【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
咁希望你保持初心
我從來覺得聖經係唔同人所寫所描述的事情
由唔同的書信結集而成

所以睇的時候要了解時代背景
同埋要了解當時唔同人所知的野未必相同
正如赤壁之戰魏國係咪真係有八十萬大軍定其他史料的二十萬軍
但唔代表成依件事完全係虛構 (但我亦唔同意聖經一字一句完全正確無誤)

至於事實有幾多就需要歷史學家去了解
但至少我地知道部分儀式係取自其他希臘半島的宗教
你都識講有分正史野史
但偏偏聖經就將所有野撈埋一齊
然後叫你信
大佬保你大,聖經資料嘅真偽我都有解釋,追晒成個post 先鬧得唔得~ 多謝你
首先我認為聖經唔係無啦啦個天跌出一本野出黎
佢基本上係由好多人所講的事跡
再經研究同會議決定邊份係比較準確而放入去
(就算有幾章係天主教認為係正經但基督教會認為係次經黎)

我係認為好似榮光歲月講緊依一年所發生的事
係咪無放入去就無發生? 又或者唔同人所講的自白係咪完全一致?
可能過左五十年我地俾共匪殺哂之後有人拎本野出黎
共產黨都會話入面講野有出入所以其實咩事都無發生過一樣
1.點睇教牧同工堅決同時有實體崇拜亦有網上直播崇拜,而事奉人員仍然要番去事奉。
2.牧師亦係講台講道時指出有問題嘅弟兄姊妹先會離開堂會,對轉堂會有咩睇法?
3.牧師要求教牧同工自我反省但同時冇要求自我反省是否失見證?
4.牧師人工通常有幾多?
5.點睇順服掌權者依個問題?
Sorry, 補多個
6.點睇堂會不斷chur十一奉獻以及推動各種不同類型奉獻 eg 感恩,聖誕,中秋,復活節等
1. 係,基本上除左同配偶以外所有性接觸都算犯姦淫。當然「犯姦淫」有唔同程度之分,就好似父母唔比仔女未做晒功課打機,同唔比唔翻學,同唔比打交,個「唔比」係有d分別
2. 算有,大概屬於上面講未做晒功課唔比打機既程度。
3. 咩宗派?
4. 唔關心又話唔關心,好難觸摸丫.jpg 溝通下就解決到問題啦
5. 極度唔建議唔返,同埋「返教會」既定義可以再斟酌
7. 「順服掌權者」?咁如果兩個政權對抽/有矛盾,我應該順服邊個?咁如果個政權同神對立,我應該順服神定順服政權?

btw 6. 呢
樓主漏左
Sorry, 補多個
6.點睇堂會不斷chur十一奉獻以及推動各種不同類型奉獻 eg 感恩,聖誕,中秋,復活節等

我總覺得有人有心行善....邊度都係教會
包括依度都係聚會中

十一奉獻的規定唔包括外族人
不過我認為應該將收入的一部分捐出黎幫人
又或者直接去幫手
數字上出入我明
咁D YES / NO QUESTION 有出入又係咩玩法
列王記下
2:11 他們正走著說話、忽有火車火馬、將二人隔開、以利亞就乘旋風昇天去了。
約翰福音
3:13 除了從天降下仍舊在天的人子、沒有人升過天。

咁究竟有定冇
羅馬書10:10
因為人心裡相信、就可以稱義.口裡承認、就可以得救。
馬太福音
19:17 耶穌對他說、你為甚麼以善事問我呢、只有一位是善的、〔有古卷作你為什麼稱我是良善的除了 神以外沒有一個良善的〕你若要進入永生、就當遵守誡命。
咁究竟信者係咪得救
YES/NO都係矛盾WO
科學既本意係咩

我覺得係追尋根源
我地知道水係H2O 唔係因為神既啟示。係因為科學去追尋世界既起源。
乜都靠神啟示合得撚啦幾千年出現過一次到宜家影都冇

又如你所講既魔鬼
每個民族民化定義魔鬼都唔一樣
有D係心靈上 有D係物質上
聖經上描述既魔鬼又係唔係同其他民族既一樣,如果唔一樣 姐係佢地唔係透過聖經了解到魔鬼啦

最後 你講既時間就係宜家科學家所探求既一個命題
拉普拉斯的惡魔<--- 只要可以預知所有粒子既下一步行動 就可以預知未來, 姐係未來係由一種粒子推演既邏輯變化 咁同神有咩關係?
啓示錄如果唔係100%準確 同果D 廢嗡預言家有咩分別
我搵1000個人 寫1000本書
總有一本有D野中嫁WO
更正 唔係預知粒子 係計數粒子運動
都有嘅,玩傅杯嘅時候
聽落去幾有道理
不過我係想講呢本野有好多唔清楚 含糊 矛盾既地方
好難叫人信服
如果中共整一本 或者咁諗 如果你想整一本叫人信既書
你應該將 正史 野史 分得清楚 而唔係乜都放晒入去
我覺得
或者正正就係佢似一本紀錄書 所以流傳到咁耐
但係時代既推移 人既思想智慧推理邏輯既能力億見進步 再唔係舊時咁盲信
所以我有時都唔明 點解你地可以咁相信
究竟係憑住d咩 我相信比起聖誕或者對神既了解
比起科學上 你地更偏重係心靈 信仰上既問題
我都好好奇 純粹想討論一下
唔好意思唔係鬧 我有追晒既都 我都係繼續睇下人地留言算 我始終唔係讀呢科 唔夠專去講
我悟性比較低 你想講乜直接講啦 一陣又"曲解"左本聖經。

耶利米書
31:30 但各人必因自己的罪死亡、凡喫酸葡萄的、自己的牙必酸倒。
以西結書
18:20 惟有犯罪的、他必死亡。兒子必不擔當父親的罪孽、父親也不擔當兒子的罪孽、義人的善果必歸自己、惡人的惡報也必歸自己。

民數記
14:18 耶和華不輕易發怒、並有豐盛的慈愛、赦免罪孽和過犯、萬不以有罪的為無罪、必追討他的罪、自父及子、直到三、四代。
申命記
23:2 私生子不可入耶和華的會、他的子孫直到十代、也不可入耶和華的會。
28:18 你身所生的、地所產的、以及牛犢、羊羔、都必受咒詛。

咁究竟係一人犯罪死全家 , 一人犯罪一人當?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞