【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
有啲問題我見有啲弟兄姊妹已經答得好精彩,所以就冇再加把口。請見諒
69 616 之後我地耶L終於可以正正常常we connect上連登
很多年無試過係學術台用幾個鐘睇一個 post
我都係
其實我認為神無直接寫到任何野
只係上帝的事蹟令所有人描寫緊同一個神
係從佢地口中同書信知道上帝係點樣

唔知我咁樣理解有無錯?
有兩個問題想請教
1. 基督教眼中係咪強姦同殺人的罪行同偷嘢一樣,即係都可以寬恕?
2. 如果有個PoPo搵你話自己強姦過啲甴曱你哋係咪都會一樣寬恕啲PoPo?(唔好同我講從合法途徑制裁佢之類)

利申: 自己都算半個耶L
其實我覺得舊約係對猶太人而唔係對我地外族所講的野....
我亦認為上帝係耶穌降世之後對世人的態度係有改變...
新約已經無依類的野...可能直至再臨先會再有/ 以後都唔會再有?
我幾鐘意 The Popes 入面所講的野
犯罪就好似將把劍插入人地身體...而悔改只係將佢拎翻出黎
但係所形成的傷口係需要時間治療...唔係就咁悔改就當無事發生
而承擔後果就係治療復和的一部分...
有同感,就係睇完舊約已經覺得呢個宗教係Jews既神,唔係世界既神
明明同一個神,新約舊約大不同
俾人既感覺就係基督教base on舊約話耶穌係舊約講既救世主,三位一體
係現今世界跟本當邪教異端
幾百年後,Islam又base on新舊約寫可蘭經
,呀拉係同一個神只係有好多先知
回歸返宗教既根基,好多舊約經文係唔合理
考古角度,舊約又係抄美索不利亞神話
利申:以前返左十年教會,有睇過聖經
當你知道個陣埃及可能好似中共咁,甚至更邪惡,我諗你會好認同神降十災?
基督教冇輪回
一個嬰兒未識思考行動
未識咩係神
一出世就死,冇機會信過上帝就要死
到接受末日審判就要係永世係地獄火燒
有幾公平?神有幾愛世人?
覺唔覺話神會回應你嘅祈禱好荒謬。有好多人飯都冇得食/身患絕症,佢地嘅祈禱都冇實現,連死嗰一刻都冇人幫,但係神會回應會幫助你啲first world problem,成件事好自以為是?
我有時諗....其實依個世界的神蹟係咪應該由我地努力去實現?
有冇睇過the four horsemen debate?
點睇Richard Dawkins話I am against religion because it teaches us to be satisfied with not understanding the world?
點睇genetic 同childhood experience既influences對於人係late childhood或之後犯錯/ 罪既行為?

如果因為上述因素既犯左錯/ 罪到底係果個人既錯定唔關佢事?咁佢應該會上天堂定落地獄?
我試下答你,唔係上帝指使人犯罪,而係上帝賜人自由,人用自由選擇或受魔鬼引誘去犯罪。所以人出世其實係學習運用自由去做好事。但因爲人有自由會犯罪,所以上帝先派耶穌基督來救贖世人
而耶穌未出世之前,已經有人預言話救世主會被人排斥憎恨,所以點解有人會講就算唔係猶大, 彼拉多都會有人做害死耶穌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞