有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
唔打嗰啲就叫住佢朝貢先,打前5年先解,食少好多ae
同埋分散打唔同宗教唔好死谷一邊 ae係睇宗教食嘅
第一次有6個 PU

prestige 高真係好
到最後搞得掂就得啦
horde嘅用後感如何?
咁horde 經濟差就基本上係必然嘅你到最後個main trade node放喺邊?

同埋試吓用多啲炮同埋睇住個supply limit做人,應該無咁傷manpower
阿富汗,波斯同中亞高原啲attrition 食死人無命賠

anyway巴打
其實完全唔知咩事

我估同 prestige 有關咋
咁啱今次個 save 大國全部都係 Habsburg
巴打玩緊奧地利?

咁講我見YouTube上面都有人分析過PU個mechanism,可以參考吓
https://youtu.be/seW0FRZdts4

https://youtu.be/B9-zX7JtoCg

https://youtu.be/w2cUh4IjI0E
想入坑
HOI4
Ck2
兩隻有咩唔同
spawn colonialism 或者用manchu world conquest #hah
HOI4 打二戰 佢個戰爭系統做得唔錯 畀之前既HOI3 簡單咗好多。同埋係玩國策既。你會可能覺得會因為國策限制咗你自由。
而CK2 係玩中世紀 個地圖比較細 但佢比較多唔同玩法 相對比較free。
就DLC方面,CK2 個DLC最新係2018年 Holy Fury 而HOI4 個dlc更新都宜家 La resistance
比較係會keep住更新囉。

邊隻好玩啲呢就見人見智,我自己呢比較中意HOI4 佢更新咗呢嗰啲國策可以倒車 德國搵翻德皇返黎、英國就搞King Party Edward VIII做皇帝、法國就行Napolean VII/Bourbon/Orleanist、西班牙就一樣搞Bourbon(如果西班牙同法國都係Bourbon統治就可以聯合統治)、葡萄牙就搵翻皇帝黎殖民翻巴西等等囉。

我自己就建議玩HOI4,我玩咗差唔多720hrs。btw 我都建議你睇下CK2嗰嗰系統點樣 我自己相比HOI4我比較少玩CK2.
上網睇EU4玩戰略,國策, 外交
好似都幾吸引
係羅馬度招隊八旗兵
咁二戰好似吸引d
但ck2 免費緊, 都可以一試
eu4 邪教玩戰略嚟講就幾好玩嘅

利申:玩咗2000+ 個鐘
我都係玩得最多係eu4
eu4 的確好玩 我嗰陣玩盜版玩到兩日無訓 但最後佢啲dlc又多又貴 我都係玩HOI4算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞