有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
無event white peace?
CK3 WHEN
9月2

唔識讀自古以來就是印加帝國領土不可分割的一部分

唔識讀大帝對任何企圖以自治之名行獨立之實的行為予以強烈譴責

皇子,你爸死了
hoi4 民國 玩攘外線起統一戰線係咪收唔到軍閥將領?
只有安內 save load到軍閥肯做傀儡,先有得做整合軍閥收 李宗仁、朱德、龍雲?
ck3倒數一星期
不過更係覺得今集個地圖唔靚
xbox game pass 包埋ck3
可以俾十蚊試下玩一個月先
係 wo, 唔記得買 tim
完全未玩過但係有興趣,見啲畫面淨係得個地圖,有冇邊隻係玩劇情?
pardox game既精髓就係J個地圖
ck2 比較似rpg
eu4 類似填色遊戲
vic2 難度高 唔建議入門玩(不過真係好正)
hoi4 有唔少史實外嘅alternative劇情
stellaris 推介科幻迷玩

目前ck2免費,可以down嚟睇下有冇興趣
如果覺得唔錯可以買埋其他或者等9月出ck3

至於 I:R,
個人認為喺貿易系統未大改之前唔使考慮
精髓係border gore
Ck2玩過下個demo,我見個DLC list超長,唔買會唔會唔好玩
冇dlc的確會miss咗好多features,不過要令你有興趣嘅應該base game已經做到,但係ck3就快出,要買嘅話直接買ck3重好

btw留意下你玩嗰個真係demo定係base game,皆因兩個都免費,但係demo可以玩嘅少過base game好多
好似最尾都重有個統一中國既FOCUS
你係第一次玩horde因為蒙古相對比較難

如果你係蒙古嘅話,一獨立完就梗係爭住做大明嘅朝貢國先,同埋要記得raze province +develop institution,首選係打去滿洲embrace feudalism

經濟方面就唔好怕借債,盡量唔好debase,到打大明/李闖嘅時候盡情噤錢還債就得, 平時就執執trade 睇吓可以點樣將啲trade value轉去玉門collect。中長線可以考慮殺入Persia做trade capital
主要係佢條cb同埋騎兵op
佢嗰條cb同隊騎兵開局真係見神殺神 Raze可以令你君主點數滿瀉
中國果邊神早話CK2係galgame
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞