(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區73

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
本身無力做得輕所以喺屋企做都頂到下,但無得做帶氧好驚肥
mp同myp講清楚啦
概念錯咗啦清,易反彈即係你本身代謝偏低,calories好易食過,你要增肌增加返代謝先唔會咁易肥
同埋齋跑步剩係burn calories, 每次做太長時間仲好易減埋muscle
多謝清,都明白嘅其實
不過keep住操咗一兩年都係Weight+30mins帶氧,瘦咗不過重咗,增肌其實係OK的
但呢排齋做Weight係有啲心魔
食夠2倍protein ,deficit 100-200卡左右 全部偏low carbs
No rest day home workout 會唔會跌好撚多肌肉
對Db好輕 1日push up pull up squat1日二三頭加膊咁

個肚脂肪減緊 feel到肌肉都細緊 但磅數無跌 邊有可能仲增到肌奇撚怪怪懷疑個磅唔準
減嘅磅數有水係入面
比人屌係黑店,因為喺度發國難財
身體冇你諗得咁簡單,食少咗唔代表一定會跌。

我醫生話我知,如果你本身嘅體脂率係20左右,就算你係一個deficit,你都係可以同時gain muscle and loss fat。

不過要面對一個事實就係,如果你依家係屋企嘅訓練去唔翻以前嘅訓練量同強度,基本上你都唔使旨意有好大嘅進步。但係至少,可以維持或者減慢退步嘅速度已經係一件好好。

利申,下身已準備收皮
下,咁仲有邊隻高質蛋白粉介紹下,我而家係用緊mars
allmax?

利申9up
Home workout day7 咁先一個星期
仲有好多個
有冇人用小米體脂計(窮),體脂準唔準?
同埋個內臟脂肪長期10,洗唔洗理佢?
Yes,我哋嘅身體裏面嘅機制冇你想像中諗得咁簡單

當然增加肌肉嘅條件仍然都係取決於你嘅訓練強度同埋訓練量,兩者缺一不可,但亦要喺當中取得個平衡。
食少左碳水走去操,能量唔夠自然會分解脂肪同肌肉去提取能量,問題係比例係幾多咁啫
食少左carbs唔夠能量係有機會,但係如果佢食兩倍蛋白質嘅話,佢身體都有機會係利用佢攝取過量嘅蛋白質去做能量。

當然,如果上面嗰位仁兄所講,食唔夠好似冇力,你可以食1-1.5bw in lbs 嘅蛋白質,其他都出嚟嘅份量就掉去carbs。
Radio 類似係protein 25% fat 25% carbs 50%。(唔使咁着重個比例,其實只要整體攝取量足夠就OK,個比例只係俾你做大概嘅參考)

我自己食bw 嘅protein(165g),差唔多行左大半年,我自己就冇咩問題。
可以一試,香蕉係你最好嘅朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞