【基督教討論】我係現屆神學生,志願係做傳道人- 你問我答?!

912 回覆
292 Like 30 Dislike
都唔一定係㗎,有啲人可以為興趣而讀。但都比較多係想做返教會工。

基督教(新教)嘅神職人員係可以有性行為,可以結婚,日日Pak pak Pak 都得
通常都會俾人勸喻停止㗎喎。麻繩打走佢哋就未必啦,我又唔係耶穌,唔夠膽咁樣做
利申: 耶教徒,仲要做埋組長

1. 想問你讀邊間,不過驚自爆唔答ok的

2. 上帝應許亞伯拉罕子孫多如天上星星,不過喺以色列人弱智底下所以都係命苦居多。相同地耶穌釘死令我地有永生,但係我地都係弱智,咁其實人類係咪會命苦直到耶穌返嚟?咁咪同唔少教會所傳有出入(希望你明我問咩)

3. 我叫做識幾個藍絲信徒,其實佢地有部份信得認真過我,咁到永恆時我地價值觀差咁多點喺天國共處,唔通又死話合一唔提算

4. 點睇好多教會網上崇拜/聚會,有保守人直言咁係停止聚會

5. 唔知你接觸開咩信徒,90後嘅我服侍開一班gen z信二代就嚟嘔血,難溝通又唔知同佢地做咩好,對聖經又無興趣,有冇諗法?
我又唔算好反感。保險佬都有好有唔好嘅,跟你份單跟得好,搵佢claim 錢都準時報到嘅基督徒agent 我都有遇過嘅。

不過當然仆街都好多,只能夠話每一個行業都有唔好嘅基督徒,但都有啲愛神愛人、堅守信仰嘅傻瓜嘅。

唔好意思,我諗你一定有啲唔係太好嘅遭遇先會咁講,希望你之後遇到個好嘅agent 啦
中大人表示:神樓係深山𥚃面真係唔會入去,同埋無識過住神樓既人。書院又唔會識神學人,真係唔知邊度會識到
問個on9問題係咪一定要信基督教先做得神父
假設我本身係研究宗教既無信仰人士,道教民間信仰基督教都有讀有出paper,咁可唔可以做神父
點解會信基督教?有無D經歷分享下
唔係我個agent,係我讀書時的師兄
讀書個陣覺得佢屬靈、之後佢讀建道神學院做傳道人
點知而家做左X利口講埋口就係要搵地上的財寶、好似中左傳銷毒咁

普遍做保險公司的人的社交網都係好「正能量」同分享「工作」
又想拎逃學威龍出嚟笑7我
我會咁睇,猶大佢出賣耶穌當然唔係好人,但佢係曾經好人過,曾經對耶穌忠誠過。

不過佢嘅自由意志選擇左出賣耶穌,咁呢個就係佢自己要付嘅代價。

知你想講嗰啲咩,猶大出賣耶穌,我先有十字架帶嗰啲嘢。我嘅想法係,無論有冇猶大都好,耶穌嘅救恩計劃都係會完成,係時間遲早,同埋用咩方式完成姐。

基本上佢俾唔俾人出賣都好,當時嘅猶太人同政權已經當佢係眼中釘,覺得佢勢力坐大唔係一件好事,所以佢係咪都俾人釘十字架㗎啦。
其實唔信都冇乜野既,我覺得我地唔會迫人信既

題外話,你唔覺得你po啲由最大邪教講出黎既野好諷刺咩

下次如果有正體字既野用正體字會唔會好啲
2.姐係唔好即刻睇the city of god?
4.我自己係想由歷史同神學思想去study theology, 特别係study orthodox同christianity由政治,歷史至思想上既衝突
6. 你未答我有冇邊d Byzantine Empire既theologian, scholar係特別值得study
btw The New Cambridge History of the Bible同The Cambridge History of Christianity係唔係好既study theology入手方向?
仲有如果想睇bible應該睇咩version好, 因為我好鐘意Byzantine Empire, 我一嚟就睇Orthodox Bible都ok?
利申 暫時係無神論者
傳道人都有唔少敗類,呢個我都唔否認。不過又唔知你所講嘅師兄佢係點喎。因為正能量同分享工作,真係保險佬嘅習慣,就好似有啲基督徒開口埋口都讚美主感謝神咁樣。

又未必真係有啲咩惡意,又或者特別諗法。只係慣咗咁做掛。不過過分追求財富,確實唔應該係一個傳道人應該有嘅品質。
咩叫good and evil
我覺得佢唔係壞人
但而家疫情同反修例仲發文發災難財咁
點解十誡依然要守
但利未記既就可以放棄
2. 上帝之城我覺得唔係咁容易睇,不過都可以買來睇啊。基道書樓有得買佢嘅中文版 。

4. 咁我推薦你買一本書,書名係《分久必合,合久必分:從耶穌時代到改革前夕的西方基督教批判史》。講好多早期教會歷史,同埋東正教與天主教分家嘅事蹟都擺咗喺裏面,亦都涉及左神學思想嘅發展。簡單而讀,入門一流。

6. 拜占庭帝國嗰邊,可以睇下一本書叫東方教會神秘神學,講好多拜占庭嗰邊嘅神學家。下邊呢個網頁有啲資料都可以睇,介紹好多嗰邊嘅神學家。

http://www.sekiong.net/ASS-CH/CH23.htm

7. 如果你話睇聖經嘅,我建議可以買啲聖經串珠註釋本,裏面會多好多解釋。一開始睇返中文版先啦。我自己冇睇過東正教嘅聖經,呢個就答唔到你啦。
點解有啲嘢要守,有啲嘢唔使守。我就會睇究竟邊啲係「文化」,邊啲係「真理」?

例如有啲準則其實係好受限於當時嘅背景,要就返當地人嘅文化,所以先會制定一啲守則,要佢哋遵守。

例如摩西話動物、魚類、飛禽不可吃,有啲學者嘅解釋就係當時嘅衛生唔好,要防範傳染病,驚啲人健康出問題,所以就會有啲嘢禁咗唔准食。所以唔能夠直接引用係現代。

如果係十誡入邊既 ,我覺得嗰啲就係大是大非嘅事情,係有違上帝公義同憐憫嘅特質,例如殺人,無論你點樣兜,都知道呢種行為係劃時代都係錯嘅,無可辯駁。
唔好意思,想搭兩咀

關於自學theology,我覺得無論係出於知識追求,或者作為認識信仰既開始,都係一件好事

但係更建議你可搵有牧人心腸既師友同行
皆因theology係關乎三一上主的學問
但比起深博的知識,人與上主的關係更直接影響生命
所以我覺得,既然你都會認識三一上主,就咁唔徙左佢,願有個好牧人,好師友可以陪住你前行,引導你嘗試感受自己與上主既關係,並且討論神學
可唔可以講多少少?
多謝弟兄補充
睇你個個回覆咁長咁多字
我就已經信你係一個神父
搵有牧人心腸既師友同行已經係一大難題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞