有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
除非玩俄羅斯嗰啲遠離歐陸中心嗰啲國家,通常啲institution比較快去得到啲歐洲國家,所以都唔太需要develop institutions。
第二,就算dev咗institution,都要一段時間spread,所以通常如果知下個institution唔會spawn喺自己附近就要儲定mana,等個institution一spawn就要盡快dev出嚟。
去到革命時代會要求50發展度城市比時代獎勵
最好都發展下首都
早幾日睇完呢個post就買左hoi4
上youtube學左陣玩民國抗日, 又真係幾好玩
1.30更新要幾點?
有早有遲,有時香港時間下晝出,有時大概十二點先出
好奇想問下隻game喺邊方面吸引咗你
我有興趣用啲弱國反cap強國
岩岩入手未識玩, 諗住用波蘭備戰抵擋德國, 瞬間就滅左國
民國係幾好玩
好快就開打 齋守日本就得
不過宜家個版本日本好似好廢
未見過ai推得入中國
玩滿州仲可以極速ko佢
用弱國反cap強國…我記得我自己摸索咗大概二三百個鐘先開始做到
不過可能係我太廢啦

話說如果想玩波蘭可以轉共產form波立再早戰德國
非歐洲國家既話,如果個initution唔會自己係你既地到出黎
咁你都係升development好d
升完dev出到黎仲要比時間佢spread
咁你可想而知你唔升dev種出黎會用幾耐去spread

歐洲國家可以睇近唔近你,比佢自己過黎
可以考慮結盟inst origin附近的ally,有時會分享比你就唔洗種
尋日快快手完左摩洛哥,等1.30就第一次玩法國
renaissance果陣dev push嘅第二個重點係30 dev province嘅age objective
可以一舉兩得
周圍冇乜friendly nations又唔係近意大利未考慮dev push
例如蘇格蘭
eu4 1.30 已正式推出
等咗成年幾
我又手痕買左
我都係
你唔係要寫戰記咩?
啱呀
已經推到第5個post喇
唔知幾時有dlc第一手食評

超級on9新版austria宜家可以PU milan hungary bohemia poland burgundy
poland係我下一個目標
ottoman宜家好撚垃圾
veryhard mode 1463年得58k兵
austria force limit開局已經64k可以屌打ottoman
唔記得講宜家有個新tag croatia係hungary的開局PU所以hungary PU等於AUS PU
Hoi V 你地有冇人買 Allied speeches music pack , 好正好有代入感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞