有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
未玩過p社game
想試下ck3
CK2 免費可以 download 嚟試下啱唔啱先
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 3.5 進軍倫敦 (1938.11 - 1940.10)

1940年7月,登陸英國作戰正式開始
英國唔係下下都開百幾架船巡邏,所以咪有空檔登陸。
登陸作戰最緊要係搶港口,Cardiff同Bristol方便唔洗行英倫海峽,地形易推進又近英國大城市,所以呢度登陸易打啲。(係Hull/愛丁堡登陸補給難,山地又難推進,打到好辛苦)

登陸後十日,支援部隊上岸
登陸左之後係港口隔離嘅軍隊協助攻下港口,其他師快速推前防線擴大戰果,我軍已經向Birmingham推進。

英國被分開兩半
攻下Birmingham之後荷蘭軍隊勢如破竹。我帶左30個主力師,24個填線師,同埋貨車師。今次唔太需要一點突破,因為荷蘭登陸部隊實力在英國之上。一般嚟講攻下倫敦後打到Manchester,Liverpool一帶英國會投降。

1940年9月,大英帝國首都倫敦被重重包圍,荷蘭軍隊將市郊敵軍趕入倫敦
想chok war participation之後可以係peace deal拎多啲有個技巧,就係係倫敦打多幾場。因為隻game計分係如果係Victory Point (即係城市)多啲嘅城參與戰鬥同埋佔領,個War Participation會高啲。具體做法係:
包圍城市-> 等佢spawn人 ->打佢 (佢一spawn個組織度低應該唔難打) -> 打死佢後按H唔好行入個城 -> 重複以上動作
注意: 日本會係1941年下半年偷襲美國, 美國會加入Allies,要chok XP請留意時間

差唔多時間起Fort準備打下一場
1940年10月,荷蘭在荷德邊境建造防禦工事,德國不明所以。

戰事差不多完結就叫印尼同澳洲打交,最少要完成一場戰鬥
差唔多完,我最後等埋葡萄牙宣戰完成再打葡萄牙所以會遲幾日完,最右面個11個5步師係臨時call出嚟去打下葡萄牙人,同樣最少要完成一場戰鬥。
可以見到我War Participation係~25%,其實夠力去談判。
同埋一點突破好處係少啲打交可以減少人口損失,人口損傷控制好重要。
Btw我趁意大利打希臘個日行入去倫敦,跟住就Peace Deal。(一場Combat要幾日,希臘因為未打完Combat所以無係Peace Deal出現,而完Peace Deal係會同希臘繼續打,不過Allies呢個Faction消失左,就無咩意欲保證人獨立。如果無呢種未打完的戰爭,加拿大會係Allies Leader)

1940年10月22日,除了剛剛被宣戰的希臘,和無真正參與戰鬥的New Zealand,南非和加拿大,同盟國陣營向歐陸列強投降
Peace Deal裡面德國獲得了中歐北歐大片土地,而意大利的勢力範圍延伸至東地中海和東非。德國,意大利傾向直接要地

荷蘭Peace Deal裡面個Deal你嘅要求優次: (呢個deal好重要)
1. Puppet 英國,法國,西班牙,巴基斯坦 (第一輪德國會要Alsace Lorraine)
2. 幫荷屬法國攞到Alsace Lorraine 隔離個省 (唔記得叫咩名),Ill de France (即係巴黎),同所有法國歐陸本土有港口嘅省。搶完之後除左你無人可以攞到法國啲地
做唔到2請S/L,你會比德國陸軍碾壓
3. 幫荷屬西班牙盡量搶到地,組成一片完整土地連住法國擋住德國 (德國會第一輪搶直布羅陀,所以只可以由馬德里為中心搶西班牙北部港口同與德國接壤土地擋住德國)
4. 搶馬來亞同攞英法係南美洲本土嘅兩個省 (你搶唔到英國本土)
5. 有咩海外島仔就搶下
4係打德國等佢無橡膠,3係如果想由西班牙運資源返本土方便補給

我攞到馬來亞,不過想整個Puppet南洋共和國威下所以開左修改器改,馬來亞無咩人口,Core Population得3.78M,而印尼有~60M所以無修改器唔會有太大影響
南洋人自古以來在馬來亞和印尼不斷來回穿梭,兩地文化相近。而東印度為荷蘭最重要的殖民地,所以荷蘭決定升格荷屬東印度為荷屬南洋,管理北婆羅洲行省和馬來亞行省。
留意番因為印尼係成為Fascist前成立,所以佢係行民主國家套Puppet System,而其他係WWII後成立,所以係行德國套Puppet System,Reichskommissariat對人口係Debuff 50%.因為Paradox知道殖民地人口抽取大法太勁,所以特登整個Debuff,所以得印尼啲兵役人口係可以100%抽走。

戰後勢力範圍
Puppet左法國同埋佢控制到巴黎,Vichy France就會併返入你個附屬法國,啲地同軍艦都返返去你屬下嘅法國。

係時候量產輕坦
一早聽聞法國輕坦克質素好,反正工廠有多整啲返去量產。

Stage 3 完
寫得幾好
支持

hoi4有冇人搞掂個澳門focus
想問EU4點樣用叛軍轉教

比宗教叛軍佔好多地然後突然間消失扣左我D聲望就冇 然後宗教仲係原本既

BTW 剛果拜物教想轉遜尼
有冇人有玩Kaiserreich

打左幾鋪

有鋪用汪精衛,南方幾個軍閥都國民黨揸莊,兵不血刃食左大半個南方
想問ck3 pre order 豪華同普通有冇大分別
我已經比叛軍佔過一半既地 我睇片見人地個PROGRESS BAR會慢慢升 然後可以ACCEPT個DEMAND就轉到教

我實際試就係PROGRESS BAR一直都係0 冇得ACCEPT

然後比判軍霸左好多地突然間就自己消失晒 扣左我聲望 教就冇變 不過D地變晒遜尼
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 4.1 決戰歐陸 (1940.11 - 1945.05)
思路分析
跟住World Conquest嘅最大對手有幾個,中東歐嘅Axis蘇聯日本中國美國。荷蘭海軍未消化英法海軍唔夠實力同美國係大西洋決戰,或者係最重要嘅資源區荷屬東南亞面對大日本海軍。所以最好係歐陸開戰。之前十月已經係荷德邊境起5級堡壘,而如果德國打完蘇聯,佢嘅工業能力可以開400個師。我唔想係自己國土門口單挑600個師,所以先趁德國打蘇聯個陣偷襲德國會好啲。

Zuiderzee Works帶來新工程思維
Zuiderzee Works每70日會送一個buff,睇你想唔想要個buff,呢個buff幫你加速起工廠。 (另一個係infrastrucutre buff睇你想唔想要)
同埋將來對德作戰,7步2炮師會作防守用途 (54個),12步5炮1防空會作進攻用途 (24個),同埋我改左貨車師做輕坦師,荷蘭將生產法國FCM 36輕坦,手上輕坦夠出8個輕坦師。

終於有時間發展海外殖民地
呢個Focus要同美英正常外交關係先可以做。整完有啲神奇掣可以玩。

荷蘭全球最大填海計上線了

輕兵器現代化

巴巴羅薩行動開始
人類史上最大陸戰開始了,如果無人阻止德國將會衝入蘇聯。呢個時候荷蘭脫離Axis,準備對克羅地亞宣戰。

跟住整戰機buff,整新戰機保衛本土
記得呢個focus完之前要開始整Fighter 1940,方便食Fokker DXXX buff。

係5-6月準備同中國宣戰,因為日本想打越南有Hostile modifier
荷蘭想加入日本對保護東南亞,不過日本表示要有投名狀,於是荷蘭決定幫日本打中國。

加入日本

直接吞併巴基斯坦
200K明顯唔夠,係時候用殖民地人口大法開放巴基斯坦移民,增加人口基數同兵役人口約800K

可以見到Construction,Computing Machine同步兵把槍係Ahead of time

發展阿姆斯特丹都會區
左邊係都會區,鐵礦,戰機顧問,右邊係郊區,Consumer Good -5%,貨車顧問。

主攻師同輕坦師
等夠Support Equipment之後就裝戰地醫院。(7步二炮師都係一樣)
https://www.crusaderkings.com/news/crusader-kings-iii-guide-to-pre-orders-and-post-launch-content
The Royal Expansion=Base Game+1st Flavor Pack+1st Major Expansion+2nd Flavor Pack+Fashion of the Abbasid Court
Flavor Pack 值 $6.99 Major Expansion 值 $29.99 Fashion of the Abbasid Court 值 $2.99
但係 Flavor Pack 同 Major Expansion 都要等一段時間先出
未玩過ck系列 巴打覺得值唔值
我個人覺得值(利申:CK2 1000 粒鐘,已買 Royal)
如果對隻 game 有信心嘅話買 Royal 好過正價買普通再等半價買 DLC,因為加少少錢就有得一出 DLC 即刻玩。
等佢第一個dlc 半價起碼年半以上

如果準備煲既話就即買啦

香港個價本身已經係美國半價
你要擺啲兵係叛軍背後重新霸番啲俾zealots改咗教嘅地 ,你係要50%以上development 係個宗教再accept demand,而唔係俾班zealots霸地霸到break country
我見一直0% 唔知BUG左定點
啲zealot係未冇霸fort? 唔霸fort嘅話progress bar會係0
一定要整FORT比佢地霸? 我玩剛果屌打非洲國家所以冇起
你可以揾鋪normal 試下先,但你accept demand 係唔需要條progress bar郁

同埋要佢轉到你state religion嘅前設係50%development 而唔係50% of your province 係你想轉嗰個宗教 ,所以例如ottoman嘅話如果班zealots冇霸constantinople ,最好先霸番zealot霸咗嘅地 廢事係50% development之前就俾佢地break country

你可以去Ledger ->Economy -> charts 睇下有幾多%development係個religion
原版太小事件同選擇
除左 focus外冇咩劇情可言

以前幾代反而好好多

不過KR好多都未做哂,玩到咁上下就要重開
Kaiserreich好鬼難玩 玩到好疲憊
AI戰術差過原版,你肯手操既話一突破第一重防線就好易包電腦餃子
我習慣micro management 你見我上面戰記都知
Kaiserreich係太多detail野 管理唔掂
唔係好明,即係佢豪華版入面嘅嘢係dlc?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞