【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
如果你咁講,好難解釋到點解死海古卷(dea sea scrolls)會同而家基督徒睇緊嘅舊約係一樣。
去到新約,而家有好多手抄本係存在,仲可以追溯到第二第三世紀,仲係同新約聖經係一樣。有比較出名嘅新約textual criticism學者個網站可以睇下,佢叫Dan Wallace http://www.csntm.org
間間都有保險佬。我識好多都好正常,都唔會立亂喺崇拜場合sell嘢。只能夠話乜嘢行業都有正常人同埋痴線佬。
教會係咪好好搵?
總有一間喺左梗. 仲多過7仔
其實睇下你入咩神學院啦。因為你入咗嚟讀,就會發覺好多你舊有嘅觀念其實係唔啱嘅,你會經歷好多拆毁同埋建立,有啲人頂唔順就走左。

舉幾個例子就係:摩西五經其實唔係摩西寫既?舊約經卷唔係完全跟足歷史寫?當你諗得多呢啲問題,就會開始發神經㗎啦。

咁當然你又會發現一個新世界,好多嘢諗法又會唔同左。
要接受能力好高

好似俾人駁兩駁就反面嗰啲就唔啱讀
唔係,睇你邊間教會啦。有啲好窮,真係未必畀得起咁多錢請你。如果係人工嘅,可以追番post,我都有講到嘅。
所以如果你係非常保守同傳統,入到黎就會發癲
點解突然會番去讀書做傳道

基督教點睇戰爭
如果神存在點解會有支共 nazi呢類畜生
點解仲有咁多人受痛苦 uyghur 藏人 我地 東歐 中東我等等既人
大學讀書果陣對宗教討論有少少興趣
大學周不時有傳道人 同佢地傾都搵唔到答案
認同,好多神學問題都係非常複雜。
就用返你個例子呀,JEDP其實都有好多正反嘅論據,都係睇邊個說服力強。
有班人專係做考古挖返晒聖經入面講過既野出黎同埋死海古卷等唔同手抄本,上面絲打講左。我都親眼睇過下d歷史文物,不過冇咩興趣冇深究過

我會反而諗,如果有個故事係由幾十人分開寫,經歷幾百年先成書,但又前後呼應,意思連貫,你冇背後唔係有人/組織控制有冇人信?咁邊個又可以控制到?
多謝你先
我想講既係 本身神想俾我地既野 同我地去誤會佢以為俾我地既野 會唔會有分別
係好多歷史 哲學思想 文化
但令到好多人解讀錯誤
如果聖經單純去記載神既話語 可能冇咁多紛爭
點睇靈恩派教會?
元朗錦光堂. 荃灣611靈糧堂. 係咪邪教?

覺唔覺得聖經已經唔合乎而家既現實?
結婚先可以扑嘢. 以前十幾歲就結婚仔都生埋. 而家D 人分分鐘同居唔結婚過世.
唔可以做D 傷害自己既事. 而家疫症咁勁. D 人仲返教會. 係傷害咁自己?定係堅持咁返教會?
呢啲陰謀論好正

如果真係有
樓主你見到 上面幾位朋友同我既諗法都相似
不過講真 你係讀神學 我諗我地識既野都係皮毛
不過照邏輯去講 仲史同死海講既有相似
當中我當九神係真一成係假 你都唔會知道邊d係後人加落去
我本身做marketing,做咗幾年之後覺得好burn out。有一次去咗一個神學生體驗營,就突然間好受啟發,諗起自己其實志願都係想做牧者,想照顧班年青人,跟住祈禱祈左好耐,就入咗教會做幹事,輾轉反側幾年之後就入咗嚟讀神學。

苦難上面我都有嘗試解釋,你可以睇返。呢個係一個好難解答嘅命題。

簡單總結,就係神畀左自由意志比人類,但個問題就係你有自由去行動,就有機會犯罪受傷,甚至危害其他人。

咁所以基督教信仰亦都有個懲罰機制,就係嗰啲唔回轉悔改,歸向神嘅人最終都會得到審判。嗰啲善良正直跟隨神嘅人就可以得到救贖。咁樣你就會有盼望好多。

因為痛苦雖然係好真實,邪惡仍然掌權,但呢啲只係短暫嘅事,政權最終都會灰飛煙滅,眼淚亦都會流乾。上帝最終都會有公義嘅審判。

有興趣可以睇吓二戰時期對抗納粹嘅潘霍華牧師既事蹟。佢最後都係有悲慘收場,被政權迫害而死。但同一個月,希特拉就自殺,納粹就收皮。

所以放心,中共都會有一樣下場。
咁好多大原則都有共識既,但有d野深入d或者灰色地帶未大家都嘗試搵個答案。

咁諗啦,神整得本聖經出黎,都考慮埋人既理解能力啦
點睇天主教?同天主教徒傾唔傾得埋?點解係信基督教而唔係天主教?

好多教徒信主係因為死後可以上天家得永生
除咗呢個咁勢利嘅原因之外有冇第二啲原因?
信嘅人答案就係上帝透過唔同嘅作者,用返佢地各自嘅文化背景,表達上帝想表達嘅信息。
係呀,R到你返天家之前都仲未討論完。我哋只能夠嘗試接近個答案,所以任何時候都要有個開放嘅心
我都返左幾年教會 都係叫唔到自己信
咁我可能要落地獄了
我由一直搵野去否定
去到後尾放低所有野去用心用信仰去信
都係冇乜分別咁
到最後我覺得 信仰應該係人需要既野
無論信既係咩神
因為咩人都會怕生老病死
信仰係可以撫平心靈既一樣野
人是孤獨的
如果善良正直嘅人唔信神會得到救贖嘛?
呢類問題可以歸納為苦難問題 problem of evil,等哲學高手答
我試過番教會既時候後面有人放左本小冊子喺正我背脊個位(教堂嗰啲教會咪長櫈然後前面俾你放野),頂住我挨住櫈背,然後我祈禱如果真係有神既,希望佢拎開本小冊子俾我可以挨住櫈背,然後過左5分鐘後面條友就拎左本野掉位

嗰下信左主5秒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞