【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
豐盛既生命我理解係你既一生中無需要再漫無目的追逐唔同既野去滿足自己最終極既需求。

但一般人聽唔明的,咁未講下d咩工作人事家庭好左等等咁lor
唔重要
但係搬中共呢啲玩虛無主義嘅嘢出嚟講就冇營養啦
時代既限制。
每個時代總有每個時代既限制,但我諗神既心意都係愛護每一個人,希望佢地認識佢。
係果個時代,女性係冇獨立自主既能力,個男人唔娶佢,佢係死緊的。所以你可以理解為係果個時代,個男人姦左個女人,就要負責養佢下半世
呢個係我對現代教會失望嘅位...
不過我就係唔肯定我自己覺得生命應該係痛苦呢個前設啱唔啱

如果我啱嘅,教會就真係馬保羅牧師本書咁講,教會只是一間有限公司...
我諗又唔洗太失望,人從來都係唔完美,我覺得又未去到必須推翻既程度。
信仰本來就係一個漫長既過程,你唔能夠期望每個人一信主即刻成個人唔同晒,只要明白救恩都可以信主,其他野慢慢學都唔遲。

教會要做好PR都唔容易
啲外賣仲未嚟,好肚餓呀。我會話有啲嘢係控制唔到,出身、有幾多錢呢啲係相對限制左嘅。但唔可以話我地完全冇自由,決定自己嘅行動。

簡單來講就係,我今日想食黃店壽司店定係幫襯元氣,我係有得自己抉擇嘅。呢個就係自由意志。

另外,我係嗰啲相信大部份嘅天災其實都係同人為有關嘅人。武漢肺炎、溫室效應、海嘯嗰啲,全部都同人類破壞環境有關係,我哋唔可以話自己唔關事。

我唔可以由上帝嘅視覺去睇,呢啲係永遠冇得prove。但我嘗試用自己嘅角度去解答下。

第一個睇法:我會睇成係佢知道事情會咁樣發生,佢嘅能力可以看穿未來,但唔代表係佢促成呢件事,佢只係預先知道左,原來我哋會咁樣揀嘅,就唔係佢控制我哋做呢件事。

第二個睇法:正正係因為有自由意志,所以係上帝嘅眼中,可能係有好多個未來,呢啲結果佢全部都知道,不過佢就自限左自己嘅能力,容許人類自己選擇未來。

所以我唔覺得上帝要為苦難付上責任,同埋佢有救恩包底,而家好慘將來都係有補償嘅,咁諗我就會舒服啲。

我覺得唔係答得好好,不過都盡咗力答haha
係咪就嚟世界末日? 啟示錄講嘅大紅龍好似而家嘅中國, 不斷迷惑其他國家要拜佢
條梁燕城喺基督教地位...um出名唔代表有地位同說服力
由幾百字改到書咁厚,呢個唔係事實嚟㗎喎。你可唔可以講詳細少少,你嘅資料係邊度得來?

如果你話喺原文翻譯過程當中,會lost in translation,有誤解同埋曲解,呢個就真嘅。

所以點解我哋要研究原文就係咁解。要回答基督教嘅問題,又唔一定淨係由聖經角度講嘅,用歷史同你講都得。

但係你嘅根據要比多少少資料先,如果唔係好難討論。
如果有啲問題我係未答嘅,麻煩推推post,我可能miss jor,實在太多啦
答下爹...

//講到時代適唔適用,咁你即係講聖經既野個會過時。咁點解十誡唔係過時?邊個判斷乜野係過時定唔過時?//
我諗最大問題唔係過時唔過時,
而係舊約根本唔係寫俾我哋,係寫俾以色列人睇...
神揀咗以色列做佢子民,佢就要話俾呢個民族聽:
一個有真神嘅民族應該係點樣behave嘅
例如有好健全嘅法律,show到神公平公正
但又唔會忽視窮人需要,例如耕田收割要收淨啲角落頭,可以俾窮人執(利未記19章9-10)

到新約,神唔止揀咗一個民族,而係所以真心跟耶穌嘅人(基督徒)
問題黎喇,基督徒黎自五湖四海,本來有自己文化,咁你好難叫大家完全脫離自己文化,去跟你嗰一套...(唔通你想信耶穌就去割包皮咩)
所以基督徒係唔使守舊約(某程度上嘅過時啦),因為舊約係寫俾特定一個民族嘅法律

不過舊約新約都係出自同一個神,舊約背後嘅道德倫理意義係唔會變嘅,所以基督徒都要讀舊約
例如我哋唔使耕田收割,留唔到啲田角俾人,但我哋都要顧念窮人,分口罩俾佢哋

十誡喺舊約,但同樣新約不同地方都有重覆
例如馬太福音五章(耶穌仲重新釋法,要求更高)
所以基督徒都唔係死守十誡,而係get到律法背後嘅道德倫理
(例如唔止唔可以強姦人,耶穌叫你見到一個靚女就唔好咁多淫念啦,傷身/傷心呀)
(要守安息日... 基督徒都冇守緊,猶太人守安息日同星期日返教會係有分別的)

//咁創世記寫出來既目的,都可以同希臘神話一樣解釋人當時未能理解既野,而唔係“事實”//

我同意呀,七日創造嘅次序,喺現代人黎睇完全唔make sense,對聖經時代嘅人黎講就make sense啲
但背後帶出嘅重點(上帝創造世界)就唔會改變
多謝巴打嘅回覆及解釋,阻住你食飯了

自己返咗10幾年教會,我一直都相信人有自由意志,只係一直有啲疑問見有機會可以和巴打討論下。

我明白自由意志的解釋,但人作出決定時會受到其他因素影響或者限制時是否能夠「決定自己嘅行動」? 以元氣壽司為例,因社會運動影響我不能光顧「牠」,但我一直是牠的忠實顧客。那麼「社會運動」就形成一個「因」或者限制,造成的「果」就是不能光顧。 換句說話我一開始就不能選擇光顧元氣壽司,因為現在的社會運動。在這個決定關係中我根本沒有選擇自由,只有在社會運動唔存在的情況下我才能選擇光顧與否。
那麼當作出決定為因果關係時,能否稱為自由意志?
所以而家都無話信主、我就係信有主宰有神
但同神都好疏離下
甚至覺得同人建立人際關係都唔容易

生命中遇到師傅師母個d同我跨離好遠、但我認同要走得好就要有人帶住走
多謝你這個帖
連登少有認真討論宗教野
即係唔好搞到大家都喊晒
唔好搞到好悲傷
覺得唔好將教會個套放公眾集會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞