【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
//就係無論你嘅教義係點,你都唔可以將你嘅價值觀格硬安放喺其他非信徒身上。//

極同意。

耶L之煉成就係將自己既價值套落別人去指摘或離地。相反,耶穌係從對方既經歷同生命出發,從來,耶穌都係企係弱勢、被欺壓既一邊,同樣地今日基督徒以耶穌生命為效法對象,都應企在同一邊

的而且確好多人覺得基督徒係耶L,而教內引起左好多人既反省,特別係年輕一代。我地成人強調信仰係活出黎唔係講出黎,你每一日做既野講既野就係見證既信仰,係好係壞就係咁顯俾人睇。所以反送中、武漢肺炎,愈來愈多基督徒走上前,我地並唔係想拉光環,但當認真去諗信仰既時候,就係要為不公義發聲,要同受壓既人企係一齊

願祢公義降臨唔係口號、唔係一首歌、唔係坐係到等佢天跌落嚟,人都要去做野、行出嚟先會實現

愈講愈遠,有d感慨

利申:普通信徒一個
Hi 想問下出黎做同工薪金大概幾多? 牧師嗰啲薪金又幾多? 最後想問有冇聽過611,點睇
1. 關於惡人點解未俾上帝懲罰,之前都有講。可以碌上去睇一睇。簡單來講就係,上帝嘅憐憫係cover埋黑警同林鄭,佢仍然會俾機會佢哋悔改,但如果去到大審判嘅時候佢哋仍然心硬,仍然冇改邪歸正,咁就一定會得到行惡嘅代價。

你可能會話,咁佢哋有啲信咗嘅,係咪點樣做衰嘢都會上天堂?呢一點我係唔認同嘅。

「口裏承認,心裏相信」唔係真係咁簡單。當時保羅身處嘅希羅世界,處境係你公開宣稱自己信耶穌,係隨時會有生命危險,殺身之禍。呢句口裏承認背後係背負着莫大嘅忠心,如果中共要黑警放棄信仰,你估佢哋會點樣揀?

「心裏相信」我覺得同時係包含咗其他意思,就係你作為followers of Christ,一個跟隨者,你有冇行事為人都像耶穌,呢種信應該係包含埋你努力去學習佢嘅好行為,忠心跟隨佢。

如果你壞事做盡,冇一樣野似佢,咁你仲係咪信緊佢?呢種信有幾分真,幾分假?

結論就係個班行惡嘅當權者如果唔回轉,佢哋一定下場好慘。
2. 答你之前,quote 段經文

「主 的 靈 在 我 身 上 , 因 為 他 用 膏 膏 我 , 叫 我 傳 福 音 給 貧 窮 的 人 ; 差 遣 我 報 告 : 被 擄 的 得 釋 放 , 瞎 眼 的 得 看 見 , 叫 那 受 壓 制 的 得 自 由 。」(路加福音4:18)

耶穌其實好強調我哋要幫助貧窮、受欺壓、被剝削嘅人,所以如果你喺忠心嘅門徒,面對今次嘅社運,我哋都應該義無反顧企係弱勢被欺凌嘅一方。

我覺得今次教會嘅角色就係類似一個支援、幫助者嘅角色,好似first aid咁。我未必完全認同你嘅抗爭手段,但只要你受傷、需要休息同幫助,我哋就願意出手幫拖。

中華基督教會使命宣言有一句係話「普建天國於人間」,意思即係當然我哋冇辦法完全複製天國嘅景象,但我哋都要盡我哋嘅能力令到其他人有一種盼望,就係喺地上都可以睇到天國嗰種平等美好嘅局面。

所以盡力建構一個美好嘅社會,我覺得都係基督徒嘅責任。當民眾見到基督徒不再離地,願意走入社會,佢哋見識到呢種信仰係何等實在,耶穌嘅愛係幾咁真實,佢哋就有機會歸信。所以關顧社會公義同傳褔音之間其實係息息相關。

利申:上面一大段已經脫離左神學討論,係我自己一啲好主觀嘅感受,不過我承認我係好受拉丁美洲嘅解放神學所影響。
一直好好奇基督徒對同性戀嘅睇法
曾經上網查過下 反對唔反對都有基督徒講過
又唔洗咁灰,我覺得好睇你點樣定義「香港民族」,冇錯可能過多10年,我哋可能已經被統戰,香港都已經唔再似香港。但係有時我覺得一種文化或者族群會唔會死,係睇我哋願唔願意用盡力去傳承。

只要廣東話文字、語言文化,仍然可以喺其他國家或者網絡上邊承載或者流傳,咁香港人就永遠都唔會滅族,只不過係用咗另一種方式生存姐
多謝你鼓勵 之後有時間我都會返嚟再同大家一齊吹水~
我諗睇你信唔信有完全毫無意義既「惡」存在。要證明一個evil係完全unnecessary其實好難。

上面講左好多人有意志,基本上同人有關已經可以推晒落人到。甚或可以更屈機地進一步講當「罪」進入左世界,世界因人犯罪而受咒詛,好多大自然層面同人冇咩關係既都因為人一開始犯左罪而受苦。

btw呢段我都睇到好尷尬
天堂係咪有位比林奠 (電椅)
弟兄姊妹們你地你地會唔會太癡線
真係勁認真答
又好熟聖經同神學 仲睇好多其他書同資料

而我呢d就讀經靈修都懶

Anyway 願我地去,使萬連登仔作主的門徒
其實就咁睇舊約有時真係幾悶
睇完都唔知up緊乜,又唔知同自己有乜關係
與其每日睇少少睇少少但又理解唔到裏面內容
不如睇每卷書卷嘅「大圖畫」Big Picture

Youtube有個series叫Bible Project,一條片10分鐘以內就可以講到成卷書嘅結構、中心思想
輕輕鬆鬆睇下片先,再按住片裏面嘅分段、介紹睇返啲經文,你就會突然明白聖經好多
仲有粵語版添:https://www.youtube.com/watch?v=9WpOW0YVMko&list=PLk61YFn3HIfFhEgGHxUEGpe1l6vvJ2AoN

想課金嘅話可以買一本幾簡單嘅舊約入門書
李思敬嘅恩怨情仇論舊約,好易睇

聖經真係冇話邊卷重要唔重要,慢慢睇啦,反正唔急的
與其好快咁睇曬成本聖經但咩都get唔到,
不如慢慢每日睇少少,但每日都明多少少...
靈修最緊要都係你同神嘅溝通姐
Youtube有冇?
我人在外國 係咪博客來買?
巴打真係好有心
如果我間教會多d你咁既人就好
Save左個youtube chanel先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞