【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
耶穌話要原諒人77個7次
我想問讀得神學係咪一定信聖品人制度
因為有d教會無牧師 用長老嚟帶領
我諗,第一,只有CU有神學院,而其他大學都冇神學系;第二,神學生多係「老鬼」,而且又好chur,所以相比精力旺盛嘅undergrad小鮮肉,神學生較為隱蔽啲...摺啲...冇咁多參與大學活動啲...
我只能夠話如果黑警心硬,死都唔悔改,咁我會祝福佢哋落地獄

我唔係耶穌,道行冇咁高,寬恕仇敵我係未做到嘅
唔好客氣 我都想其他人了解一下宗教界,其實我哋唔係真係咁膠㗎
非信徒,長期壓抑失眠,壓力大,去下教會會唔會有幫助?
我明你講咩呀,但我會傾向相信,係我經過深思熟慮之後,再經過道德判決,選擇唔再去幫襯藍店。(咁有啲人真係黃,但係佢覺得冇所謂照食㗎嘛。)

所以同一個因,就未必會造成同一個果。不過去到最後呢個係冇得坳,變咗真係信念嘅問題。

就係你覺得其實係處處受控,定其實你有得揀?我自己就相信係有得揀,因為咁樣嘅人生係更加有意義,咁樣嘅上帝都係更加仁慈。

可能最後我係錯嘅,不過而家感覺開心就可以啦
去下啲好悶嘅教會,應該會醫到失眠,講笑講笑。
你係因咩事失眠呀?工作問題?

送首詩歌俾你聽,唔係主能夠嗰啲,係真係啱音好聽㗎~

https://youtu.be/fjaThdnuZXw

希望你聽完今晚瞓得好,可以好好放鬆,無論咩事都好,耶穌愛你,主與你同在
其實我地都唔識周同學
心裡面有種唔想「消費人」的感受
即使而家有人追悼彥霖梓樂都唔想咁
即使讀左咁多年聖經
對神對宗教認知都好皮毛
點睇警隊的以諾團契?
其實佢地係咩心態
通常d人都好奇舊約嘅神同新約嘅神好似完全唔同
神都係只得一位 聖經寫得好清楚
用一句概括就係舊約=律法,新約=恩典
再講易明d 律法係靠自己守(而人緊係無可能唔犯罪,所以舊約好驚神,成日獻祭)
恩典唔可能靠自己,靠自己就唔係恩典。而新約好明顯就係靠耶穌釘十字架,我地可以坦然無懼到施恩寶座(來4:16)
神依然係公義嘅神,依然恨惡罪
但係新約係恩典,白白的恩典(羅8:32)
所以啟示錄(雖然係新約)都講有白色寶座審判,唔依靠神嘅人,同舊約嘅人無分別。

咁雖然係新約嘅時代,又唔代表唔洗讀舊約,因為裡面有好多預表 eg. 亞伯拉罕獻以撒,摩西擊打磐石... 更珍貴今日享嘅福
我同巴打你嘅諗法都係一樣,如果世界上冇自由意志人活着多沒趣
自己本身有睇開哲學類嘅書又見到有神學生可以討論下,自己平時冇乜機會見到牧師,所以問吓你哋讀神學嘅點睇。
shilibaba Holibaba agulamctata
宿舍有冇人扑嘢
冇問題呀歡迎你繼續問
我認識嘅神學生冇
樓豬讀中大?如果讀傳統神學院應該唔可以支持同性戀?
可能淨係我間教會係咁,我一直認為基督教好少討論咩係自由意志
純粹用一個好少用嘅四字成語去回答平信徒問題。
其實神學上對呢四隻字有咩睇法,定係外判咗比哲學家去諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞