有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
你究竟學咗幾多種語言
我唔係奈何巴喎雖然我都識日文

德文同法文只係學過少少,都好多年前

香港地好少歐洲語言resources, 如果你唔係做野會用就好難keep 住
死啦突然之間覺得自己淨係識三種語言好少添
巴打識德文?

我唔敢話自己識德文同法文啦
最多得英文同日文
以前細個會覺得識得講多國語言好勁, 而家覺得學得多不如學得專
係香港人基本都識嗰兩文三語
mandarin 我唔當佢係
當佢係台灣嘅國語
比我再學我會學latin
拉丁香港邊度有得學?
中大學生的話有得跟夏神父學,坊間應該都要比貴價錢學或者做教友先得
以前讀教會學校,學校就係修會
中學有個教友同學想修道奉獻,做神父
想去跟修士學拉丁文
不過最後都無做到

香港地要做都真係唔易
1.30 69出
Lingua Latina
我讀大學果陣曾經讀過一個 3 credit 既 拉丁文 course ,買埋本Wheelock's Latin,不過讀完個course 之後冇再睇本書
1444年11月開局 勃蘭登堡
一開始uckermark 點左減發展花費,然後比1點生產佢,造佢比市民
然後加市民影響力去75,再拎佢150外交點支持
教會同貴族就簡單,加影響到75以上CALL DIET同SEEK SUPPORT
之後又拎150點
關要塞同減軍費到0
結盟奧地利,聯姻波蘭,幾日後再結盟Saxony
1445年呢年騎士團搵我賣地Neumarkeumark入手,搵市民拎錢幫補
招3步兵(得30蚊)
叫繼承人做將軍,3射,3沖,1機動
齊曬11K兵+點埋Build to force limit 任宣波美
波美得東弗里西蘭同弗里西蘭盟友
遠水救不了近火
火速消滅對面7K兵馬+霸地
係我霸完波美首都時
對面15K兵入左柏林,消到對面得番12.8K時,決定要一戰生死
打第1次時, 大家損失差唔多
但我人力回復比佢快
係我9K時打佢8.2K
成功擊退
等時間差唔多再去偷襲1次東弗,3年時間成功令戰爭完結
拎左Stolp同埋附庸
再完成任務,得到左普魯士一帶宣稱
1450年1月
用1塊地叫左波立參戰條頓
成場我只係霸地
Tuchel, Danzig,Marienburg,Konigsberg,Memel到手
剩番既時間就休息消化番包圍網
去到1468年食埋剩番既地+Magde Burg
之後就到左幫盟國打仗,自己就無擴張到
1485年10月奧地利同Saxony願意幫手打波希

對面霸霸下死指揮
趁佢病就要一下KO佢,成功大捷

成功收復西里西亞
1487-96年呢段時間都係養番好AE網
個時代BONUS出現了,拎左-AE
然後呢段時間神羅皇帝變左波希,卡斯蒂里亞聯統+宣戰勃艮第拉埋呂貝克落水,結果裂頭,果堆地比左奧地利
丹麥又再次打里加拉左呂貝克落水,結果莫斯科打丹麥
但丹麥食左呂貝克塊地
東邊戰事:波蘭宣匈牙利,但比匈牙利打爆左
正考慮棄波蘭,食埋佢

我之前一直有造呂貝克宣稱
即刻棒打落水狗
宣呂貝克
成功消滅呂貝克
而家養AE時要造丹麥宣稱了
唔等埋1.3 先寫戰記?
我普魯士廚
到時會再試
1496年去到1511年間
我偉大既選帝侯陷入包圍網中
只好將丹麥間諜改派做改善關係
然後一名優秀既後繼者因大病而過生享年10歲
1499年時正式同波蘭斷交,匈牙利成為我國正式盟友
幫Saxony拎左幾塊地後
正式係1511年入侵波蘭

由於波希係佢盟國
所以唔想Saxony一開始就比波希打爆
我決定唔拉佢入戰住
係我成功圍剿完第1波波蘭立陶宛波希聯軍時
正式拉佢入戰
但匈牙利國土內比人霸左堆地同佢無拉兵番黎救國
我決定拉埋奧地利番黎救佢,廢事之後比奧斯曼入侵
然後放立陶宛(內亂)走

4年時間就完成歷史瓜分波蘭
https://www.youtube.com/watch?v=EqnumaTFrKs

EU4新手睇完覺得好癲 食神羅又UN米蘭 都好似冇咩包圍網咁
打到有包圍網都仲可以破網打埋奧地利同英格蘭

係新版法國真係咁勁定點
眨下眼就黎到1526年
丹麥因過度擴張同埋比莫斯科打到抖唔到氣後
偉大既選帝侯決定解放神羅領土

係我一國之力下痛毆丹麥
之後科隆選帝侯加入戰場
米蘭就由之後入場既奧地利解決
但由於奧地利唔要地,咁我都盡早放左米蘭,拎左錢就算
後期奧地利同法國開戰,就離開左戰爭
科隆都因為宗教叛軍離開左戰爭
最後只剩番勃蘭登堡一國
打左6年時間,成功吞併日德蘭半島

但人力已清
成立王國,轉改革宗,變身普魯士
成功令周圍AE網減少
匈牙利叛軍問題出現,睇黎奧斯曼好快會入侵
到底後續會點發展呢
睇完之後淨係覺得佢唔一定非常識玩eu4
見到第一場英法戰爭嘅和約真係有啲無言
點解 我少玩EU4唔太識 你指食埋佢倫敦?
食唔到倫敦
不過明明可以食晒歐陸啲地
佢就偏偏唔食嗰兩個trade centres
南面嗰個重要咁高dev
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞