(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區73

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
拉力帶用黎熱身多

越長嘅拉力帶缺點就越明顯
唔係講incline decline
而係手踭最低點控制
手踭同軀幹成水平,嚴格上唔算全套chest press,訓練效率都較差, 負重量反而係其次

第一日join gym都bench press啦.. 新手無問題嘅.. 重量調節啫,動作正確就ok

Btw home gym又真係好難強求咁多
利申:屋企無bench
推胸手肘低唔低唔過背又係另一個安全問題 , 但唔低過背就唔算全套chest press 我就有啲保留
Active tension 一定夠 Passive tension 就未必
Tricep chest 唔同ge push up dip
Back doorframe row sliding pull up door pull up
Deltoid body weight 難少少有效咁練到
俾無 bench 嘅新手參考一下 , 我第一次 chest press 係瞓上去梳化墊腳几仔度做 , 手肘都係會頂住落唔到

我用全套依個字眼都未必啱
應該係話訓練強度,同range of motion有差異
同意
咁樣推一定要定期拉筋,不斷收縮但係冇完全拉長返
正常chest press前後都應該拉小胸肌熱身同收操
正野
Gym room 收左皮
買黎係屋企操住先
玩多次數 細重量多
新手一野又 arch 又 drive ?
想 drive 我諗9x%摺得埋嘅 bench 都唔合格

新手開左個頭先啦 , 見唔少買齊裝備一個月唔夠就放埋一邊
大家點睇 Home DIY 滑輪下拉

想問香港邊度有得買呢啲俄挺架同吊環
唔想用淘寶
有套餐賣 , 條鋼絲 2米-5米 , 可以自己改短

呢張相個組裝示範教學係咪呃緊人 ? 睇唔明佢點樣用飛鳥動作去拉起啞鈴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞