【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
可唔可以講下香港聖公會同其他教會的分別
上帝點解要製造邪惡?
點睇吳宣倫 佢反對漫遊太空

(我唔係Peter俾料)

共產黨
1. 可以去做教會機構、或者教會嘅福音工作。冇讀過神學嘅最初就做福音幹事,月薪同Fg差唔多。做咗幾年,通常都會走去讀神學。畢業之後就出嚟做傳道人,儲夠經驗,就睇吓你嘅人脈點了,有啲人可以一世都按唔到做牧師。不過每個宗派嘅傳統都唔同,有啲人好快按,所以不能一概而論。

2. 我哋冇咁明確嘅權力劃分。有啲派別係堂會嘅牧師話晒事,有啲就會有平信徒執事同牧師分擔權力,互相制衡。
我哋冇話一個獨特嘅領袖,佢講啲咩我哋一定會聽佢。

不過有啲好高名聲嘅牧師講嘢就一定有影響力嘅,但就唔係職位賦予佢權力,而係佢本身就好有魅力,帶動到群眾做嘢。

教會制度呢啲嘢我真係唔算好熟悉,因為只係做咗兩年教會,仲係好細間嗰啲。其他弟兄姊妹可以幫手糾正下
請列出出處
請問神學院有冇得讀東方基督教會嘅神學(包括但不限於東正教 仲有 東方正統教會 亞美尼亞 我見好多都係屬於使徒教會嘅舊教會佢哋好勢力細得好緊要 喺香港都冇分會
原文點黎?
曾經見過台灣東正教會嘅網站 好難得搵到用中文解釋東正教嘅神學 佢哋唔係好buy奧古斯丁 even封咗聖
如果專門修東方基督教會嘅神學就應該冇。但係其實你入到黎五花八門,睇下你想點樣涉獵嘅咋。

圖書館關於東正教嘅嘢都係任你睇,你寫論文都可以寫類似嘅topic。不過呢方面我確實唔係認識好深,就未必答到你好多。
仲有起近東地區好多好古老嘅教會 如果大家拎返晒聖經資料庫嘅文獻出嚟做對比 就可以搵到所謂天主教講大話嘅問題
一直有個諗法係聖經其實係一本經過好多人、寫左好多年既小說,而其他人就塑造到真咁
我真心覺得佢喺度搞緊成功神學 試圖用神學嚟到去控制一個人嘅成功
教牧神職就應該做返好自己本分
係咪通常潛伏喺某幾間教會?可唔可以講嚟聽吓 因為唔同會堂都差好遠
不如我咁講,上帝其實冇製造邪惡,但佢係容許邪惡。
邪惡只係美善嘅缺乏,係一個詞語形容冇咗美善嘅事。
就好似寒冷咁,係溫暖嘅缺乏。
同埋睇過話係埃塞俄比亞嘅教會有啲被定性為一性論 但佢哋認為佢哋從來都冇講過 係第四次大公會議被誣蔑 不過佢哋好多都未必有能力將佢哋自己嘅神學轉返做拉丁文希臘文英文 所以溝通起上嚟有困難
因為奧古斯丁係西方嗰邊吖嘛,東正教嗰邊當然唔buy佢啦。其實我主日學有教中西教會大分裂。可以post 上來,不過驚悶親大家
"甚至聽過有學生係因為太多衝擊,直接離開咗教會"

我有d好奇,可唔可以分享下d事例?
野味累事 第二次比野味害死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞