有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
王家地75%以上,最高專制+15
新版革命我都未玩到
好似會出革命中心既野
專制前堆階層可以任你開政令(前期專制無用)
去到專制時就要減得就減
通常係宗教後期要處理定
NICE POST
瘋狂colonize 非洲殖民地搵奴隸
生產時
以大家一般14步4炮咁編制
點樣先睇到佢生產同補給係夠?
同埋生產啲戰機又要點先叫夠?

利申 都係意粉國二流國
陸軍裝備你全部師都充足度100% (橙色果條bar)咪夠,再唔係開軍備局睇下重差幾多,佢有寫預期幾耐之後會補滿果款裝備
FT能夠拎到全戰區綠色空優就夠,之後係塞滿CAS拎buff
懶人方法係打AI用24個軍工整FT一定夠,記得要研究新型戰機
依樣野就冇話點先夠,跟年份、難度好大變數
通常36年開波到39年意粉要有幾多軍工先叫合格?
重型機其實有冇用 打ai
無論打AI或者PVP都係冇用

以前寫戰記應該有提過重戰機雖然硬D,但係制空權主要係睇
1. 機動力
2. 靈活性
3. 數量
重型機雖然硬身,但成本高又靈活性低,用同樣IC整輕型機會更容易拎空優
亦唔好幻想用黎打戰略轟炸機,打AI時用唔著,打PVP如果允許用戰略轟炸機的話,你係絕對冇方法對抗3000架以上既轟炸機攻勢,順手重比佢地擊落大量戰機
我玩主要都係nav cas ft
未用過tac str 果類
其實呢兩類係針對設施?係咪pvp先有用
重點唔係軍工數量而係你有幾多軍備,你軍力強既原因唔係有幾多間工廠而係有幾多裝備、幾多個現役師可以用,所以我答唔到幾多工廠為之合格
何況意大利喺戰略上根本唔會打法國,而係幫德國搶蘇彝士運河/海獅/東線填線,咁你鍾意的話係可以好似我以前咁海獅完英國就同蘇聯合作打德國既,咁計的話你每個階段夠填線同主力師兼打得贏對手的話就已經合格啦

1.9版本因為法國預設保南斯拉夫獨立,即係你冇辦法早戰南斯拉夫擴張,亦等於如果你唔願意同法國提早開戰的話,意大利將會極為虛弱,整得到隊空軍就顧唔到陸軍咁,應該係Paradox唔想比意大利提早食左南斯拉夫而喺39年已經勁過德國

要玩意大利一係你好似我之前玩意大利咁36年已經同法國打交,否則的話建議用返1.8版本吞南斯拉夫再史實年份開戰
或者你唔諗住打贏德國的話隨便玩都冇所謂,只要拎直布羅陀/埃及,再調海軍去大西洋幫手海獅英國就得
戰略打電腦都有用既,炸機場工廠後勤之類,
只不過係殺雞焉用牛刀架解。

戰術轟炸機去到噴射年代先勁過cas,咁打ai去到45年應該都接近勝利
用3000~4000架戰略轟炸機炸平所有民工+軍工,咁人地就乜都整唔到,然後軸心國就冇得返身
單機你唔會用因為炸緊將來你拎到既工廠
聯機亦唔會用因為太OP而100%要BAN
我玩咁多局剩係有幾次為左解核彈achievement先打到45年
幾乎43年已經冇野好玩,又懶得打美國
想問EU4 玩擴張首發邊2個理念
見影響(吞併加成) 間諜(減AE) 行政(減造CORE) 都各自有用
應該點配好
視乎你玩咩國 玩唔玩殖民
通常第一個都係行政 如果係horde第二個係aristocractic
殖民就explore > expansion

其實可以完全忽視AE 用truce juggling令coalition作廢
https://www.youtube.com/watch?v=awPNaMmM8Sw
我通常開admin先
有Coring cost, merc cost, interest同admin tech cost reduction
幾萬能
再唔係就開defensive/offensive呢啲military嘅儘快打柴附近嘅大國

diplo嘅idea通常遲啲先開
除非係玩殖民咁未開exploration
玩vassal或者要annex法國呢類大型嘅personal union就開influence
如果唔係我覺得diplo group入面得diplo係揀得過
擴張首發行政,之後數量
點解出數量
兵多=一切
同埋初期人力唔夠,你無人點打仗
再黎就係軍隊多,易D R強國做同盟
其他軍事理念係1.3比PDX NERF左
數量相對變得更強
想問玩非歐洲國家有冇必要去整高發展度換思潮

玩左場日本用左好多點數去搶思潮 除左軍事之外D科技嚴重落後
有必要
搶思潮不如種科技
你意思係升科技先 有剩餘點數先去搶思潮?
搶思潮意思係搶起源定種development?
種DEV. 起源唔夠歐洲班大佬搶
非歐洲國家大多數都要種
搶起源其實非歐洲國家都可以搶colonialism同global trade (manufactory太random,睇彩數)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞