【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
有冇睇過the young pope, 點睇?
樓主咩派別?
點睇靈恩, 五旬節 同埋福音派?

你覺得應要注重敬拜方面嗎?
你有冇方言,預言恩賜?

呢三派你最傾向邊派?
進化論唔算好熟,留返其他人答。

#如果你係超級保守基督徒,呢度就最好唔好睇啦。

關於聖經嘅真實性,暫時同你講返舊約,我嘅學習令我明白到我哋冇可能完全當佢係一本歷史傳記咁去睇。

成日都有人問係邊個寫㗎,正確來講推演返去嗰時嘅年代,根本紙張就係一樣非常昂貴同缺少嘅資源,好多時以色列人嘅歷史都係靠無數世代嘅口述去流傳,去到好後期先結集成書。

你會發覺好多數字都係好湊巧,摩西佢哋係曠野流浪左40年,洪水降雨又係落咗40日,主耶穌係曠野又係逗留左40日。咁好明顯當中就唔係100% 有碗話碗呀。

40呢個數字係有好豐富嘅神學意義,象徵着試煉受苦。你諗下當時嘅人,如果我要將訊息傳達到後代,冇得用紙張,咁除咗靠記憶力之外,就係要靠一啲好突出容易記得嘅用字,咁先令人刻骨銘心,文化先可以傳承落去。

咁你會話咁咪即係講大話?唔係,只不過當時嘅以色列民族覺得好多一啲硬性數據,同埋時間地點唔係最重要,最重要係保留到自己嘅文化信仰,能夠繼承到一啲教導,將豐富嘅神學信息傳比下一代。

同埋我哋都要睇返呢啲經文,其實係寫比邊啲人睇,想達成啲咩目的。

我哋用返摩西五經(妥拉) 講返,普遍啲人都係相信妥拉係喺以色列人被擄或之後成形 (公元前587-537年)

當時佢哋嘅境況好慘,過住流亡嘅生活 ,生活艱難。妥拉就成為咗佢哋抗爭嘅手段,比到佢哋有盼望,提醒返佢哋係上帝嘅子民,令佢哋明白唔應該向大環境妥協,要繼續相信上帝,發憤圖強。

咁帶返個頭盔先,經過唔同學者嘅研究,舊約都係有好多歷史嘅成份滲左喺裏面嘅,唔係一啲求其三隻小豬狼來了嘅故事。

如果你係基督徒嘅話,你可能會擔心咁咪即係話聖經係錯咗,裏便啲嘢係唔啱。

唔係,從描述上帝真理嘅角度黎睇,舊約所講嘅嘢仍然係全然無誤,因為佢仍然忠實咁表達左神嘅愛同拯救。佢係一本結集左無數屬靈偉人智慧、講述上帝拯救、有歷史成份喺裏面嘅文學巨著,呢啲文字同經歷令到早期信徒得着勇氣同安慰。

呢啲係珍珠都冇咁真嘅。

正如我哋唔會話三國演義係一部錯誤嘅作品,我哋都知道孔明可能冇借東風,趙雲都冇喺長阪坡七進七出,但作者運用呢種敘事手法,就成功令讀者留下深刻印象,裏面所提出一啲英勇嘅象徵、文學意義仍然係真實同埋有影響力嘅。

所以睇返創世紀嘅話,你唔好當佢係歷史傳記咁去睇,覺得上帝一定係用六日(24hrs x6) 去整世界,咁就唔會覺得同科學咁多衝突㗎啦。第一日、第二日呢啲字眼對應返當時嘅世界,其實可以係修辭手法嚟㗎,同chapter1,2冇分別。

上帝製造世界嘅方式都可以係循序漸進,都可以係歷時好耐。所以千祈唔好一字一句照字面去解釋,如果唔係你會好痛苦,亦都完全誤解咗作者本身想表達嘅意思。

利申:我所講嘅資料當然仲可以豐富好多,但我冇時間去做呢啲嘢啦,大家有機會可以search 底本學說,就會知道多啲我講緊啲乜嘢。

另外,我講嘅嘢可以係錯同埋唔夠精準嘅,請咁多位高手繼續補充。

同埋去到新約時代,耶穌、保羅彼得嗰啲年期,嗰種歷史真實性又會大幅提高左好多,因為唔淨係聖經裏面先搵到佢哋嘅事蹟,睇返其他文獻都會有佢哋出現嘅記載。呢個我就唔講落去啦。
我覺得宗教本義都係愛同導人向善
但係耶教真係太商業同形式化
好似下面條片咁 搏唔搏到

https://youtu.be/SQJXqkggWsU
做乜貼支共嘅自我介紹出嚟
唔好意思今次真係要同大家暫別,啲功課再唔交我就真係死得啦。知道大家都好想知道多啲自由意志 vs 預定論嘅嘢。

大家等一等先,過多幾日我再返嚟,試吓解釋。好開心可以同大家傾偈,我講嘅嘢唔係100%精準,有啲人可能會覺得我離經叛道,我亦有機會解錯聖經,勞煩各位行家包一包㡳。

我開呢個post 唔係想挑戰唔信耶穌嘅人,我只係想比大家睇到多啲另一面嘅消息,就係原來基督教都唔係真係咁膠、咁離地,裏便都有好多認真探討信仰、有批判思考嘅信徒。

希望我嘅資料帶比到大家大家少少啟發,多謝你哋分享,冇歧視我係耶L,之後再傾,耶穌愛你!
錦請教吓咩叫真信定偽信 神又點份真偽呢 聖經話信就得救 比如可能你支持同性平權對神黎講你唔係真信徒咁 信黎咪無用?

無人係100%真信 一定係in between 咁99%信嘅人 同0.01%信嘅人係咪都入得天堂?唔信嘅人遇到比如人同宇宙點黎呢啲問題都有一時半刻信有造物者,計係0.000001%嘅信徒喎

我係無神論嘅,甚或覺得宗教係弊多於利 假設有神有天堂 我呢世唔煙唔酒唔姦唔殺 無犯過大錯 仲多行善 我就係唔信 死都唔信 錦我就落地獄/入唔到天堂?聽落佢比史上任何暴君獨裁者仲要惡喎
巴打加油 希望你成功 做到傳導人 再到牧師
另外如果唔想本心有變
勸你睇少d連登
多謝你鼓勵,放心,不過我仍然要繼續睇,做牧師一定要緊貼時事,了解唔同人嘅諗法,如果唔係就好容易飄左上太空,幫助唔到身邊嘅羊群。
如果有個人有悔改嘅心 大好人一個 但係唔信耶穌 佢最後會唔會上到天家?
連登同高登一直都係好多人亂講野
但另一方面要學術認真討論又會有空間咁做
所以真係一個好奇妙的地方黎
如果樓主答唔到你,不如我試下

利申 6歲後冇返過教會,但暫時既一生都蒙主既福

由於我冇背聖經,所以detail經文邊章邊節未必引到俾你,但作為組長應該都會知係邊段經文

2. 主應許子孫多如星星個時,有冇連帶條款話係地上會大富大貴?何況基督徒既財富係地上定天上?(參考將自己僅有都捐晒岀去個個故事)

3. 天國既入場券,邊個有?who knows?如果你好肯定自己有,咁要問下自己係為左跟隨主而信,定為左張入場券?(John 5:39)

4. 咩叫聚會先?聚會嘅目的本身又係咩?係俾眾人團聚圍爐傳播下病毒,定係為左係主既聖殿為主見證,宣揚主愛先?暫停係教堂內既崇拜,係因為你同樣愛你既弟兄姊妹,唔想大家受感染受疾病折磨。有愛既地方就係有主既地方,如果只係為咗physically咁聚會,係咪有小小遺背左愛呢樣野?(簡單講你愛一個人,無理由想佢病架?)

5. 興趣係培養返泥,你俾多d愛,俾多d忍耐啦

愛是恆久忍耐,又不自誇架,組長係咪

預咗被插我曲解聖經
我的睇法係信的話自然會做應該會做善行因為係上帝所喜
如果只係一味話信但又咩都唔做就好明顯唔係真心相信

至於信唔信睇你所行所為我都係覺得一樣可以上天堂
不過係上帝最後的決定唔關我依d 凡人事

基督教我認為係生命的一支標竿令我知道點樣去行
用生命所為所行去令人相信神

ps: 上面講過離開教會就係因為我反對牧師迫老人家信
嚇佢地唔信就落地獄....咁佢地口頭話信又係信咩?
d人成日拎本充滿矛盾既小說當神咁拜
大佬阿 好心唔好咁痴線啦.jpg
你既意思係一班係唔同時空跳黎跳去既人之後去記錄佢所見到既事實?而又巧合地係我地宜家相處既時空集成一本書?
同埋 如果唔同時空 會發生唔同既事 咁神仲係唔係唯一?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞