【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
我意思係上帝應許亞伯拉罕後代多如天上星星,上帝無食言而家仲令以色列復埋國,不過中間以色列人太弱智就命苦到仆街

同樣,耶穌嚟到,應許信佢嘅不致滅亡反得永生。不過我地身處耶穌嚟過但又未再臨嘅時間,而人類又好弱智地離上帝越嚟越遠

以上係我讀聖經嘅理解同現世嘅觀察。咁我諗連以色列人,上帝揀選嘅都咁辛苦,喺埃及被奴役,迦南地俾好多人打,滅國,散於世界,歷史上仲俾好多人歧視針對... 咁我地處於耶穌嚟過又未再嚟,係咪應該生命就應該喺痛苦,直等到耶穌返嚟嗰一日
不過華人教會通常就話信耶穌一定開心,身體健康,祈禱就俾你,相信耶穌,唔怕...
希望你明

服侍gen z真係好辛苦,得嘅為我祈禱,同佢地做fd玩都叫理我,不過同佢地講深入嘢就唔理我

btw 感謝弟兄答我,願你喺香港真係可以帶到門徒跟從主,得人如得漁,服侍尤其全職事奉唔易,加油!
我唔知如果佢地唔整死耶穌會點,冇人會知。但我諗唔一定要有其他人整死耶穌,神就係知一定會有人整死耶穌,佢先安排左呢個救贖。
樓上果個問題好尖銳係耶穌死後,呀彼得同唔個邊個嘈交,嘈新入教會既外邦人洗唔洗行割禮,最尾既結果好似係唔洗

應該同樓上既問題有D關聯

但如果按樓主所答,講到時代適唔適用,咁你即係講聖經既野個會過時。咁點解十誡唔係過時?邊個判斷乜野係過時定唔過時?

你講到利末記係按當時衛生環境而制定D戒律,咁創世記寫出來既目的,都可以同希臘神話一樣解釋人當時未能理解既野,而唔係“事實”

成個猶太教或者基督教都可以講做一個文化,如果你要分文化同真理,
咁係咪中國傳統既儒家文化裡面既真理同基督教既係一樣,就唔需要理基督教裡面既教化了?

反正退後十步來睇,耶穌既教誨,與其他國家既偉人賢達相比,並不特別有智慧
我覺得我自己同人溝通都成問題
唔知邊句會得罪人
咩叫受太多衝擊?
係咪解開咗達文西密碼?

btw,覺唔覺支共效法緊天主教會結構,係度創造緊新興宗教。天主,教會,教宗,信徒 = 支那,支共,維尼,低等支那種。
(當然佢無天主教咁深厚歴史)

同埋唔知有有記錯,好耐之前好似講過異教徒只要好人好事都可以上天堂,咁十戒......?係咪矛盾?
首先神父係for天主教的好冇

基督教信仰唔單單係學問上既研討,一個稱職既牧師,係應該有一個好既基督徒生命。一個好既基督徒生命,只有你真心相信,你先可以真係經歷到。
同埋超老土問題,如果有外星人係咪天主教會collapse?
另外,乜野叫做上帝既公義同埋 違背佢既公對憐憫特質?

舊約裡面上帝淨係湊住班猶太人,講到點帶領猶太人贏戰爭(即係殺人),點樣滅所多瑪,點樣用洪水 滅世界,

上帝咁公義,點解要耶穌來左之後先對世界既人拖拯救,
而之前既時代當外邦人係有罪同該落地獄既人?
暫時姐
咁我都願意、但我係一個慢熱的人唔會一下子講咁多又拘謹

返教會時唔太鍾意查經、為講而講、好怕俾人逼帶祈禱

點解你會激嬲傳道人 挑戰佢?
我成日覺得主要教會都係傳信耶穌,豐盛生命就等緊你。我咁講係因為大部份見證都話信耶穌後,生命改變,祈禱後家庭好咗,工作好咗,病痛少咗... 不過就好少講信耶穌後自己點變
巴打我對第四點有疑問🤔️

我一直認為自由意志係解釋唔到罪的產生。上帝給予自由意志,但上帝並沒有給予人相對的行動自由。人不能決定自己出生的家庭智商外貌等等,同時又受到唔同的因素影響決定,例如自己很想幫助一名乞丐,但能力有限未能給予他適當幫忙只能默默離開。或在戰爭嘅情況下受到徵召入伍服役上戰場殺人。那麼人做的行為並非由自由意志出發,如何判定罪產生?此外在天災情況產生的災難又和人的自己意志有何相關?

再者,上帝係全知全能全善,在他眼中的自由意志其實根本是不成立,因為祂是全知的,和我們的自由意志是矛盾,其實是否為一個命定論

其實我認為這個問題嘅重點並非「為什麼發生災難」,而係問上帝是否應該對這個世界附上最終極責任?

並非挑機,巴打你點睇呢?
點解舊約裡面可以貶低女性覺得佢地係男人既附屬品OR財產?

點睇舊約裡面男人姦左女人,比少少錢就可以娶人地做老婆而當無事發生?
我就係覺得我地應該係好似約伯咁,會痛苦到仆街,不過要堅持,等主返嚟
如果唔生小朋友,有無違背聖經所講既家庭觀念?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞