神羅UN埋米蘭D電腦好似當冇事咁
見佢都係1500前
韓國瑜俾人罷免左啊!好開心啊!
1532-47年間
普魯士捨棄左匈牙利,科隆
轉為結盟教宗國同埋北歐霸主瑞典

1547年
普魯士選帝侯將利爪投放到日德蘭半島既自由市上面
邊個會知呢一場係引發世界大戰既序幕
普魯士將大軍壓向漢堡同迪特馬爾
自由市同神羅皇帝波希決定拉盟友法國,立陶宛,波蘭,符騰堡,煞伏依參戰
普魯士聯同奧地利,教宗國,瑞典加入混戰
係奧地利,教宗國相繼投降下
1551年,普魯士聯同瑞典成功係兵盡同大軍壓境情況前
將皇帝同自由市國土全佔
漢堡,皇帝無條件投降
宣戰對像不肯屈服,無奈下只能直接放生迪特馬爾

其後引發左2場AE戰爭同尼德蘭獨立事件
普魯士成功將海岸線推至呂貝克貿易帶
由於AE網戰爭連宗教戰爭開始左都唔知,未參加就已經完左
波希法國既天主教同盟就咁比由奧斯曼匈牙利支持既新教同盟推翻
由於西方AE高,普魯士趁住回完氣還完錢
瓜分波蘭第2次
由於波蘭果邊已經比波希斷左盟,所以輕鬆解放左佢2個TRADE CENTER
之前SAXONY AE戰爭中背棄左我
令到我有機會物色緊新盟友
係法國,英國,西班牙中尋找
其中法國,西班牙同奧地利不和
咁只好簡弱D既英國(盟友瑞典,奧地利),同埋比過錢我
歷史上既普魯士聯英,奧抗法國又上左舞台
1589年普魯士決定聯同教宗國揮軍直取德意志內陸

用左2年時間,已經將堆神羅諸侯打爆

取得左進入科隆地方既通路同埋SAXONY 貿易中心
法國由於唔夠AE入AE網,所以而家個AE網係唔夠膽宣戰普魯士王國
立陶宛繼續做緊俄仔同普魯士既緩衝區
1597年瑞典國王壽終,引發普魯士同俄羅斯王位繼承大戰
而呢一戰將為歐洲歷史改寫新既一頁

俄魯之戰正識咁見證到新科技既力量
以軍科碾壓數量
2萬兵力碾壓6萬兵力
令到歐洲列強開始關注起普魯士呢個小國家
普魯士成功咁保住左瑞典,而且將瑞典既土地奪回並擴張

普魯士係呢一戰後無懼包圍網,向西擴張

終於法國開始加入包圍網黎對付普魯士

而呢一戰打左6年時間,普魯士常勝傳說--最強無敵既陸軍震撼左整個歐洲
最終聯軍逼退左教宗國奧地利後,仍然係不敵普魯士,最後決定撤軍,而普魯士得到左呂貝克貿易區最後一塊拼圖
Ck2 其實最好點做到手下管番de jure duchy d地
做到king 班手下d地完全亂分,某d人又勁多地,跨哂省
又勁多vessel 唔知點分配好
呢樣野控制唔到 國土越大 internal border gore就會越難睇

間唔中平下叛亂重新分配

而且vassal啲地跨省都有好處 如果你某個vassal啲地主要係歐洲 但只要佢係西藏有一塊地 你係西藏塊地raise levy可以raise晒佢全部 包括歐洲啲地嘅兵
steel division 其實唔差 小眾系列
普魯士王國係休整果12年間,參戰國堆積左大量債務
法國更加被西班牙奪去伊比利半島上同北意大利既土地
英國發生左內戰
英聯邦共和國出現
不列顛島分裂左做唔同小國,而堆小國既共主係大不列顛
1635年烏德勒支趁大不列顛無力插手戰事,而向普魯士王國宣包圍網戰爭

普魯士係只需顧及西線戰事時採取激烈攻勢
與奧地利夾擊神羅諸國
將前來支援既法國軍隊擊潰
只係花左3年時間
聯軍已經漬不成軍
普魯士軍隊已經攻陷左巴黎

最終係1639年既5月,聯軍係凡爾賽宮簽訂左凡爾賽條約
1648年,普魯士皇帝決定將其影響力向東擴展,於是向沙皇宣戰
於是沙皇聯同匈牙利等國應對奧地利,教宗國及普魯士瑞典聯合王國
匈牙利係奧地利及教宗國攻勢下,用左一年時間已經投降,割讓左前波蘭領土
而俄羅斯大軍面對住普魯士既''太空戰士'',付出左慘痛代價,並割讓左芬蘭土地及諾夫哥羅德予瑞典

此刻波羅的海離成為普魯士內海只差一步--丹麥

普魯士係1654年正式宣戰波希米亞

波希米亞軍隊極速潰敗,其聯軍仍被奪去大量土地
波羅的海正式成為普魯士既內海
而係戰爭仍未結束時(因為想等核心化完成再割波希)
1658年,反普戰爭正式開始
奧地利背棄盟約,只得番教宗國參戰
面對住法國,西班牙既大軍,教宗國本土全面淪陷
普魯士提供經濟支援瑞典,選帝候親自帶領軍隊前往法國本土攻佔左東北部及巴黎,並在巴黎附近消滅左尼德蘭,法國,西班牙大部分軍隊
國民受戰情鼓舞,嚴戰愈戰愈低,並成功攻陷法國進入西班牙本土
最終成功割讓梅斯,幕尼黑一帶

法國,西班牙因戰事欠下巨債
和平既日子會否到來?
利申番先:上面係鐵人梗式,無出CHEAT
理念係質量,貿易,防守,INNOVATIVE,進攻
INNOVATIVE + 質量出步兵作戰+20% 政令
令到買番黎既步兵都夠殺
結果用錢就殺曬對面人力同錢
只要有要塞係D閪位做立腳點就可以射爆對面D軍隊
AE戰爭唔使偽造宣稱,直接食地,同埋增加遊戲體驗
支持
diu
EU4個extended timeline點解會停止update嫁
普魯士 AE網中突破既戰法
1677年趁停戰一完,未入AE網包圍前即刻宣戰符騰堡

神羅諸侯國係普魯士巴巴羅薩計劃下,只有瑞士做到反抗
波希等小國正式滅亡,法國被奪去大量土地,奧地利短期內再一次被割地

之後,西班牙退出包圍網
剩番波蘭同布列塔尼係AE網中
偽造宣稱宣波蘭
搶左瑞士,波蘭,立陶宛地
最後趁堆強國未停完戰,即宣戰神羅剩番既小國Salzburg拉埋皇帝一齊滅國
1690年終於拎埋德國既最後一塊拼圖
神羅皇帝居然係法國
要趕係 1.30 出前完左現在個 save
我都唔知點先算完成
係咪要稱霸歐洲
睇嚟我唔使寫Brandenburg戰記(lu3)
德國稱霸歐洲
1691年德國正式成立 (其實可以等到革命時代拎普魯士專用BUFF)
包圍網解除
1695年,德國宣戰尼德蘭聯同神羅皇帝法國,威尼斯,瑞士等國被拉入戰場

法國本土係抵抗下被6個月內完全征服,尼德蘭瑞士亦左開戰一年後投降
德國保留住尼德蘭首都及瑞士南部,而法國多年來侵佔既領土亦拱手相讓予德國,並賠償大量金錢,令原本赤字嚴重既經濟受到沉重野擊
1703年,反德包圍網正式對德國宣戰

德國面對英國,西班牙,俄國,匈牙利等大國
以南部軍隊迅速佔領奧匈,西班牙屬意大利
東軍以瑞典及蒙兀兒為首入侵俄羅斯
德國海軍被英國封鎖於波羅的海入海口
一年內南部軍隊完成佔領並對西班牙本土進行入侵,又分派一主力前往俄羅斯,一隊軍隊負責攔截英國登陸部隊
過程十分順利,敵國叛亂開始爆發,結束戰爭
奧地利領土全面被德國接管,西班牙割讓部分北意大利予德國
德國贈予資金予盟友還債
德法休戰期過左大約3個月
德軍係邊境發現法軍主力,即時宣戰法國,並對法軍主力進行沉重打擊
俄羅斯則由一隊東軍聯同瑞典進行作戰
6個月後法國瑞士全境陷落
俄羅斯亦在苦戰3年後投降

法國人民生活係水深火熱中,德國亦因為事件搞到市民影響太高而引發災難
1715年 法國革命正式爆發(啟蒙運動起源德國)
Ck2 viken
幾個君主都係同人隻揪唔夠打死左
eu4其實用monarch point落發展度黎升思潮抵唔抵?唔想硬食debuff, 但用點黎升又太浪費, 搞到科技成日落後
只要你可以minimize到個dev cost就抵
例如cloth加farmland加dev edit
如果係歐洲國家例如france/england/castile?
國家太大,升完有排都未夠10% embrace到,唔升又傳得慢
搵唔到個平衡位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞