有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(5)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
淨係玩過hol2
我有一局附庸Brittany 英/西班牙2國/勃根地已經起晒鋼AE限制到我郁唔到

開場出間諜?內政同外交會唔會好D

同埋想問裂頭事件係咪冇左 1.30未見過勃根地比人瓜分
你要減ae就要出間諜
ae網要造好感令佢唔包你同埋結盟就少ae
外交都可以,用黎去聯統用
唔需要糾結,你只需要考慮到底要分割做N個puppet/直接puppet,有core就一定吞地,冇core睇情況
以前有介紹過puppet既level同埋有咩著數,你要果塊地係core你先可以拎足100%資源同工廠,所以一般而言non core就8成會整做傀儡國 (例外情況例如德國直接吞法國拎工廠etc)
另一個會整puppet既情況係中國/蘇聯/印度,主要用途係抽極大量人力整填線,印度留意返如果可以整巴基斯坦的話就比多D地巴基斯坦,因為印度有debuff扣65%人力
我剛剛個開個 save
成個 burgundy 俾左我
但唔敢同 HRE 打, 嘔返 Low Countries 出去
hre垃圾黎,照要啦
好在後來 HRE 國教係天主教, Austria 又轉左 Reformed
唔知點玩就跟任務樹做就得
勃艮第繼承危機仲有,但trigger條件有無唔同就唔知,反正都係睇彩數
正常會留比神羅決議
我玩勃蘭登堡40年內會搶左皇帝做,等佢比勃艮第我
但轉普魯士個行政容量要小心處理
玩玩下法國無喇喇PU左勃艮第 過左個月又無喇喇直接拎晒D地 合併都唔使 R晒頭
死君主會引發勃艮第聯統
聯統國有機會係你君主死時比你食曬堆地
玩過一次burgundy
玩果時要trigger succession crisis要Mary係hier果時Charles 死
但唔知用其他國家係唔係一樣
唔知點玩就跟任務樹做就得
勃艮第繼承危機仲有,但trigger條件有無唔同就唔知,反正都係睇彩數
正常會留比神羅決議
我玩勃蘭登堡40年內會搶左皇帝做,等佢比勃艮第我
但轉普魯士個行政容量要小心處理
玩玩下法國無喇喇PU左勃艮第 過左個月又無喇喇直接拎晒D地 合併都唔使 R晒頭
玩過一次burgundy
玩果時要trigger succession crisis要Marie係hier果時Charles 死
但唔知用其他國家係唔係一樣
唔使
基本上係必出
相信大家細個都有聽過阿拉丁嘅故事 但唔知大家又知唔知阿拉丁嘅人設原來係黎自中國
雖然呢個中國同歷史嘅中國完全無關係 我諗只係個原作者為左幫故事加返啲異國風情 就話阿拉丁係中國人 等於啲故事開頭好鍾意話 in a land far far away咁
見到 CK2 個 achievement 走咗去 search?
而係CK2入面都有個achievement就係叫做阿拉丁 呢個成就嘅要求係用han culture嘅人物開局 keep住唔轉culture 最後成為控制成個北非地區嘅獨立國王或者皇帝

因為最近好得閒 所以我就再玩過一次呢個playthrough

遊戲setting epidemics deadly(強烈建議大家開 次次有黑死病即刻順好多) 叛亂較左rare但叛軍兵力三倍(on99伏撚左自己 以後開正常算) 同埋defensive pact
我想問你地覺得邊款最好玩
特價就完,我只掃咗heart of iron VI
鍾意civ類4X game的話Stellaris,戰略game的話HOI
追求歷史感+歐洲史的話EU,RPG的話CK
睇你自己鍾意玩咩
好,thanks
CKII你地覺得正唔正,我鐘意玩角色扮演類
諗緊dlc全部半價買唔買晒好
佢會唔會再出新dlc追到狗咁?
CK3九月就出,建議淨係去sign-up CK3攞個免費Old Gods DLC(CK2),睇下啱唔啱玩,再決定買唔買CK3。
阿拉丁#1

成隻game一開頭係han culture嘅角色得三個 我就揀左769年安西都護府之下嘅夷州伯李玄中 han culture但鬼佬樣

要由東邊打到去西邊 食晒成個北非

呢到可以睇到當時嘅時局
係歐洲 令羅馬帝國滅亡嘅蠻族都已經接受左基督嘅洗禮 建立起大大小小嘅封建王國 當中最重要嘅就係查理曼嘅法蘭克王國

係阿拉伯 阿拔斯王朝不久前先取代左伍麥葉王朝 伍麥葉家族大多被屠殺 其中一個伍麥葉家族成員成功避開追殺 逃亡到伊比利亞(今日嘅西班牙) 建立左後伍麥葉王朝

公元769嘅唐朝 雖然經歷左安史之亂 但係中亞依然係一股不可忽視嘅勢力 而強大嘅吐蕃 嚴重威脅到唐朝係中亞嘅利益
---------------------------------------------------------------------------------------

趁著混亂嘅時勢 夷州伯李玄中係安西都護府內擴大勢力 佔據左絲路上幾個重要嘅貿易中心
為左同西邊嘅穆斯林開通貿易 李玄中就由佛教改信左遜尼派伊斯蘭教

一日 晚宴通宵達旦 大部分賓客都已歸去 李玄中同一位城主高談闊論 講及信仰 正義 該城主話好仰慕為信念而犧牲嘅人 李玄中好同意 又話自己都願意為信仰而殺人 甚至犧牲性命

之後有一日瞓緊覺 突然畀一把深沉嘅男人聲叫醒左 佢問道願唔願意信奉阿拉 追隨真正嘅伊瑪目阿理 改信什葉派 李玄中話願意 又係一塊羊皮紙上簽名 表示效忠刺客組織嘅首領

過左兩個月 李玄中收到通知 前往刺客組織係深山裏面嘅秘密據點

一位刺客頭目帶領李玄中進入左堡壘嘅地下室 只見黑暗嘅地下室有一人被黑布蒙頭 雙膝跪地

刺客頭目話呢個係對李玄中嘅考驗 順手除去跪地者頭上嘅黑布 李玄中大驚 發現跪地之人竟是自己信奉佛教嘅老婆 頭目要佢殺死異教徒黎證明自己嘅忠誠

經過一番爭扎 李玄中拾起匕首 手起刀落 係老婆血泊之中讀出誓言 加入左刺客組織 從此就開始左李氏家族係刺客組織嘅悠久歷史

咁多keywords 打完呢篇會唔會入左反恐名單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞