【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
開頭答咗,可以返上去睇睇。未,因為仲係讀緊第一年,不過有係教會實習緊
不個好多崇基基督徒都好好人
自由意志呢個講法我都聽傳道既人講過...

另外想問下你地會點睇今年支共咁多災多難
又秋行軍蟲又蝗蟲又武漢肺炎仲好似有其他災難
有部份人將呢d 現象講成似聖經入年既十災 /天啟四騎士...
你地信唔信現代會有十災/天啟呢類災難
如果真係出現人類又應該點樣去面對
對唔住大家,我有啲答案可能會有少少自我矛盾。但有啲位,係唔會有完全客觀嘅解釋。因為聖經有好多位確實係留白左。

我會希望行惡事唔悔改嘅人(例如黑警)落地獄;但我又會希望善良但係唔信嘅人得到上帝嘅憐憫,最終都係得救。

所以頭先先有行家話,我對「不信者最後能否得救」呢個問題表示沉默。佢係沉默,我就係有少少混亂嘅。

我盼望嚟緊嗰幾年嘅學習,可以對呢方面有更加深嘅研究。之後有機會再答大家。
我都信左好多年,最近有樣嘢好諗唔明
就係上左天堂之後嘅永生到底有咩意義?
人活係世上,生存嘅動力唔多唔少係出於對明天嘅期待
但永生就係日復日嘅快樂?就好似機械人咁?
我自己就冷靜面對,盡我能力去傳幅音,盡我能力去幫人。有啲嘢要死就控制唔到嘅,唯有活在當下。

相信上帝最後有公義嘅審判。至於你話信唔信末世有災難,我都信㗎。

「地要大大震動,多處必有饑荒、瘟疫,又有可怕的異象和大神蹟從天上顯現。」(路加福音21:11)

因為聖經有講呀嘛
災難得黎又有大神蹟從天上顯現

唔通會救世
係唔係默許呢?我想搵多少少資料先做結論

不過我又咁諗,以舊約創世記為例,其實撒但試探阿當夏娃,而阿當夏娃陷入試探,咁又係唔係代表成件事全係撒但嘅責任?

當然唔係,係撒但試探之先,其實上帝有提醒過佢哋唔可以食果棵樹嘅果子,但係佢哋無聽到,堅持要食。所以上帝容讓人類有自由意志選擇,但係人類聽唔聽又係第二回事。

有時我哋唔可以只係話撒旦害人,但同樣地,都要諗下我哋其實有冇方法可以避免到俾人害,避免跌入試探。

利申:教會小薯仔🥔,有錯請更正,比較認同自由意志
佢嗰句最尾
繼續睇落去,睇吓之後會點啦 我都想知。
同樓主睇法有d唔同,求指正

第一個問題好在乎你信唔信原罪罪性,而聖經講明罪係因律法而有,而你硬要違背律法先係罪,咁一個夭折嘅bb都無犯罪就上天堂啦。(咁佢咪好抵?)no 天上有賞賜,按一生人所作每件事都有審判,賞賜。

第二個問題,再重申一次就係神係公義嘅,絕對聖潔,公義到有一件罪都上唔到天堂。咁有公義,就有獎罰。你啱啱講到用燒城嚟做懲罰。係殘忍,因為神唔容下一件罪,地獄係比燒城更可怕,因為係永遠。你講得啱,神愛世人,愛埋犯罪嘅人,但係點解都要燒城,因為神嘅愛唔係溺愛,唔會任由人犯罪,即使今生無懲罰,講明有一日喺白色寶座前,要清算每一個人一生犯嘅每一樣罪。至於比機會悔改(就係愛),其實都以年s計,舊約嘅時代仲特別興起先知到犯罪嘅城救人eg. 約拿去尼尼微城 。神每一次都興起一大批先知講神的道,叫人悔改,甚至有d先知比人迫害死,神先至出手。

第三個問題,要認識神係絕對嘅,公義如是,永恒如是,一係上天堂,一係去地獄。首先上天堂係要個主,而信主係每信人都需要,因為罪係我地犯,我地係審判前無人可以稱義,唯獨靠主耶穌嘅愛洗清一生嘅罪。

咁你可能諗,無罪咪唔洗靠迫我信神,咁你有自由意志,你可以揀做唔做嗰樣野,但係罪就係明知錯你偏要做。
想問下點睇預定論同自由意志?雖然兩者聖經都有得講,不過真係世紀難題,拗咗咁多年都無結論
我唔係樓主
我中學與大學都有返團契
但都離開左
返過幾次教會個時我媽唔鍾意我返就無左
我覺得講清楚個「信」字好幫到呢一刻香港嘅基督徒

信係頭腦上認識,再加心裡嘅倚靠,缺一不可
如果無再後者,魔鬼就係最好嘅例子。佢原本係天使,服役嘅靈,同神好近,咁佢當然知神係神,但係佢唔倚靠,佢驕傲,墮落成魔鬼。

依家基督徒一樣,頭腦知道有神唔會一時三刻改變到你覺得無神,但係倚唔倚靠係你隨時可以決定,我地嘅然信神,就倚賴佢,凡事都能作,相反離了祂不能作甚麼(當然有一刻無倚靠唔好控告質疑自己係咪真信主,信主係一次真誠禱告,願認悔改,接受主救你)
你係咪都覺得天上就係浮下浮下日日唱聖詩 我之前都覺得,唔係好明。但係最近睇啟示錄21、22章 講到國度擴增無窮。來12:22錫安山亦指天上的新耶路撒冷有d咩人。詩48、87 都有講到大衛點樣欣賞錫安(預表我地將來點樣欣賞天家)
樓主點睇災前、災中、災後/分批被提

利申我教會信災前被提
利申:唔太鍾意加爾文
樓主借個位黎置頂可以嗎

要人要錢要資源!線下文宣全港大行動 重建文宣網絡
https://lih.kg/ausnGEU
呢個好似共產黨本身中得多啲
好 幫左拖先
能夠保持呢種混亂同不穩定性,但同時能夠保持耐性不抓狂,我諗先至可以容易d達致果種dialectical ga 關係...

加油呀
其實係神眼中大把問題大過同志平權啦,歷代咁多基督徒每個有唔同解讀,聖唔人制度,因信稱義,受浸等等好多根本真理問題都無共識,咁係咪得一小撮人原全合曬神心意先可以上天堂?

唔落地獄就係上天堂(之前講過),上天堂條件好簡單,一次真誠禱告內容包括悔改,接受主耶穌救你。

所以如果你信神,唔會因為支唔支持同志平權而落地獄
你唔信神,亦都唔會因為反對同志平權而上天堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞