【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
Sor 唔小心負評左
上帝又冇叫佢死
?-?
我諗起 Netflix 入面果套劇 Messiah
就算耶穌係現代出現 show 到任何神跡出黎
都一樣會俾人認為係假先知係魔術

ps..其實點解大家咁執著舊約
佢又唔係管我地的外邦人而係猶太人...
而信又跟足果班法利賽人就係諗計殺左耶穌
純分析 點講都得
用等死/審判既心態既心情生活係唔係先係最正確既基督徒心態
即poverty gospel

roman 8:18
我 想 , 現 在 的 苦 楚 若 比 起 將 來 要 顯 於 我 們 的 榮 耀 就 不 足 介 意 了 。
諗住食幾多隻豬?
點睇出面咁多仆街耶撚
其實呢...後代如繁星一樣多
係講緊你要傳福音,傳到追隨主既人遍佈四方各地

而唔係單純講緊生仔

你到底讀經個時有冇認真
巴打可唔可以幫我做份問卷同埋share俾身邊既基督徒係小弟既final year project,關於基督教同環保之間既關係,探討基督徒係生態危機入面擔討既角色,同埋對生態神學既態度

https://forms.gle/CzuCtYi8BrgLbzAU9

同埋巴打介唔介意留個tg交流下
nonono保羅特登責備過呢種態度,唔係叫你不問世事,而係唔好剩係睇到眼前,世上既事。

我們在你們那裏的時候,曾吩咐你們說:「若有人不肯做工,就不可吃飯。」因我們聽說,在你們中間有人不按規矩而行,甚麼工都不做,反倒專管閒事。

(聖經.和合本, 帖撒羅尼迦後書 3:10-11)
呢幾日唔得閒而家答返

我嘗試另一個角度答你。好多未信者,甚或基督徒,都有一個概念覺得好難理解:點解做咁多好事但唔信甚或未聽過耶穌就要永遠受罰,而做咁多壞事但信左耶穌就可以永遠享樂?

當亞當夏娃犯罪,世界同人類係屬靈上已經同神完全隔絕,就好似一部MacBook唔係叉緊電一樣。而當任何野同神完全隔絕,佢既結局必定係完全朽壞,就好似MacBook唔叉電係一定會冇電,好似食物會變壞,差在個速度係快定慢。人又好,社會又好,要變壞係好容易,要變好係好難。當一個人死既一刻,就係佢用晒電,不能逆轉既時候。

而我地成日講落地獄,準確黎講就係永遠與神隔絕,任何好事同你永遠再冇關係。所以所有罪人落地獄係非常之公平公正公道合理,無論係大罪人定小罪人,就好似電腦冇晒電著唔到機一樣。

所以神唔係對不信既好人好嚴厲,對信既壞人好縱容;而係對不信既好人好公平,對信既壞人賜好大既恩典。神冇欠任何人任何野,冇任何人先比任何野比神然後可以要神償還。每個人都要面臨公正既判決,神讓某d人自己負責,亦讓另外某d人應受既所有後果一次過比晒耶穌承受。
你哋讀既master算係entry level定係點
大把保守藍絲教徙撐佢啦,根本藍同黃都可以喺聖經入面quote到理據認為自己係啱宗教係比唔到答案去解答人類社會既問題,完
1) 有咩令你覺得上帝比其他神真實?你點知佢聆聽你禱告?我呀媽話觀音/大仙都有聽佢拜神,大家都係差唔多咁自high姐

2) 就當上帝係真實,點解我唔信天主/猶太教,點解要跟基督教個套?如果三者得一個係啱,咁到時另外兩個教d人落地獄?定無所謂邊個啱?無所謂咁我信基督教做乜?如果儀式唔重要咁我裝支香比上帝啦

3) 點睇不信主既善人要永死,信主既殺人犯就永生?咁天堂咁好多「改過自新」既黑警?咁既話我無法面對逝去既手足,你比我落番地獄啦咁
人類真係好軟弱既生物
社會係好多陷阱/引誘,令人做左一d so called錯既決定,喺混亂既社會中成長,同喺安穩既環境長大,係完全唔同既經歷

而一個宗教,要求所有唔同背景文化既人去接受呢一套,根本己經唔公平

有人出世就安安定定,屋企都係教徒,信主係好輕而易舉
相反有人出生於戰亂時代,或者住劏房,到死嗰刻都無飽過,你傳道佢都無瑕理你,但就係因為人生既不公,令佢無信主既認知,咁就要落地獄了

根本宗教係一班唔洗勞動既人既專利
既然宗教比唔到我地做人既答案,咁多野到最後又係憑良心,咁宗教有何用?係但求心安理得咁表面?定係the feeling to be loved unconditionally?

宗教對我黎講係人類社會一種對於自己心理補償既方式,當社會上有好多不如意事控制唔到,就以似是而非既道理同自己講the best is yet to come,god works in mysterious ways呢d咁,但從來唔會主動改變,剩係pray to change而唔係be the change
建議睇下netflix套劇the good place,入面就係覺天堂日日都咁開心,入面d人對快樂就麻木了

人點解會開心?就係因為有痛苦呀嘛,你無痛苦又何來快樂?根本上天堂係永恆既囚牢,失去人性,只係一個正能量載體,唔洗進步日日如是
“神可以令到呢個世界一啲苦難都冇,所有人受佢控制循規蹈矩,但係呢個其實係好痛苦嘅事。”

天堂咪無苦難囉,上到天堂個個循規蹈矩添原來天堂都好痛苦

..都係唔好諗咁多繼續ff下有個死後無中共無黑警既天堂算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞