【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
其實有少部分舊約聖經係用阿蘭文(Aramaic)寫成,不過阿蘭文好似希伯來文。
好多方面啦工作問題 感情問題
多謝你先
中學老師當然唔會識啦,所以佢哋都係用中文聖經入手。你當成個聖經係一千塊砌圖,用中文你可能只係掌握到二百塊,但你有埋原文,就可以砌埋其他碎片,清楚晒成幅畫係點。

所以佢哋都係教緊上帝嘅嘢,不過就未必係咁詳細同深入。
如果有神點解唔幫香港人?
樓主係道學定神學?
正確咁講,係知中學老師,或者冇讀過原文嘅人只能夠用二手或者三手資料,但永遠都用唔到一手資料。
即係個中學老師係按佢睇個本書講乜就信乜,自己判斷唔到對錯。
點解耶穌揀以色列出世同行神蹟唔揀美國/中國/非洲/瑞士/加拿大?
邊間神學校多年輕神學生?
1.有無黃嘅教會?
2.點解係苦難之中仍然堅持信仰?
3.如果長期生活係抑鬱之中,覺得自己so far人生都走得好錯,禱告又好似得唔到神嘅回應,你會點做
4.點解要一夫一妻一男一女? 如果同性戀係基因有問題 點解教會唔接受同性戀?
其實果d詩歌先係好野,用返英文唱好好聽,而且d詞填得好好,有意思得黎好岩格式,神學上又正確,有種中世紀既優美。只係唔係個個人英文咁好,先直譯晒做中文格硬唱。

而家新出得既廣東話/普通話詩歌基本上都岩音,但有d歌d詞係亂咁黎。
應該係建道最多
完全係佢主權,冇得解
俾你講到想聽英文版 如果真係有中世紀既優美的話

但其實原版係英文?唔係阿拉伯文?
基督教同天主教最大既分別係咩
點解你會選擇信基督唔信天主
佢出賣耶穌=佢出世命運已被定係衰人
非常唔公平

咁用輪迴之說合理好多。。。
否則信耶穌被chosen ,死咗後先被平反
先極痛後0意識 人地日日歌頌都冇用
你話以前嘅經文同而家嗰啲會唔會分別好大,我可以答你唔會。唔知你有冇留意死海古卷,係大概公元前408年嘅產物,有啲人將呢啲出土文物,對應返現存嘅聖經抄本,係發現大部份嘅字都係抄寫準確,只有好少嘅字詞有差別,但嗰啲嘅差別係未至於去到影響意思嘅。

可以睇吓《鐵證待判》,裏面有好多歷史資料值得睇。

搞到咁複雜,係因為信徒嘅思想都係非常之多元化,佢哋對上帝嘅解讀都可以唔同,所以先至會出現咁多爭執。

本身聖經就係涉及好多歷史記載、哲學思想、承載千年嘅文化裏面,你好難5、60頁交代晒所有嘢。

所以到今日都係R餐死
我係讀Mdiv,神道學碩士
其實做神學研究同牧會係兩條stream黎,一個道學一個神學(有錯請指正,我都唔係好記得),本身基督教界內都分開左呢兩類人。就好似心理學家同社工咁,一個做研究,一個真係落場,唔同的。

你唔信既,做研究未ok,但做傳道冇意思的。你自己都唔信,傳乜鬼
點睇穆斯林, 同埋點解傳道一定係傳耶教?
1. Flow Church/榮光教會/其實好大部分教會都好黃
2. 我最大嘅原因係上帝明白我地嘅苦難,佢亦都以人嘅樣式來到世界經歷苦難,釘死係十字架上,並且復活。耶穌嘅復活正正帶俾我地盼望,知道苦難都會過去,會有end game。
3. 如果有嘢屈住屈住,搵朋友傾下啦。走得好錯,老土講句,耶穌為你嘅嘅錯而死,佢願意願諒你,個個斬冇做錯事,係咪?
4. 教會其實係接受同性傾向,但唔認同同性指拖同搞。
唔得呀呢個誤會一定要澄清,現代流行詩歌已經唔同晒㗎啦。

我嗰個年代都唔會再唱《主能夠》,你試吓聽玻璃海、milk and honey 全部都啱音又好聽㗎。

唔啱音嘅問題已經有人解釋咗,就唔多講啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞