【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
雲海大約十幾年前節目上講關於耶蘇釘十字架復活陰謀論
https://youtu.be/kyCZa-bxaCQ
耶教會點睇呢段陳述同反駁有關陳述同證據?
都市傳聞,文學作品經常將耶教同光明會,共濟會呢類神秘組織扯上關係,咁事實又係點,耶教對佢地看法同關係如何?
假如係神創造出人類 咁又係邊個創造出神
神靈
樓主巴打點睇?
基督徒以傳道為己任、傳得多就可以分到天上的大財寶、但有些人臨死先信主、咁上帝點睇佢地?
對於一個三星期前仲係無宗教信仰嘅我依家慢慢了解緊基督教
可唔可以講下發生乜事?
你的家事都解決好嗎?
神奇
暫時大部份都解決好
而且我亦選擇跟隨神
但係如果擬東方基督教嘅神學嚟講 我見佢哋有關嘅講法都唔贊同加爾文嘅預定論
最近我家人都有事
但我無你的感動
可能神在你身上顯靈了
希望你搵到好的長輩培靈
曾經我都覺得神冇比過機會我但係日子都要繼續過有啲事自己唔好諗太多搵啲野做放鬆下
希望你同你家人可以渡過呢個困境
祈禱都無乜回報
可能我心態唔好
謝謝你
樓主
希望這個帖可以繼續落去
答神學/教會問題又好
俾人當樹洞也好
樓主去左做 assignment 都重未返黎
你識唔識驅魔
唔緊要
佢會睇到
我們都可以有我們傾
咁如果有信徒做好多好事,但佢唔係為咗幫人而做,而係一心諗住要上天堂而做,為咗討好上帝,咁佢可唔可以上天堂

同埋一直好想知
基督徒喺宗教上點睇今次疫情
點解會有疫情出現,點解會帶走好好嘅人,例如醫護
樓主睇到都可以解答下我
其實我地每日都犯梗大大少少係神眼中嘅罪,但無論係咩罪只係真心悔改、相信主耶穌,佢嘅寶血會洗淨嗰啲罪,即係原諒我哋。所以即使係犯咗我哋眼中大罪嘅人,只要做到呢一步都可以得救。

至於嗰個人犯罪背後嘅原因,神一定知道,並且基於愛嘅原則好希望佢嘅心靈會得到醫治。悔改從來唔係一個單一行動,記得the two popes入面講咗個比喻,悔改就好似將一把劍係人嘅身道拎出嚟,但係淨低嗰傷口仍然需要時間去醫治。
神創造人 定人創造神
受難節與復活節是基督徒反思的機會
點解神要創造一個弱肉強食既世界?
點解耶穌要咀咒無花果樹?
天堂會唔會好悶?
YOUTUBE有咩牧師講道好推薦?
想聽廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞