【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
問題係,就算冇同性婚姻,同性戀者一樣唔會有下一代
再講,如果同性戀者透過代孕/借精有下一代,係咪就滿足左個要求呢?
親生仔先會管教
1. 冇特別興趣,存在都唔出奇,有都一定係上帝所造

2. 前設不成立

3. 唔算信同一個神,上唔到

4. AI唔能夠真係有自由意志

5. 上帝係所有受造物既源頭,而佢唔係受造物。魔鬼點黎眾說紛云,但佢既惡不為神所造,惡乃是善既缺乏。
其實試管嬰兒一早出現左,聖經都有提及「非交合」所誕生既嬰孩

男人都係要辛苦搵錢... 起碼我真係辛苦打工;女人生仔就算麻醉藥過左都會痛

我想帶出係無論世界變成點,總會有啲事不能僭越
2. 即係認爲人類科技喺未來冇可能創造萬物同埋感知上有突破?前設如何不成立?

4. 你冇答到我嘅問題,否認咗AI有自由意志嘅可能,正如200年前嘅人否定咗人類可以飛天嘅可能。如果真係有,應該點?

5. 即係魔鬼天使都唔係受造物?非受造物如何出現於世上?
巴打,太多假設性問題

2/4. 唔肯定人類科技可唔可以去到呢個層面,咁你又可唔可以講下前設點解會成立?有時我自己覺得諗太多假設性問題,反而令自己neglect左一d清晰既重點。正如保羅所講
「誰能使我們與基督的愛隔絕呢?是患難嗎?是困苦嗎?是迫害嗎?是飢餓嗎?是赤身露體嗎?是危險嗎?是刀劍嗎? 正如經上所記: “為你的緣故,我們終日面對死亡, 人看我們像待宰的羊。” 但靠著愛我們的那一位,我們在這一切事上就得勝有餘了。 因為我深信:無論是死、是生,是天使、是掌權的,是現在的事,是將來的事,是有能力的, 是高天的、是深淵的,或是任何別的被造之物,都不能叫我們與 神的愛隔絕,這愛是在我們的主耶穌基督裡的。」羅馬書 8:35-39

即係有其他受造之物都好,耶穌既救恩都係一樣,唔會有分別

5.魔鬼天使都係神所創造,聖經有話魔鬼係墮落天使,因為想將自己抬高過於神,所以墮落(請樓主解釋下,非神學生,解釋得唔通透)

利申︰希望冇冒犯
其實基督教背後有好多希臘文化同哲學,新約世界簡直係複製版嘅新柏拉圖主義。詳細解釋就等樓主做完功課回歸,我就唔班門弄斧了。平時少見到因為大部份平信徒都唔會琢磨哲學同神學,有興趣好多似樓主咁樣去做神學生

或者我試回應第四題,雖然自己都唔係研究好多。分享少少個人見解,如果有錯請巴打指正及賜教

其實第四題我覺得一個好有趣嘅問題,退後一步問就是什麼是人類? 有靈魂有意識就是人類?或者有特定物理或身體機能就是人類?

傳統西方文化認為人有靈魂,由蘇格拉底開始靈魂就變成人道德本體。靈魂具有理性使我們可以作出善惡決定。「作出決定」亦是基督教世界能否上天堂嘅原因,簡單來說就是自由意志。自由意志樓主上文已經提及好多現在就不多說了,加上佢會再作補充(如果佢冇爛尾

所以我認為AI「如何作出決定」會成為一個關鍵,如果AI所有決定都是人類所譜寫,那麼就「如何作決定上」只會是一個命定論,則AI不存在任何「個人」理念或思想。在這樣的前提上「AI發展到人類思想模式」也只是模式上相似的,任何模式也只是創造者的投射,歸根究底也不是一個「人」,本質上不是相同的。 而在基督教神學上人類為上帝肖像,上帝按照他的形象形式製造人類,使人類靈魂分享了部份的神性,使我們能作出善惡等決定。(如果有錯請指正)

按照上述基督教神學邏輯,「AI發展到人類思想模式」也只是AI分享了人類的肖像,歸根究底也不是人。就像人類肖像如何像上帝,也不是上帝因為兩者本質就是不一樣。一個是創造者另一個是被造之物。AI為人類創造之物就像枱一樣,所以就算天堂上有枱或AI,我相信不會是出於和人類相同的原因在天堂上存在

唔知咁樣講有冇問題,以上為小弟膚淺嘅見解
有錯漏請指正

P.S. AI同人類意識係近代哲學一個重要話題,巴打有興趣嘅可以多啲了解。當然啦,現在都是各有各論述
同意巴打所講
時代變都好,做法上可能不一,但有d原則係唔會變
點睇你嗰4個師兄?(龍緯汶、林子健、譚得志、何志光)
姊妹,其他問題都係出於好奇,可以唔答住。但既然呢個係纏繞左你好耐嘅問題,咁我就想回覆下你先。

1. 冇錯關於婚前性行為,確實係有經文支撐咁樣做係唔啱。但我會有個疑問就係,當初呢啲教導係咪可以全盤照搬去2020年? 係希羅世界嘅時代,根本就冇拍拖嘅觀念,當時嘅人都係相對早結婚,所以佢哋根本就唔需要忍受情慾來襲嘅苦惱。

所以保羅一啲教導對今世嘅人來講係好唔公平。呢啲教導都係好處境性,亦都配合左當地嘅文化。其實聽返有好多地方係唔應該應用係現世。

之前話女人唔可以講道,男人留長頭髮唔啱,而家聽返已經係不合時宜嘅教導。所以婚前性行為可唔可以豁免,唔當係罪,我覺得係可以辯論嘅。

我哋睇吓下邊一段經文。

哥林多前書7:8-9

「我對著沒有嫁娶的和寡婦說、若他們常像我就好。倘若自己禁止不住、就可以嫁娶。 與其慾火攻心、倒不如嫁娶為妙。」

就算係保羅,佢都承認情慾係天性,係好難禁止嘅一種慾望,所以佢先鼓勵大家真係頂唔順就記得結婚啦。

但現今社會唔係個個都咁順利,可以賺到錢,即刻就結到婚。所以你見到有啲野真係唔可以搬字過紙搬過嚟2020年。

性愛係由上帝所創造,相信佢都喜悅真心相愛嘅一男一女可以享受呢種樂趣,享受呢種親密嘅關係。

我嘅結論係,唔好忍啦姊妹,如果你確定呢個男人係你嘅終身伴侶,你確定佢係一個負責任嘅人,你地兩個又係真心相愛,咁就做啦,做你要去做嘅事。

基督教信仰係令人得自由得釋放,唔應該成為你嘅捆綁,唔應該係令你覺得羞恥同埋慚愧。

至少我唔覺得呢件事最後會影響你嘅得救,希望我咁樣答幫到你。

2. https://christiantimes.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=97786&Pid=6&Version=0&Cid=150&Charset=big5_hkscs

關於自慰,你可以睇下上面呢篇文章,我個人覺得分析得幾詳細。

(我自己再補充少少,聖經話「凡事都可行,但不都有益處;凡事都可行,但不都造就人。」(哥林多前書10:23)

冇錯,聖經係冇直接講到呢樣野有問題,所以我唔覺得單係咁做係犯罪。呢句已經得罪好多人吖

但如果自慰太多,係會令你控制唔到自己,成日諗淫嘢,變咗性上癮,影響日常生活,咁去到呢個地步就一定係「惡」。

咁你真係要認真諗下戒一戒,諗清楚自己係咪縱欲過度,被罪捆綁。呢個你自己最後要同上帝交代。

總結,作為一個觀念開放少少嘅準傳道人,我對呢樣野又係接受程度比較高。

希望我嘅回覆可以牧養到你,令你嘅心情可以放鬆啲,唔好咁內疚。

巴打你同傳統教會思想分歧咁大,怕唔怕冇教會按立?
我唔係上帝亦都唔係科學家,冇辧法100%話一定可以達到呢種層面,而我只係思考緊人類科技進步對廣義耶教發展嘅影響,唔係想尋找漏洞去judge耶教
大佬,人哋個男朋友忍咗六年啊,修道士都唔使咁慘啊,再咁落去我驚佢啲精係個鼻哥窿度流出嚟啦。

信耶穌唔代表完全違反人性。耶穌都會因為事態緊急,係安息日治病救人。耶穌看重人嘅需要大於一切,知道大家嘅辛酸同軟弱,佢嘅行為就表達左唔一定要完全跟足傳統,有啲位係有偈傾。

殺人強姦放火就一定唔得啦,呢啲係大是大非嘅嘢。但講到性行為,我覺得呢樣野係可以辯論。我只能夠咁講。

當然第日牧會,我可能未必夠膽咁理直氣壯咁講
2. 神既能力超越左科學同時間,例如行神蹟。 並唔係人力所能及。

4. 咁我嘗試擴展你既問題,首先你要定好成為一個人有咩必要條件先。如果係一個與人類同等既意識,我認同有機會可以。但我唔認為人能夠創造出同人類同等既意識,將一個完整既人degrade到得返意識更有可能。

5. 聖經關於天使同魔鬼記載唔多,所知既係兩樣都係受造物。但魔鬼既惡係佢自己墮落而黎。
樓主講得好好
我唔係否定巴打你嘅論點,我覺得非常之有道理添
香港大部份教會都偏向保守,性直情係禁忌話題。教會老一輩通常都唔會提,希望巴打你可以帶來一番新氣象
你點睇基督徒同居?
好多精神病都係in the gene
一個psychopathy嘅人控制唔到自己殺咗人
又或者孌童嘅睇cp打飛機
呢啲又點計?呢啲精神病冇得醫㗎喎
係咪佢哋一出世就注定要落地獄
定你會話佢哋信仰唔夠?
但對佢哋嚟講好多諗法同行動都係reactive rather than decisive
加上佢哋genetically有缺憾其實都係造物主造得唔完美而出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞