【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
近排就比較欣賞守護孩子嘅陳凱興傳道,仲有就係袁天佑牧師。
想知你點解相信基督教

我受過浸,但吹乾左
無神論算唔算神學?
謝謝解答

我的諗法是返教會覺得教友時不時關心好似做多左咁、在教會未必可以交出我的心

無返教會好耐、好怕人熱情
1. 我只能夠話我出到去做嘢,有啲教會會唔請我,我哋以自由開放聞名於江湖。

2. 死火真係唔明你問咩添。可唔可以講多少少?

3. 首先要確保佢哋係咪真係上到去先?其次,如果大家都上到去,我相信嗰一刻你就未必會計較D咁嘅嘢。如果佢真係弱智信錯咗對家,咁我見到佢都會選擇原諒佢嘅,到時共產黨都收咗皮啦。

4. 我覺得冇問題喎。成段經文係:「我們要彼此相顧,激發愛心,勉勵行善;不可停止聚會,好像那些停止慣了的人,倒要彼此勸勉,既然知道那日子臨近,就更當如此。」

個重點唔係聚會本身,而係聚會本身就係俾我哋學習彼此相顧,激發愛心呀嘛,呢種好行為先係個聚焦呀嘛。

咁如果你出到去實體聚會,搞到啲弟兄姊妹中晒肺炎,咁就唔係彼此照顧,係累緊街坊啦。網上聚會一樣都可以關心到人㗎,一樣都可以幫人祈禱㗎,點解咁樣就唔可以叫聚會呢?

5. 再後生啲嗰一代真係超難牧養。但首先你都要同佢地做左朋友先,friend 左佢肯留返喺度,就乜都有計傾。

你真係交個心出嚟,班後生仔一定會feel到。至於讀唔讀聖經,就俾啲時間佢啦。我信個頭五年,咪又係乜都唔睇
個人觀感
梓樂紀念日個日講野都好煽情下
又要人祈禱默念
覺得做多左
對於非教徒覺得唔太自在
對唔住我知應該仲有啲問題我未答。不過叫過外賣食個飯先,夜啲我再答大家。
個世界觀改變左,覺得基督教只係其中一part,哩個世界有神無神對我黎講無分別,因為去到最後都係自己嘅意識意志決定一切
同埋聖經故事比我嘅野,係背後嘅價值觀多過個表面上嘅情節

你當我中左rick and morty 毒
對唔住,有時我哋都會不自覺用咗一啲自己慣常嘅方法去悼念或者抗爭,非信徒睇落真係會有啲怪。

不過我相信佢哋都係善意嘅,包容下包容下
我可以理解
起碼宗教界人士出黎發聲好過無發聲個批牧師
點睇無出聲個班人?

反修例運動當中我認為天主教出左好多力
係佢地開始唱sing hallelujah to the lord
應該咁講係信聖經唔係信教會
有長輩師兄一齊成長先係好事
但講真同人相處會有價值觀衝擊
我想問埋神學syllabus洗唔洗study埋
kingdom of jerusalem 同crusade?
行小橋流水就會經過到神樓....神樓幾時係深山😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞