有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
玩緊big blue blob好緊張
玩Italy玩到43年頭 拎左北非 印度 東南亞
但德國已經比蘇聯打到去華沙 法國又失去左3分1
想問下有冇咩方法幫到德國 我冇咩發展過陸軍 主要都係整海軍同空軍

定係應該冒險d係太平洋試下登陸美國

43年美國參左戰難搞D,不過首要都係先將西線盟軍推返落海再作打算
蘇聯的話你可能需要24~48個40寬步兵師慢慢包餃子打死佢
打美國唔係問題,問題係你要同同盟陣營議和需要打贏英國+美國,而同共產陣營議和只需要打贏蘇聯,無謂捨易取難,重可以成立puppet抽無限人力去打美國

不過你依局要玩落去會好花時間同心力,我情願load返save打巴巴羅薩前砌低英國一了百了
俄佬到底點樣先可以搞好啲經濟
係 都算輕鬆有咁多vassals我覺得勁咗
買左邊部?
咁豪
原來頭先係laptop 條thread 都見到巴打
我買a15咋, 仲等緊佢送黎
nice
我本來諗住買lenovo 4600u 咋
不過驚打唔到機,先豪d 諗住買gaming laptop
好耐冇玩eu4 今日開黎望下1.30 estate改到奇奇怪怪
有冇Gundam mod
Hoi4 我要點減低個抵抗?轉民主政體都唔得?
https://www.humblebundle.com/games/best-paradox-interactive?hmb_source=navbar&hmb_medium=product_tile&hmb_campaign=tile_index_1

humbledundle 又出paradox bundle, 不過唔算好吸引
未入手victoria 既話可以入手
依個野比較麻煩
一般而言戰時non core既抵抗值會變高,你一係開戰前對敵國準備成立合作政府(間諜系統入面)
一係就管理領土方法入面轉做高壓統治,以合作度為代價加強鎮壓抵抗
一係就將間諜set鎮壓任務去相關地區活動

要節省人力,一係將鎮壓編成轉做25步+憲兵師,一係由傀儡國抽人力幫手鎮壓
不過可以話既係依個system其實冇咩太特別野,求其整個冇支援營既步兵師入去,就算你用1步同用10步,所消耗既裝備數量同人力都係一模一樣
而且亦都唔太需要擔心叛亂,只需要擔心服從度唔夠60%之前你拎少左資源同工廠數量
Hoi4 我要點減低個抵抗?轉民主政體都唔得?
依個野比較麻煩
一般而言戰時non core既抵抗值會變高,你一係開戰前對敵國準備成立合作政府(間諜系統入面)
一係就管理領土方法入面轉做高壓統治,以合作度為代價加強鎮壓抵抗
一係就將間諜set鎮壓任務去相關地區活動

要節省人力,一係將鎮壓編成轉做25步+憲兵師,一係由傀儡國抽人力幫手鎮壓
不過可以話既係依個system其實冇咩太特別野,求其整個冇支援營既步兵師入去,就算你用1步同用10步,所消耗既裝備數量同人力都係一模一樣
而且亦都唔太需要擔心叛亂,只需要擔心服從度唔夠40%之前你拎少左資源同工廠數量

更正返工廠/資源debuff喺40%服從度時解除
60%應該係人力
買左
點解要用步兵唔用騎兵?
係咪我miss咗啲嘢唔知?
打錯sorry
嚇死我
重以為咁多年都用錯
打慣左陸軍編成轉唔到tone
有無巴打要eu4 同stellaris base game?

買左paradox bundle 多左出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞