有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
Cap唔cap到幅圖嚟睇下?(暫時資料唔夠畀唔到更多意見)
至於viceroyalty,
With the Charlemagne DLC, independent feudal emperors can grant kingdoms or duchies to vassals as Viceroyalties. Unlike regular titles, viceroyal titles automatically revert to the liege upon their holder's death, lessening the chance that vassals will grow too powerful or pass their titles on to disloyal heirs. If the Conclave DLC is activated, this law is found under the Realm laws tab.
啲人唔肯受我favour
即係總督制?
但本身有個個帝國頭銜的話創造唔到個榮譽頭銜出黎。呢啲可以點搞?
榮譽頭銜?Honour titles? Who cares?
唔好開defensive pact算 正常你打得快其實無分別

唔好auto stop plot 揀intrigue spy on vassals 捉人plot
revoke封畀自己人 或者攞贖金 無得打劫 有一半收入都係贖金黎 有時有啲AI幾代繼承落黎 某啲無地嘅NPC有成幾千銀身家 用ledger揾

我平時個監獄都有好多人 急用錢就變ATM

你應該留定啲錢用黎請傭兵打叛亂

咁大既地得好少兵...
但唔玩defensive pact做唔到鐵人成就麻..
唔止咁樣,仲有一個要rival great power 同ally great power 都卡咗關

1485 revoke 根本做唔切啲任務
ironman都可以唔開defensive pact 又唔係eu4
Hoi4 極新手

通常點樣衝量條戰線要用幾多個師去推
貼埋海軍見大家冇乜著墨
但到底點先確保到運兵同貿易線唔會俾人block左

利申 36年開場意粉
岩岩打完南斯拉夫
補給夠的話一般用24-48個40寬主力師乜都夠,睇戰線幾長同睇國力做人
海軍主力:護衛=1:3,求其插多小小主炮就打贏所有AI
補給線問題係睇夠唔夠船同飛機制海,玩得多你就識
我試過唔得既。。。
1. 想要多啲嘅可以將noble嘅obligation轉做levy-shifted,burgher轉tax-shifted,同時整啲republics/merchant republics出嚟。應該會令你賺多啲錢嘅同時有多啲兵力。

2. 睇返幅地圖見到最大嘅威脅分別係西邊嘅Mahmudid同東面嘅拜占庭帝國。建議盡可能處理咗Mahmudid先,Iqta嘅內部通常都比較穩定,放任佢唔理十有八九只會越嚟嚟大,而東邊嘅拜占庭成日都喺度打內戰,佢嘅東面又有一大堆伊斯蘭國家,基本上唔會有機會復興。

3. Retinue揀culture specific會好過其他雜牌軍,如果配到個好嘅general一打三都可以輕鬆打贏(不過Irish嘅係重步兵,Skirmish嘅attack好弱,如果對住雙倍數量嘅Horse Archers或者Camel Cavalry可能會喺地形唔啱嘅情況下打skirmish會有少少辛苦,不過只要個general唔係太廢,捱到melee就可以一兩日ko敵人)

4. 用英文原版啦

有需要嘅話我可以講埋battle同降threat嘅心得
畀幾百蚊傭兵打叛亂咁嘥?
唔該晒你,點樣可以整多啲republic/merchant republic出黎?同埋常備軍點轉culture specific ?

英文太廢好多睇唔明
我講緊faction嗰種 一般faction只會多兵過你先觸發 正常你可以靠聯姻等方式避免左 但如果好似佢咁好多vassal都不滿 就儲定錢等faction fire 之後重新分配好過
封個county畀個mayor就可以建立到個有啲意思嘅republic
如果你封個duchy或以上嘅title畀個沿海嘅republic就會變成merchant republic

要留意merchant republic交稅嘅比例低過普通republic,但係啲merchant posts可以賺到好多錢,所以唔建議整太多merchant republics,以你個case嚟講,可以喺British Isles整一個,Lübeck附近整個,Venice整個,Genoa再整個。

至於republic,你兵力唔多,而merchant republics交嘅稅應該已經夠你用,所以暫時唔建議你整。

有關retinue,
冇得轉,你淨係得砍掉重鍊一個選擇,而你拉到最底就會見到culture specific,Irish culture嘅會係一隊叫Gallowglass嘅200人heavy infantry,而且呢支retinue自帶+40% Defense同+20% Morale,只要兵力差距唔係差成幾倍嘅話,基本上唔會有電腦打得贏你。

我最初玩都有好多英文唔識,不過玩耐咗自然會慢慢明,而且上網搵資料都係英文為主。此外重可以練下英文,何樂而不為呢?
150%以內嘅faction都冇需要搵傭兵啦
更何況佢都冇faction
[EU4]
無玩年幾依加回坑, 每日放工返去開個葡萄牙嚟玩, 幾輕鬆
得閒欺負印度小國/東南亞小國/大明
狂出輕船同起company investment谷trade power, sevilla node就有500收入
邊個打我就出2波傭兵同常備軍一齊教訓佢

無乜難度咁放鬆下
我以為你話三萬兵嘅意思係自己萬五加臣屬萬五
你冇留啲靚地畀自己?
一開始打係愛爾蘭個頭之後就冇再轉過啦,點番啲靚地比自己?
有啲county底下有6個holding slot 咁你就多6個barony嘅兵力 有啲county底下1個holding slot都無
而且法國意大利啲county嘅建築物應該升得高lv過你愛爾蘭啲地 愛爾蘭啲地好似全部tribe黎
你仲要係大陸擴張 緊係將自己啲地慢慢搬去法國或者意大利
主要想學下age of absolutism 同revolution 有咩做
後期係點玩, 點推高個absolutism/革命之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞