【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
所以我真心唔知我係傾向天主教定新教
聖經話你嘅神要你絕對嘅順服, 我見你話橕同志平權, 咁即係你對自己個信仰有保留啦! 我想問下你有無睇過 Bart D. Ehrman 寫嘅書? 如果無, 我建議你讀下, 可以由 Misquoting Jesus 開始睇, 好似有中文版, 會對你有一定嘅幫助; 但如果有, 我好想知你讀完之後, 你係點睇你而家嘅信仰?
我有睇Bart Ehrman啲書,Misquoting Jesus, Jesus Apocalyptic Prophet of Millennium, Paul Peter and Mary Magdalene.
睇完之後我都有好多反省同對基督教嘅質疑,但我之後睇咗Misquoting Truth by Timothy Paul Jones,我覺得佢係有說服力過Bart Ehrman.
例如:
There are around 138,000 words in the NT, and approximately 400,000 textual variants in it. Thus, Ehrman writes, “There are more variations among our manuscripts than there are words in the New Testament.” [1]
唔好意思打咗少少英文,Jones之後回應點解會咁多variants,個原因其實好簡單,但Bart Ehrman冇講到。就係因為新約大概有5600個手抄本,即係佢地用手抄寫咗嘅copy,大多都可以追返去公元頭幾世紀,每個手抄本有每個手抄本抄錯嘅地方,假設每個手抄本抄錯咗100個字,成條數就會係100x5600=560000個variants.
留意,但係個誤差仍然係99.9%

[1] Bart D. Ehrman, Misquoting Jesus: The Story Behind Who Changed the Bible and Why (New York: HarperCollins, 2005), 89-90.
第一點 信耶穌就得救 但人既cognition係會比genetic同 childhood 既enviroment/ experience (e.g. 比神父性侵) 影響 如果因為咁樣 對於世界好多野都係mistrust 咁樣所以佢唔信就無得上天堂會唔會好無理?

第二點 同性戀先天/ 後天 現有既correlation studies 揾到有關同性戀同腦既結構有關但未證明到係因為腦既結構導致同性戀,但都係一個幾重要既evidence黎。如果同性戀被證實可以比genetic explain到好大部分既 咁佢係咪有罪呢?如果係既咁係咪即係話佢出生既時候已經係罪人?

第三點 殺人 有唔少殺人既psychopath 既童年有被abuse or sexual abuse 咁樣佢係咪完全 responsible for佢殺人依個罪?
我想問一問有關東方教會 亞美尼亞使徒教會之類獨立教會 因為被歸類為東方基督教但唔係東正教 你哋嗰邊有冇有關佢哋嘅神學資料 覺得佢算係好獨特 根據傳統係由聖經記載12使徒嘅巴多羅買建立 但佢又同我哋主流嘅教會嘅交流好少

同埋我一直懷疑庫爾德族被詛咒 因為佢哋曾經參與亞美尼亞大屠殺 而亞美尼亞亦都係一個好多基督徒嘅地方 所以今日嘅庫爾德族不斷被佢哋不同嘅盟友互相出賣無限loop
樓主應機未
佢之前話佢要做 assignment 幾日後先返黎
你講緊既應該係法律同公義既問題而唔係講緊係基督教既規條或教義?

我舉既例子係想帶出如果一個係有genetic disadvantages 同 extreme negative childhood experience導致之後既犯罪行為 (科學既角度睇係佢既行為同cognition係好大程度上係被上述提及既factors所導致),咁佢又係有罪定無罪同上唔上到天堂?上唔到又點解呢?
聽到咪就聽到囉,我點知佢點聽到 我識好多人都聽到過,我知既最出名嘅就浸大關啟文教授。
佢同我講有聲音喺佢旁邊話佢知佢要去受洗。
冇記錯佢話佢嗰陣時禮拜緊
你係咪唔多明我講既野?我講緊神既judgement好似係講當人有自由意志去為自己做每一個決定。
Post支那打擊宗教嘅濕鳩圖問
其實Ching你係咪弱智?
你個例子唔多恰當,第一,亞當同我地依一代再隔左太多generation所以genetic influence equals to zero。第二,每一代既experience都可改變傳去下代既genetic composition.
前題係你相信亞當同夏娃係人類既第一代。(其實進化論已經證明左人類起源唔係就咁一男一女突然係世上出現)

首先你要明白善惡同對錯個概念同人既意識係點黎,我地先可以討論人既意識點樣影響人既行為。
有掛,佢而家咪做緊浸大宗哲呀頭, 都撈得唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞