有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
出親新dlc都搵客試bug,試game balance
Paradox
我1500都無burgundy已經加入買HRE添,係咪無機會出event
我開過啲files睇codes
好似1500年前先會出個event
我諗要load返個舊save
係, 過左1500就冇可能有.
就算有發生左你都唔一定會攞到. (可能會比castille或者其他同佢有RM既國家)
個inheritance有兩個event要睇:
1. Ruler of Burgundy Dies
可以做既就係同佢打仗, 然後令到佢低過-75% warscore.
2. Fate of Burgundy
基本上要慢慢等.

所以最好就係同RM burgandy, 唔好rival佢然後打佢既ally(令佢冇咁憎你唔break RM), 咁佢join war就打爆佢就可以減低佢既MTTH.

利申: 玩過france 攞full BI.
呢個舊版宜家1.30 burgundy event remake咗
自膠一打唔洗找
玩左幾次都係葡萄牙同castile
一打杖就出事

玩得最耐係一舖葡萄牙衝殖民
一路霸左大半個非洲+順住落東南亞d trade node
但係一個無留意就變左西班牙junior partner
奧地利係咪痴線 連Denmark 都要聯盟
可能一個唔覺意pu埋添
玩條仔都無得做戰狂
普魯士個GC太細
去到中後期好番d有千幾
1.30想睇玩咩
米蘭>意大利>羅馬?
勃蘭>普魯士>德國
奧地利鬥快pass reform
Dismantle HRE
唔鐘意玩外交國
有無得揀revolutionary france
呢個好簡單WO
法國同奧地利都好易玩
教廷>神之國
係咪冇咗ask for contribution拎錢
可以賣crownland
Crown land要上翻都唔難
今日再戰民國抗日,玩返正常難度
派左約60師守北路,青島上海同東南面港口都分別守住
北邊靠住幾條河,守都無咩問題
但打到1941年,都係好難推前戰線
派12步5炮1AA去打都唔郁,對面好多加成疊到千幾防
請教下點打
打得太慢
我屌真係黑仔到
burgundy唔知發乜野神經,明知打唔贏都要打Liege(搞到我為咗保護佢打咗好耐仗)。
因為個戰爭leader係AI,burgundy最後跌曬PU,出事件結果只係要咗個半廢burgundy。
Hungary長年比bohemia同Poland強姦,bohemia都算,反正之後都係我的。屌你老母Poland搶走咗一大片土地,其中仲包括金礦。望多兩望原來連croatia PU都無埋。
跟住望下Venice,仆街castile同佢結盟點撚打
老實講,如果玩multimode,我都係開局就打威尼斯算啦,攞堆得幾隊兵的PU我不如攞咗威尼斯trade node多十幾收入好過
哇屌我解散咗一半自己的軍隊,條柒頭venice居然真係自己打上門,你送上門我就吞你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞