【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
其實個間神召神學院係咩黎
想送首歌俾各位
https://youtu.be/mobtxEJHhY4
Deus Vult
屋企廚房幾大
神學生算唔算大學生
既然一切都係神既旨意,點解病咗仲要醫?出咗意外仲要救?
上帝既作為唔代表冇人為既參與,反之亦然。

唔信上帝,由宇宙大爆炸人類起源到落街食個m記,都唔關上帝事。

信上帝,就由政權更替到升學轉工,都可以係上帝有出手(都可以係冇)。

所以一個基督徒參與推翻政權,合唔合神心意?可以合又可以唔合。一個基督徒唔參與推翻政權,合唔合神心意?可以合又可以唔合。好多空間的。但一個基督徒參與交鬼或者使用巫術,合唔合神心意?一定唔合。
實睇到的
行小橋流水係唔會經過,係要轉入去。同埋小橋流水本來就係深山。
祝你早日踏上傳道人or神父之路
點睇教會同信徒係現代嘅關係?

教會對信徒係唔係必需品?

信徒同神之間嘅關係中,教會應唔應該有位置?

會問嘅呢幾個問題嘅原因係反思後覺得現代教會更似為教會自身而設立而唔係為神而設
點睇自慰
其實problem of evil最主要係質疑緊「神」所謂全知全能全愛嘅能力,當中推論上到底神是否存在

For your reference:
https://youtu.be/KCBxN1qG6Ag
點解依個世界仲係咁多苦難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞